Dziś jedna z moich ulubionych wersji sosu pomidorowego, czyli z dodatkiem czerwonej papryki. Jakiś czas temu przyrządziłam w nim pstrąga łososiowego i danie wyszło naprawdę smaczne. Do tej potrawy możemy użyć ulubionej ryby bez dużych ości. Idealne z ryżem, smacznego:)
dla 2-3 osób:
ok. 400 g pstrąga łososiowego lub innej ulubionej ryby (filet),
4-5 dużych pomidorów (poza sezonem pomidory z puszki),
2 małe czerwone papryki,
opcjonalnie garść fasolki szparagowej,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
kilka gałązek świeżej bazylii
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, słodka lub/i ostra papryka
Rybę pokroić w paski lub dużą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Szybko przesmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu - nie powinna być całkowicie usmażona. Odłożyć. Na patelnię po rybie wrzucić drobno posiekaną cebulę, fasolkę oraz paprykę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po niecałej minucie na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę pomidory - można ewentualnie dolać odrobinę wody. Doprawić całość solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dusić, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje - ok. 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodać świeże zioła oraz paprykę w proszku i delikatnie włożyć kawałki ryby, które powinny dogotować się w sosie. Podawać z ryżem.
września 03, 2015
Ryba w sosie paprykowo-pomidorowym
AUTOR:
Natalia
cebula
,
daniarybne
,
fasolka szparagowa
,
papryka
,
pomidory
,
pstrąg
,
ryba
,
ryż
,
sos pomidorowy
,
zioła
Uwielbiam Twoje przepisy, a ten z chęcią sobie wydrukuję i zrobię mężowi :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku! Oj taki obiadek to mogłabym jeść codziennie! :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentuje :) uwielbiam ryby :)
OdpowiedzUsuńNie lubię ryb, ale moim domownikom na pewno by smakowało :D
OdpowiedzUsuńOoo, wlasnie szukalam jakiegos przepisu na rybę, bo niezbyt przepadam za nią i szukam sposobu na polubienie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, aż ślinka cieknie. Ten sos musi być faktycznie bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńW pysznym sosie rybka pływa :)
OdpowiedzUsuńA u mnie jutro rybka ... hmmm ta całkiem dobrze wygląda. Może spróbuję zrobić
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowita rybka:)
OdpowiedzUsuńTak przygotowanej rybki to jeszcze nie jadłam :-) jestem ciekawa smaku :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym oj zjadła :]
OdpowiedzUsuńTo wygląda absolutnie obłędnie! :-) Ślinka cieknie na sam widok.
OdpowiedzUsuńDanie idealne na dzisiaj. Jaki pyszny sos i ta ryba... mniam :)
OdpowiedzUsuńMmmm.... taka aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda. Smakuje pewnie jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniaam wypróbuje z chęcią!:)
OdpowiedzUsuńKlikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna ;)
Z inną rybą chętnie bym zjadła, fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :) tak idealne na obiad
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ryby ale mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńRyby lubimy w każdym wydaniu:) każdy nowy pomysł - to podpowiedź odmiany w jadłospisie:)
OdpowiedzUsuńZjawiskowa :D
OdpowiedzUsuńNigdy się nie odważyłam połączyć pomidorów i papryki przy tworzeniu sosu ;)
OdpowiedzUsuńPyszna aromatyczna ryba:)
OdpowiedzUsuń