Dziś szybkie danie wegetariańskie, czyli placki z cukinii i fety. Cukinia ma sporo wody, dlatego podczas przygotowania potrawy warto dokładnie ją odcisnąć - wtedy placki będą bardziej chrupiące. Świetnym dodatkiem będzie do nich sos tzatziki. Inspirację znalazłam tutaj, ale przepis odrobinkę zmodyfikowałam. Smacznego:)
duża cukinia,
ok. 100-150 g sera typu feta,
ok. 1/3 szklanki mąki,
mała cebula,
duże jajko,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka i/lub ostra papryka, zioła prowansalskie
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć (można to zrobić dwa razy). Zetrzeć cebulę, fetę pokruszyć. Składniki placków połączyć i dobrze wymieszać. Na małej ilości tłuszczu usmażyć pierwszy placuszek na próbę i sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić masy lub dodać więcej mąki, gdyby placki się rozpadały. Podczas smażenia lekko spłaszczać każdy placek. Gotowe danie podawać z sosem tzatziki.
O właśnie mam cukinię i nie wiedziałam co z niej zrobić :) Już wiem :D
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś cukiniowe z fetą,były pyszne:)Twoje są pięknie przysmażone,aż chciałoby się porwać jednego:)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) chętnie wypróbuję w domu :)
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
pycha!
OdpowiedzUsuńO już wiem co zjem jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńostatnio sie zalapalam na polski zurek ;p
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie. :)
OdpowiedzUsuńA to pyszne placki, dawno takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMmmm! Wygląda przepysznie :) muszę spróbować !
OdpowiedzUsuńCukinia i gotowane ziemniaki też świetne placki wychodzą :)
OdpowiedzUsuńTaki widok o tej porze powinien być zakazany ;) wyglądają tak pysznie, rumiano i chrupiąco że aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki z cukinią :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam smaki cudne;D
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńkocham placki ziemniaczane pokocham pewnie i z cukini :)
OdpowiedzUsuńLubię takie smażone placuszki, najczęściej robię te tradycyjne ziemniaczane, choć czasem eksperymentuje z dodatkami. Placuszki cukiniowe z fetą muszą smakować wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńWszędzie na blogach cukinia a ja jej nie lubię :(
OdpowiedzUsuńTak długo już chodzą za mną placki. Jabłkowe racuszki z cukrem pudrem, smażone ziemniaczane z jogurtem i cukrem, teraz z cukinii, bo jadłam albo sto lat temu, ani nawet nigdy. Zaprosisz mnie na obiad? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl
Placki z cukinii to moi ulubieńcy! Omnonomnom, dzięki, że mi o nich przypomniałaś! :) Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle feta na blogach kulinarnych :p. I wszedzie dodaję, że ja bym ją na mozarellę podmieniał...
OdpowiedzUsuńOd dawna zbieram się do zrobienia tych placków, ale jakoś na razie mi nie było po drodze ;)
OdpowiedzUsuńcukinia króluje na blogach;) u mnie były też cukiniowe z serem, więc wiem, że są pyszne!
OdpowiedzUsuńTakie placki to coś specjalnego. Cukinii teraz wszędzie pod dostatkiem, warto zrobić takie placki. A dodatek fety? Ummm, to dopiero musi smakować :)
OdpowiedzUsuńAle przepysznie wyglądają, narobiłaś mi niesamowitego smaka
OdpowiedzUsuń