Od czasu do czasu mam ochotę na coś naprawdę pikantnego i zawsze sięgam wtedy po przepis kuchni meksykańskiej. Ostatnio bardzo polubiłam też mięso indyka, dlatego postanowiłam przyrządzić chili właśnie z drobiowego mięsa. Potrawę podałam z wytrawnymi, kukurydzianymi muffinkami, ale będzie świetnie smakować z dowolnym pieczywem. Smacznego:)
Przepis Laury Vitale.
Polecam też moje papryki faszerowane chili con carne:)
na 4 porcje:
500 g mielonego mięsa z indyka,
cebula,
czerwona papryka,
opcjonalnie papryczka chli lub inna ulubiona ostra papryczka,
2-3 ząbki czosnku,
puszka czerwonej fasoli,
kilka łyżek kukurydzy (z puszki),
puszka pomidorów,
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego,
szklanka bulionu drobiowego,
sól, pieprz, chili w proszku, kumin, oregano,
ew. odrobina cukru, jeśli sos będzie zbyt kwaśny,
natka kolendry do posypania gotowej potrawy
Podsmażyć mięso na małej ilości tłuszczu, rozdzielając je na małe kawałeczki. Dorzucić drobno posiekaną cebulę i pokrojoną na większe kawałki paprykę, doprawić solą i pieprzem. Po chwili dodać drobno posiekany czosnek, przesmażyć chwilkę i zalać wszystko bulionem. Dodać pomidory z zalewą, przecier, fasolę i kukurydzę. Doprawić. Zmniejszyć ogień, częściowo zakryć pokrywką i dusić do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając (ok. 40 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, podawać z kukurydzianym chlebkiem lub innym ulubionym rodzajem pieczywa
lipca 12, 2015
Chili con carne z indyka
AUTOR:
Natalia
cebula
,
daniamiesne
,
fasola
,
indyk
,
kuchnia meksykańska
,
kukurydza
,
papryka
,
pomidory
,
sos pomidorowy
,
warzywa
Uwielbiam ostre jedzonko chili con carne też :) ale dawno nie robiłam :) dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite chili con carne, które zresztą bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smakowite dania :-)
OdpowiedzUsuńPycha, czasami również lubię zjeść coś bardzo pikantnego :)
OdpowiedzUsuńOj jak już dawno go nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co pikantne! A jak jeszcze ma hiszpańską nazwę to już jestem kupiona :)
OdpowiedzUsuńInspirujący blog ! Warto regularnie zaglądać. Pozdrawiam Serdecznie, Oliwia Mrozowicz.
OdpowiedzUsuńhttp://oliwia-mrozowicz.blogspot.com/
robiłam ostatnio to danie :D
OdpowiedzUsuńSuper, a od tego chlebka nie mogę oderwać oczu :) Uroczeeeeeeeeeeeee!
OdpowiedzUsuńTe kukurydziane muffinki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam ostrą kuchnię meksykańska.
Czuję jak pachnie :>
OdpowiedzUsuńKuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych. Te słodko-kwaśne i pikantne smaki, uwielbiam. Świetna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńTo jest moja ulubiona potrawa! :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam to danie! Do tego to serduszko jest przeurocze :)
OdpowiedzUsuńświetne danie, lubię takie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, chociaż z mięsem z indyka nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńmusze wypróbować :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego, a żałuję boi wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMe gusta chili con carne muchísimo - uwielbiam chili con carne. To zecydowanie jedno z najwspanialszych dań :D
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych dań, razem z zupą meksykańską. A te muffiny są jak gąbeczki, jest tu na nie przepis?
OdpowiedzUsuńDziękuję, jeszcze nie wrzuciłam na nie przepisu, bo były smaczne, ale jak dla mnie bez rewelacji:) Jeśli chcesz wypróbować, to przepis znajdziesz tutaj:http://www.onceuponachef.com/2011/04/cornbread-muffins.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)