na ciasto (4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm):
600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
365 ml ciepłej wody,
24 g świeżych drożdży,
1 i 1/2 łyżki oliwy,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru
dodatki:
7-8 cebul,
pół płaskiej łyżeczki cukru
oliwa (u mnie ekologiczna oliwa z oliwek ze sklepu Smaki Ziemi),
4-5 dużych ząbków czosnku,
ok. szklanki suszonych grzybów,
ok. 8-10 dużych plastrów ulubionej szynki lub innej wędliny (opcjonalnie)
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku,
sól, pieprz,oregano, bazylia
ok. 8 łyżek startego parmezanu i mozzarelli
opcjonalnie po garści rukoli na każdą pizzę
Ciasto na pizzę przygotować według tego przepisu. Cebulę pokroić w piórka i smażyć ją na bardzo małym ogniu wraz z z tymiankiem, solą i pieprzem oraz cukrem przez ok.30-40 minut (co jakiś czas mieszając). Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki i szybko przesmażyć wraz z cebulą pod koniec jej smażenia. Każdy placek posmarować oliwą, obłożyć cieniutkimi plasterkami czosnku, posypać oregano, bazylią i rozmarynem. Dodać starty ser i ostudzoną cebulę z grzybami oraz pokrojoną w cienkie paski wędlinę (przed pieczeniem można ją szybko przesmażyć). Ewentualnie posypać odrobiną dodatkowego parmezanu, piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez około 10-15 minut. Gotowe pizze posypać rukolą.
Mniam :) Uwielbiam pizzę i z chęcią takiej spróbuje
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńZjadłabym :P, smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńHihi, ani cebuli, ani grzybów nie trawię :) Zresztą ostatnio unikam mąki pszennej, więc za taką potrawę niestety, ale bym z góry podziękowała. No, nie wszystko jest dla każdego :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa kombinacja smaków:)
OdpowiedzUsuńWow, bardzo oryginalne połączenie smaków ! ;)
OdpowiedzUsuńPizza to coś co kocham od dzicka. Bardzo smakowicie wygląda na pewno przy odrobinie czasu zrobię mojej rodzince. :)
OdpowiedzUsuńI znów muszę iść do lodówki :))
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, z grzybami niestety ciężko będzie w tym roku
OdpowiedzUsuńWspaniała, prezentuje się bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńraz jadłam pizzę z rukolą i bardzo mi posmakował ten dodatek :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie klimacik jesienny na pizzy, wygląda niesamowicie! Super przepisik.
OdpowiedzUsuńsame pyszności :)
OdpowiedzUsuńmniam i mniam:D dawaj ja tu mi!
OdpowiedzUsuńJak egzotycznie a zarazem swojsko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę, ale w takiej wersji jeszcze jej nie jadłam...na pewno skusze się na jej zrobienie. Co do grzybów to zastanawiam się czy w tym roku będą, na razie jest chyba na nie za sucho.
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie jadłam ale bardzo chętnie bym kawałeczek spróbowała :)
OdpowiedzUsuńpizza <3 uwielbiam pizzę ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
najbardziej lubię klasyczną pizzę, ale ta myśli smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńwygląda smoakowicie, taka pizza chodzi za mną od jakiegoś czasu :)
OdpowiedzUsuńThis pizza looks really good! I didnt have pizza in a long time and I think I want to make one very soon :)
OdpowiedzUsuńBy the way, today we got the contract for the new apartment! Its only for rent and not to buy so if there is anything wrong with it (like windows) the landlord has to take care of it - thats really good. But I also think that everything is fine and we have a big balcony :D I am so so so very happy!
Have a great weekend!
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de