Ostatnio dużą popularnością na moim blogu cieszył się przepis na kurczaka Piccata, dlatego postanowiłam opublikować kolejne, pyszne, włoskie danie z wykorzystaniem drobiowego mięsa. Sos pomidorowy to chyba ulubiony sos w naszym domu - do tego dania użyłam bardzo smacznych, świeżych pomidorów, ale poza sezonem radzę użyć tych z puszki. Przepis mojej ulubienicy, Laury Vitale. Smacznego:)
podwójna pierś kurczaka (można też użyć udek bez skóry i kości),
duża papryka,
ok. 250-300 g pieczarek,
puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory średniej wielkości,
cebula,
2 ząbki czosnku,
10-15 listków świeżej bazylii,
ok. 1/2 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, chili w proszku (można użyć chili w płatkach), tymianek
Pierś pokroić na małe kawałki, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, przesmażyć na małej ilości tłuszczu do zarumienienia. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 5 minut, dodać pieczarki i czosnek. Dusić wszystko ok. 7 minut - składniki powinny wypuścić płyn. Wlać wino, zredukować. Do składników na patelni dodać kurczaka, doprawić chili, wrzucić drobno pokrojone lub rozgniecione pomidory wraz z sokiem. Wrzucić połowę bazylii i dusić wszystko na małym ogniu około 40 minut (można dłużej), aż sos zgęstnieje. Sprawdzić, czy sosu nie potrzeba doprawić i wrzucić resztę bazylii. Podawać z chrupiącym pieczywem.
sierpnia 19, 2015
Kurczak Cacciatore
AUTOR:
Natalia
cebula
,
daniamiesne
,
kuchnia włoska
,
kurczak
,
papryka
,
pieczarki
,
pomidory
,
sos pomidorowy
,
wino
,
zioła
Przepis wydaje się prosty, ale pewnie ja bym coś popsuła ;)
OdpowiedzUsuńThank you so much for your thoughts on my last post! I know it’s a heavy topic and this is why your comment meant a lot to me! I think you are doing great and I would love to go second hand shopping with you some time! I am still not very good at it, I think because I am not patient enough. So I think it would be great to shop with someone you has more experience :)
OdpowiedzUsuńBy the way, this looks delicous and makes me think of a second dinner... haha
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Chętnie go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Dziękuję za kolejny super pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, bardzo się cieszę, że przepisy się podobają, pozdrawiam serdecznie:)
UsuńZapisuję do zrobienia. Może i mi uda się je zrobić w tym roku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)
Robię podobnie ale nie dodawałam wina. Spróbuję twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczny taki kurczak:)
OdpowiedzUsuńKurczaczka lubię w każdej postaci ;)
OdpowiedzUsuńDanie z moją ulubioną piersią z kurczaka, nie można się nie oprzeć :) Mniam ....
OdpowiedzUsuńOch ta włoska kuchnia:) Pięknie pachnie, wspaniale smakuje i tak ładnie podałaś. Narobiłaś mi apetytu na takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńmniam! Skorzystam!
OdpowiedzUsuńFajny przepis i całość ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale to danie wygląda, mega pyszny kurczaczek
OdpowiedzUsuńmniam, ale narobiłaś mi ochoty :P
OdpowiedzUsuńKolejny świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności,aż chciałoby się spróbować. :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie,będę wdzięczna za kliknięcia w linki. :)
http://evelinololove.blogspot.com/
oj pycha , bede probowac :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :) Lubię takie obiadki :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka ! :)
OdpowiedzUsuńtakie dania z kurczakiem i pomidorami bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię sosy pomidorowe, czy to z makaronem, czy też mięsem. Danie wygląda super smacznie :)
OdpowiedzUsuńSamo zdjęcie zachęca, muszę i ja spróbować:)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś przyrządzał podobnie kurczaka, potwierdzam jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń