Na naszej działce pięknie wyrosła zielona fasolka szparagowa - teraz wciąż wymyślam nowe dania z tym składnikiem i mrożę ją na później. Dziś proponuję proste danie z kurczaka z moim ulubionym sosem śmietanowym. Szybkie, łagodne w smaku i pyszne - idealne z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego:)
na 2-3 porcje:
podwójna pierś z kurczaka,
ok. szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (nie powinna być jednak bardzo miękka),
250 g pieczarek,
szklanka śmietanki 30% (może być też 18%),
kilka łyżek startego parmezanu,
cebula,
2 ząbki czosnku,
opcjonalnie pół łyżki masła,
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kurczaka pokroić w kawałeczki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Usmażyć na oliwie, odłożyć na bok. Pieczarki pokroić w plastry lub ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Grzyby przesmażyć z cebulą na maśle, pod koniec dodać czosnek. Gdy składniki będą miękkie, dodać usmażone mięso oraz fasolkę, zalać wszystko śmietanką. Pogotować parę minut, dodać starty ser, poczekać, aż sos zgęstnieje (gdyby nie chciał zgęstnieć, można dodać trochę mąki rozmieszanej ze śmietanką lub wodą, ale nie powinno być takiej potrzeby). Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
sierpnia 03, 2015
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i fasolką szparagową
AUTOR:
Natalia
cebula
,
daniamiesne
,
fasolka szparagowa
,
kurczak
,
lato
,
makaron
,
parmezan
,
pieczarki
,
ryż
,
ser
,
sos śmietanowy
Chyba zrobię takie danie na obiad:)
OdpowiedzUsuńale mi zrobiłaś ochotę na szparagówkę!
OdpowiedzUsuńhttp://lejzita.blogspot.com/
Mi pasuje bo uwielbiam pieczarki ;)
OdpowiedzUsuńMmm, ale pycha.. już dawno fasolki nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPychota. Takiego kurczaka chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Przepis już zapisałam i na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o fasolce, tak dawno nie jadłam jej :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Bardzo fajny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka wyprobuje!
OdpowiedzUsuńDo tego dania mam pewien uraz :(
OdpowiedzUsuńGdyby nie fasolka to pyszne danie :P
OdpowiedzUsuńChociaż za sosem pieczarkowym nie przepadam, to ten kurczak wygląda naprawdę nieźle. Zwłaszcza w kompozycji z zieloną fasolką, pycha!
OdpowiedzUsuńNatalia ciekawa propozycja, osobiście nic podobnego nie robiłam ale chyba nadrobię zaległości. :)
OdpowiedzUsuńPyszne to danie. Takie treściwe i idealny obiadek.
OdpowiedzUsuńKurcze, Ty to masz takie proste ale świetne dania!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić na niedzielę. Nie wpadłabym na taki zestaw. Dzięki i pozdrawiam :D
Dziękuję, bardzo mi miło, mam nadzieję, że będzie smakowało:) Pozdrawiam:)
Usuńnotuję, bo akurat na jutro nie mam pomysłu na obiad:D
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, fasolkę bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńNiestety za pieczarkami nie przepadam :(
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł na szybki i smaczny obiadek
OdpowiedzUsuńo pychota!!!
OdpowiedzUsuńMusiało być przepyszne ^^
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńO dziś sobie zrobimy :D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńKurczak świetnie się komponuje z pieczarkami i śmietaną, a fasolka to ciekawy dodatek do tego zestawu, także pycha ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :)
OdpowiedzUsuń