Kuchnia indyjska to moja druga, po włoskiej, ulubiona kuchnia, a ta potrawa to chyba najlepsze indyjskie danie, jakie przyrządziłam (właściwie to brytyjskie danie, inspirowane kuchnią Indii). Tradycyjnie przed smażeniem kawałki mięsa marynuje się w jogurcie - w tym przepisie zrezygnowano z tego kroku, ale oczywiście kurczaka można na kilka godzin zanurzyć w marynacie. Podczas przygotowań w kuchni unosi się wspaniały zapach aromatycznych przypraw i pysznego ryżu basmati - to nie może nie smakować:) Takiego rozgrzewającego, pikantnego kurczaka można też podać z chlebkiem naan i koniecznie z chłodzącą sałatką. Naprawdę polecam, smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj i trochę go zmodyfikowałam.
Polecam też inne moje indyjskie dania:)
szklanka ryżu basmati (u mnie ekologiczny ryż basmati od SYMBIO),
2 szklanki wody,
podwójna pierś z kurczaka,
łyżka oleju,
3/4 łyżeczki imbiru,
1 i 1/2 łyżeczki kurkumy,
łyżeczka chili (może być więcej lub mniej),
łyżeczka garam masala,
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,
szczypta kardamonu,
2 łyżki klarowanego masła lub oleju,
duża cebula,
pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
3 małe ząbki czosnku,
2 małe pomidory,
1/2 szklanki kremówki,
1/3-1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
sól, pieprz,
posiekana kolendra, ew. natka pietruszki
Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Przygotować marynatę z oleju i przypraw, dokładnie wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Cebulę pokroić w gruba kostkę, czosnek drobno posiekać. Mięso usmażyć prawie do miękkości na oleju lub maśle, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać koncentrat, smażyć minutę. Wrzucić czosnek i posiekane pomidory bez skórki. Wlać odrobinę wody lub bulionu, dodać mięso i gotować do rozpadnięcia się pomidorów i lekkiego zredukowania sosu. Dolać śmietankę, wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku. Ryż ugotować w dwóch szklankach wrzącej wody. Mięso podawać na ryżu basmati posypane świeżymi ziołami.
Wow wygląda obłędnie to danko :) super kompilacja
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierś z kurczaka w każdej formie - pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam pierś z kurczaka pod każdą postacią:D
UsuńO jak apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, wcale bym się nie opierała przed zjedzeniem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :-) moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam go spróbować:)) przepis bardzo się przyda:)
OdpowiedzUsuńOjeju, tak późno a mi w brzuchu zaburczało! Niedobra jesteś :D Torturujesz mnie!
OdpowiedzUsuńtakiego połączenia jeszcze nie jadłam:D
OdpowiedzUsuńA ja taki głodny siedzę :P
OdpowiedzUsuńMmm tyle przypraw na pewno jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńfajne są takie konkretne i intensywne smaki:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńI love Masala and all Indian kind of dishes. I a few weeks a friend from Pakistan will come to visit and I really hope that he will cook for me haha :)
OdpowiedzUsuńBy the way, because of you I decided to ask a few organic brands for cooperation and I think I will be able to share some organic products on my blos very soon. So thank you a lot for the inspiration!
Have a great day!
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Mniam mniam :) aż bym oblizała palce po takim posiłku :)
OdpowiedzUsuńJa dpiero odkrywam kuchnię indyjską, ale ten przepis brzmi naprawdę smakowicie, więc pewnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że pachnie w Twojej kuchni podczas przygotowania takich dań. To zasługa tych przypraw. Ja też je bardzo lubię bo nie dość, że aromatyczne to jeszcze wspomagają trawienie :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, zestaw składników mówi mi że to musi nieźle smakować :)
OdpowiedzUsuńAle to wygląda apetycznie, jestem pewna, że jest niezwykle charakterystyczne w smaku i zapachu tak jak i w wyglądzie! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na pysznego kurczaka! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :D, świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń