Kuchnia włoska inspiruje mnie od dawna. Cenię ją za to, że przepisy są bezproblemowe i bazują na tym, co akurat mamy w domu. Zawartość mojej lodówki zainspirowała mnie do przyrządzenia prostego i stosunkowo taniego dania z szynką i świeżym groszkiem. O tym, jak przyrządzić rizotto pisałam tutaj. Smacznego:)
3/4 szklanki ryżu Arborio,
3/4 szklanki świeżego groszku,
150 g szynki,
1/2 szklanki białego wina,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
ok.4-5 szklanek wrzącego bulionu drobiowego lub jarzynowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał),
1/2 szklanki startego parmezanu,
2-3 łyżki masła,
sól, pieprz, ew, natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania gotowej potrawy
Groszek ugotować w bulionie, odcedzić. Szynkę pokroić w kostkę (można ją też podsmażyć). Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć. Dorzucić surowy ryż, wymieszać go dokładnie z cebulą, czosnkiem i oliwą, dodać wino i zredukować (około minuty). Dolać
chochlę bulionu, mieszać i poczekać, aż ryż wchłonie płyn. Następnie
dolać kolejną chochlę i znów mieszać. Postępować tak, aż do
momentu, kiedy ryż będzie al dente - u mnie około 18 minut (nie
musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Gdy będzie prawie gotowe,
dodać groszek i szynkę, ściągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę płynu, doprawić, dorzucić parmezan i masło, przykryć i odstawić na 5 minut.
Posypać świeżymi ziołami i natychmiast podawać.
Bardzo lubię rizotto z grzybami leśnymi, ale taka susza że się chyba nie doczekam. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie risotto ;)
OdpowiedzUsuńBardzo letnie danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rizotto to bardzo smaczne no i sycące danie. Połączenie jego i zielonego groszku z szynką musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie :)
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię kuchnię włoską :)
OdpowiedzUsuńblog: optymistka. | fanpage
mniam :)
OdpowiedzUsuńFajne danie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż pod każdą postacią i już mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie za to też lubię kuchnie włoską, nie trzeba specjalnie latać po produkty :P. W takiej wersji z groszkiem nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńmoże wspólna obs ? zacznij i daj znac
poklikasz ? http://paperlifex33.blogspot.com/2015/07/wishlist_14.html
Proste, ale bardzo smaczne! Fajna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo lubię dania z ryżu :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, risotto zawsze mnie przeraża - boje się, że ryż nie będzie taki jaki ma być.
OdpowiedzUsuńJa bym podsmażył trochę szynkę ;-).
OdpowiedzUsuńGroszek zdrowy,ale ja go i tak nie cierpię:P
OdpowiedzUsuńSuper wygląda ;) ja lubię więcej warzyw ;)
OdpowiedzUsuńniestety u mnie bez wina, ale bardzo lubimy risotto :)
OdpowiedzUsuńpotrawa pyszna:)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji nie jadam :)
OdpowiedzUsuńJa zamiast groszku dodawałam kukurydzę, a ryż rozrabiałam z koncentratem ;)
OdpowiedzUsuńPychota ^^ świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńrisotto zawszee :-)
OdpowiedzUsuńWiesz, że to bardzo dobry pomysł? Mam wszystkie składniki, użyję ryżu brązowego i będzie obiadek! ;)
OdpowiedzUsuń