szklanka ma pojemność 250 ml
250 g masła,
szklanka cukru,
2 szklanki mąki (340 g),
czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
4 jajka,
duża cytryna
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
wrzątek
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Startą skórkę wymieszać z sokiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę. Pojedynczo dodawać jajka i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać połowę mąki i wymieszać. Dodać sok ze skórką z cytryny i resztę mąki. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 40 – 50 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier; cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i niewielką ilością gorącej wody. Polukrować ciasto i ewentualnie posypać skórką z cytryny.
250 g masła,
szklanka cukru,
2 szklanki mąki (340 g),
czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
4 jajka,
duża cytryna
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
wrzątek
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Startą skórkę wymieszać z sokiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę. Pojedynczo dodawać jajka i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać połowę mąki i wymieszać. Dodać sok ze skórką z cytryny i resztę mąki. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 40 – 50 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier; cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i niewielką ilością gorącej wody. Polukrować ciasto i ewentualnie posypać skórką z cytryny.
uwielbiam ciasto cytrynowe więc chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńKochana poklikasz w linki w najnowszym poście ? Bardzo proszę ;*
wygląda pysznie :) Muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńCiasto cytrynowe jest idealne do herbatki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Fajne kwaskowate, lekkie,.smakowite ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńale pyszności !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
stay-possitive.blogspot.com
Ależ apetycznie wygąda, lubię takie cytrynowce
OdpowiedzUsuńNie przepadam za "suchymi" ciastami dlatego musiałabym go sobie polać zmiksowanymi owocami :)
OdpowiedzUsuńCzasami robię takie, tylko u mnie bez lukru :P
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym zjadła :D
OdpowiedzUsuńLubię ciasto cytrynowe. Przypomniałaś mi o nim, dzięki!
OdpowiedzUsuńNiech się tylko trochę schłodzi to upiekę, bo sam dawno nic nie piekłam. Pysznie wygląda Twoje ciasto, lekkie, puszyste i ... kuszące :)
OdpowiedzUsuńproste ciasto a jakie pyszne i sliczne :)
OdpowiedzUsuńskusiłaś mnie :)
dodaję do obserwowanych i zapraszam do nas http://beautyinandoutside.blogspot.com/
Hmm, lemon cake is really yummy!
OdpowiedzUsuńThank you for asking - I am much better again. The next day, the weather was really good and I spent the day outside in the sun and the sun was healing my body and mind :) I really love Summer and its so good to be here in this house where I have a garden and where I can spend all my days outside :)
xx
Larissa
Piękne ciasto, wygląda jak puszek z waty :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ale nie chce mi się robić ;) .
OdpowiedzUsuńUwielbiam babkę cytrynową, bo uwielbiam wszystko co cytrynowe :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na gorący dzień :)
OdpowiedzUsuńkiedys też robiłam to ciasto:)
OdpowiedzUsuńładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, moi domownicy są cytrynolubni, więc na pewno by im smakowało ;)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis -wykorzystam jutro. Za to dziś piekłam własny chleb :) Nawet nie sądziłam, ze wyjdzie taki dobry.
OdpowiedzUsuńCytrynowe bardzo lubi moja rodzinka, ja troszkę mniej, ale to Twoje wygląda naprawdę wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Lubię takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam ciasto cytrynowe, wychodzi takie wilgotne i mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńBabka cytrynowa jest świetna na każdą pogodę :)
OdpowiedzUsuń