Teraz można kupić naprawdę pyszne pomidory. Dań z ich wykorzystaniem jest bez liku, uwielbiam sos ze świeżych pomidorów i planuję zrobić z nich smaczną zupę. Ostatnio jednak wykorzystałam je do nadziania pieczonego pstrąga. Bardzo lubię tradycyjną wersję ryby z cytryną i świeżymi ziołami, ale ten pstrąg jest naprawdę tak samo pyszny. Polecam, smacznego:)
Polecam tez inne moje przepisy na pstrąga:)
na 2 porcje:
2 wypatroszone pstrągi,
1-2 małe pomidory,
1-2 łyżeczki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek
sól, pieprz
Pomidory i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rybę przyprawić solą i pieprzem, naciąć jej wierzch (opcjonalnie). Do środka każdego pstrąga nałożyć po kilka plasterków pomidora, pokrojony ząbek czosnku i kilka listków/gałązek świeżych ziół, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce, skropić oliwą również wierzch ryby i piec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podawać z domowymi frytkami i ulubioną surówką.
Jeśli chodzi o rybki to najbardziej lubię dorsza :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone ryby :) Zwłaszcza w towarzystwie frytek
OdpowiedzUsuńrybę bardzo lubie, więc przepis chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPomysłowy pstrąg :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałem! :D
OdpowiedzUsuńLekki i zdrowy obiad na lato...mniam :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za rybą, ale przyznam że na tą bym się skusiła, wyglada rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńzapraszam na swój pierwszy przepis : http://nieosiagalnaperfekcja.blogspot.com/
Uwielbiam wszelkie ryby! Pstrąg wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńGdzieś czytałam, ze pstrągi są smaczniejsze, jeśli pieczone z głowami, tak jak lepiej smakuje schabowy z kością. Na zdjęciach wygląda super, muszę wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńTeż o tym słyszałam, ale u mnie nie wszyscy domownicy chcą patrzeć na rybią główkę na talerzu;P Pozdrawiam:)
UsuńBardzo dawno nie jadłam ryby pieczonej :). Narobiłaś mi ochoty :P
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńRybka, to coś dla mnie !
OdpowiedzUsuńI really like french fries from time to time but I like to make them fresh from potatoes and to bake them in the oven without fat :) I also loooooove sweet potatoe fries. Have you tried them? I just cut sweet potatoes into fries and bake them in the oven without fat or anything else... sooooo good :)!
OdpowiedzUsuńThanks for your comment! I am sure you look super cute in those maxi dresses you wrote about :)! I am still thinking that you should open up a fashion and beauty blog ;)
xx
Larissa
Jakoś nie mogę się przekonać do tej ryby ;(
OdpowiedzUsuńPstrąga uwielbiam w każdej postaci, ale chyba właśnie " z głową" :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pyszną rybkę, oj zjadłabym taką :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie zrobiłaś tego pstrąga ;)
OdpowiedzUsuńZ pomidorami jeszcze pstrąga nie jadłam.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńAle pyszna rybka, wspaniałe połączenie smakowe
OdpowiedzUsuńPomysłowo przygotowany pstrąg :) Smaczny sposób na zdrową rybę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż mi zrobiłaś smaka na wieczór i zamiast trzymac dietę zaraz pójdę opróżniać lodówkę ;)
OdpowiedzUsuńMmm cóż za pyszności!:)
OdpowiedzUsuńKlikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna ;*
Wygląda przepysznie, uwielbiam dania rybne :)
OdpowiedzUsuńizilleys.blogspot.com
Pysznie wygląda te danie, kojarzy mi się z tym, które jadłam nad morzem :)
OdpowiedzUsuńja to chyba z Tobą zamieszkam i będziesz mnie rozpieszczać takimi posiłkami:D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Zjadłabym taką rybkę, ale niestety odkąd w Wigilię mąż wylądował na ostrym dyżurze z ością w gardle kupujemy tylko filety ;)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam !!!:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Rzadko jadam rybkę, ale ta wygląda tak apetycznie, że bym się skusiła ;)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny z takim wnętrzem :)
OdpowiedzUsuńtakie danie poproszę:D
OdpowiedzUsuń:*
OdpowiedzUsuńFantastyczna rybka!!! Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńWygląda super i jaki prosty w przygotowaniu!
OdpowiedzUsuńWspaniała ryba i te dodatki :) Mniam :)
OdpowiedzUsuń