Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką, składniki:
na blaszkę o wymiarach 20x30:
200 g masła,
szczypta soli,
160 g cukru,
4 duże jajka,
200 g mąki,
40 g mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
600 g truskawek
na kruszonkę:
150 g mąki,
50 g cukru pudru,
100 g masła (u mnie trochę więcej)
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką, przygotowanie:
Przygotować kruszonkę: posiekać wszystkie składniki, a następnie rozetrzeć palcami na okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; jeśli będzie za mokra, więcej mąki. Odłożyć do lodówki.
Połączyć przesianą mąkę (oba rodzaje) z proszkiem. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać jajka (po jednym, po czym dokładnie miksować i dodawać kolejne). Wsypać mąkę z proszkiem i szybko połączyć całość szpatułką. Przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać, ułożyć przekrojone na pół truskawki i posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach około 45 minut.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, niedługo muszę coś upiec to może się skuszę.
OdpowiedzUsuńZachciało mi się :) A tak się składa że truskawek u mnie pod dostatkiem więc zrobię ciasto jutro :D
OdpowiedzUsuńA dla mnie coś zostało z tego bajkowego widoku? :)
OdpowiedzUsuńja truskawki uwielbiam i żałuję już, że to koniec ich sezonu. Ale niedługo maliny będą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kruszonką! Żałuję, że sezon truskawkowy się kończy ale na szczeście już można pocieszyć się czereśniami, później malinami, wiśniami itd :)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię podobne, ale do kruszonki używam zwykłego cukru a do ciasta nie daję mąki ziemniaczanej:) No i proszek zawsze zamieniam na sodę.
OdpowiedzUsuńNo nie mogę, najlepsze ciacho na świecie!!! :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że truskawki powoli "już za nami" - i znów cały rok czekania na wysyp -pocieszam się jedynie, że zaraz stanieją moje ulubione jagody i będzie się czym pocieszyć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam !
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba takie zjeść latem:)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. Poproszę kawałeczek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńidealne do kawusi:)
OdpowiedzUsuńw okresie letnim często robię taki sam placek :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta ucierane i to właśnie one najczęściej goszczą u mnie na stole z owocami właśnie.
OdpowiedzUsuńCiacho jak się patrzy :)
OdpowiedzUsuńmmmm :) musi być przepyszne uwielbiam ciasta z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam cudowne takie ciasto w Szwecji i od tamtej pory szukam idealnego przepisu, trzeba wypróbować Twoj :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
robilam wczoraj tez takie samo ciasto , ale z jagodami ;)
OdpowiedzUsuńPycha ciasto, mniam...
OdpowiedzUsuńZ truskawkami, pyszne letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię takie ciasta, fakt truskawki już powoli się kończą, ale zaczną się kolejne owoce :)
OdpowiedzUsuńMmmm... zapachniało domem :)
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze najlepsza :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z trukwami :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco, chyba pojawi się u mnie na weekend ;)
OdpowiedzUsuń