sierpnia 03, 2015

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i fasolką szparagową

Na naszej działce pięknie wyrosła zielona fasolka szparagowa - teraz wciąż wymyślam nowe dania z tym składnikiem i mrożę ją na później. Dziś proponuję proste danie z kurczaka z moim ulubionym sosem śmietanowym. Szybkie, łagodne w smaku i pyszne - idealne z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego:)

na 2-3 porcje:

podwójna pierś z kurczaka,
ok. szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (nie powinna być jednak bardzo miękka),
250 g pieczarek,
szklanka śmietanki 30% (może być też 18%),
kilka łyżek startego parmezanu,
cebula,
2 ząbki czosnku,
opcjonalnie pół łyżki masła,
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kurczaka pokroić w kawałeczki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Usmażyć na oliwie, odłożyć na bok. Pieczarki pokroić w plastry lub ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Grzyby przesmażyć z cebulą na maśle, pod koniec dodać czosnek. Gdy składniki będą miękkie, dodać usmażone mięso oraz fasolkę, zalać wszystko śmietanką. Pogotować parę minut, dodać starty ser, poczekać, aż sos zgęstnieje (gdyby nie chciał zgęstnieć, można dodać trochę mąki rozmieszanej ze śmietanką lub wodą, ale nie powinno być takiej potrzeby). Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

28 komentarzy:

  1. Chyba zrobię takie danie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi zrobiłaś ochotę na szparagówkę!

    http://lejzita.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi pasuje bo uwielbiam pieczarki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ale pycha.. już dawno fasolki nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota. Takiego kurczaka chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Przepis już zapisałam i na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypomniałaś mi o fasolce, tak dawno nie jadłam jej :))
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam kurczaka wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdyby nie fasolka to pyszne danie :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Chociaż za sosem pieczarkowym nie przepadam, to ten kurczak wygląda naprawdę nieźle. Zwłaszcza w kompozycji z zieloną fasolką, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Natalia ciekawa propozycja, osobiście nic podobnego nie robiłam ale chyba nadrobię zaległości. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne to danie. Takie treściwe i idealny obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurcze, Ty to masz takie proste ale świetne dania!
    Koniecznie muszę zrobić na niedzielę. Nie wpadłabym na taki zestaw. Dzięki i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło, mam nadzieję, że będzie smakowało:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  14. notuję, bo akurat na jutro nie mam pomysłu na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny obiadek, fasolkę bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Niestety za pieczarkami nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dobry pomysł na szybki i smaczny obiadek

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kurczak świetnie się komponuje z pieczarkami i śmietaną, a fasolka to ciekawy dodatek do tego zestawu, także pycha ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger