lipca 21, 2015

Zupa buraczkowa z jarmużem i ciecierzycą

Dziś zdrowa propozycja w postaci zupy buraczkowej, którą wzbogaciłam o jarmuż i ciecierzycę. Te dość nietypowe składniki tradycyjnej zupy świetnie komponują się z buraczkami, sprawiając, że zmieniamy ją w trochę inną jarzynową. Polecam na chłodniejsze dni lata, smacznego:)

ok. 8-9 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
duża garść jarmużu,
ok. szklanki ciecierzycy (jeśli nie używamy z puszki, trzeba namoczyć ją w wodzie i ugotować w zupie),
3-4 średniej wielkości buraczki,
3 młode ziemniaki,
marchewka,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki 18%,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
pół małego pęczka koperku,
sól, pieprz

Buraczki obrać i pokroić w kostkę, Pozostałe warzywa, oprócz jarmużu i ciecierzycy, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gdy wszystkie jarzyny będą prawie gotowe, dodać jarmuż i ciecierzycę, gotować jeszcze kilka minut i ewentualnie dolać odrobinę śmietanki. Posypać koperkiem.

23 komentarze:

  1. Świetny pomysł na pyszną zupkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie, spróbuję z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgłodnialam :d
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe, ja przeważnie robię taką klasyczną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie nie nie...:) od czasów przedszkola ten kolor... i zupa buraczkowa... nie dla mnie ;-) Przekarmili mnie chyba :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Uwielbiam barszcz, a na użycie jarmużu nigdy nie mam pomysłu. Zachowuję przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z jarmużem nigdy nie próbowałam,może to czas aby to zrobić;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Odnośnie Twojego pytania co stało się z grafikami - są dwie opcje albo usunęłaś je przez przypadek z albumu gdzie zapisywane są zdjęcia, które dodajemy na bloga lub jest to błąd bloggera, bardzo prawdopodobna jest ta druga opcja. Napisz do mnie na e-mail, a podeśle brakujące grafiki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Milion lat temu jadłam taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam gotować i pewnie wykorzystam twój przepis. Zapraszam do mnie.
    http://przestrzen-piekna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm... będę musiała dorzucić jarmuż do barszczu ukraińskiego :) może fajnie smakowac

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł na zdrową no i pyszną zupkę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniaami!:)
    Klikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. Dodanie do zupy jarmużu to świetny pomysł. Fajne połączenie składników, zupka zapowiada się naprawdę wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie, nigdy nie próbowałam takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na ainolopa.blogspot.com po pytania:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie :) aż zgłodniałam.....

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam zupy, zwłaszcza jak są upału ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :*

    www.sandina.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha, bardzo lubię wszelkie zupy buraczane, wspaniałe są!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger