sierpnia 07, 2015

Ciasto cytrynowe

Ten przepis bardzo długo czekał na swoją kolej. To szybkie i proste ciasto piekłam kilka razy i jeszcze mnie nie zawiodło. Podczas przygotowań należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a upieczone ciasto studzić w piekarniku. Przepis znalazłam tutaj, ale margarynę z oryginalnego przepisu zastąpiłam masłem. Smacznego:)

szklanka ma pojemność 250 ml

250 g masła,
szklanka cukru,
2 szklanki mąki (340 g),
czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
4 jajka,
duża cytryna

Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
wrzątek


Cytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Startą skórkę wymieszać z sokiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę. Pojedynczo dodawać jajka i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać połowę mąki i wymieszać. Dodać sok ze skórką z cytryny i resztę mąki. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 40 – 50 minut.  Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier; cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i niewielką ilością gorącej wody. Polukrować ciasto i ewentualnie posypać skórką z cytryny.

27 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasto cytrynowe więc chętnie skorzystam z przepisu :)
    Kochana poklikasz w linki w najnowszym poście ? Bardzo proszę ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie :) Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto cytrynowe jest idealne do herbatki :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne kwaskowate, lekkie,.smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetycznie wygąda, lubię takie cytrynowce

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za "suchymi" ciastami dlatego musiałabym go sobie polać zmiksowanymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasami robię takie, tylko u mnie bez lukru :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię ciasto cytrynowe. Przypomniałaś mi o nim, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Niech się tylko trochę schłodzi to upiekę, bo sam dawno nic nie piekłam. Pysznie wygląda Twoje ciasto, lekkie, puszyste i ... kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  10. proste ciasto a jakie pyszne i sliczne :)
    skusiłaś mnie :)

    dodaję do obserwowanych i zapraszam do nas http://beautyinandoutside.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm, lemon cake is really yummy!
    Thank you for asking - I am much better again. The next day, the weather was really good and I spent the day outside in the sun and the sun was healing my body and mind :) I really love Summer and its so good to be here in this house where I have a garden and where I can spend all my days outside :)
    xx
    Larissa

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne ciasto, wygląda jak puszek z waty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię ale nie chce mi się robić ;) .

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam babkę cytrynową, bo uwielbiam wszystko co cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pięknie, moi domownicy są cytrynolubni, więc na pewno by im smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. fajny przepis -wykorzystam jutro. Za to dziś piekłam własny chleb :) Nawet nie sądziłam, ze wyjdzie taki dobry.

    OdpowiedzUsuń
  17. Cytrynowe bardzo lubi moja rodzinka, ja troszkę mniej, ale to Twoje wygląda naprawdę wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie. Lubię takie ciasta.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasto cytrynowe, wychodzi takie wilgotne i mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Babka cytrynowa jest świetna na każdą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger