Jakiś czas temu podzieliłam się przepisem na pyszne, mięciutkie amerykańskie bułeczki - dinner rolls. Dziś zachęcam do wypróbowania ich w nowej wersji, inspirowanej smakami kuchni włoskiej. Pomysł podpatrzyłam u Laury Vitale, ciasto natomiast jest tym samym, którego używam do wypieku standardowych bułeczek. Są naprawdę proste w przygotowaniu, a smak czosnku nie jest dominujący. Polecam, smacznego:)
na 8-11 bułeczek:
15 g drożdży,
szklanka ciepłego mleka (lub wody),
2 łyżki masła (miękkiego) plus dodatkowa czubata łyżka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
jajko w temperaturze pokojowej,
3 i 1/4 szklanki mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),
łyżeczka soli
2-3 duże ząbki czosnku,
ok. 3/4 szklanki startego parmezanu,
oregano, bazylia, tymianek
Rozczyn z drożdży: w misce połączyć drożdże, mleko, 1/4 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki mąki, jajko, sól i parmezan (zostawić odrobinę sera do posypania bułeczek przed pieczeniem). Po kilku minutach wyrabiania stopniowo dodawać masło, a w razie gdyby ciasto się kleiło można dodać troszkę mąki. Po 15 minutach wyrabiania, zostawić ciasto pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 8-11 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach około 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Do rondelka włożyć czubatą łyżkę masła i zetrzeć czosnek. Delikatnie podgrzać całość - tylko do rozpuszczenia (czosnek nie ma się smażyć, tylko oddać smak masłu). Bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem z czosnkiem, posypać włoskimi ziołami i startym parmezanem. Piec w 190 stopniach około 25-30 minut (do zrumienienia).
Natalio podkradam jedną na kolację, wyglądają apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńAle pychotka! Wyglądają uroczo <3
OdpowiedzUsuńWiesz co Natalia...aż mi zapachniało takimi świeżymi bułeczkami. :) Pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńWyglądają tak kusząco, że aż czuję zapach!
OdpowiedzUsuńChyba nie oprę się i spróbuję też takie zrobić...:)
mniam mniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuńJak mają czosnek to już je uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne,koniecznie muszę znaleźć czas,by je upiec:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają..Mniam :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze jest właśnie domowe, wypieczone świeżo pieczywko. :-)
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają smakowicie ;). CO prawda nie mam ręki do domowego pieczywa, ale może zaryzykuje i je zrobię ;)
OdpowiedzUsuńohh.. wyglądają świetnie! Mogłabym je pewnie jeść takie prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe.. :) omnomn! :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką bułeczkę:)
OdpowiedzUsuńAle piękne bułki. Kiedy patrzę na te zdjęcia to czuję już ten zapach :) Zabieram jedną do śniadania :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować je wykonać ;)
OdpowiedzUsuńNow I am thinking that I decided not to come to your blog when I am hungry... today I forgot and now you made me even more hungry ;)
OdpowiedzUsuńThank you so much for your thoughts on my last post. For me it is the same - I identify myself mainly through love and family, this defiently is the most important to me. But also intelect and yes, somehow also outer appearance. I guess its a blend of all of it for most women - just the weight of the different aspects change maybe from person to person.
Have a great Monday dear!
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńPycha bułeczki. Rumiane, już wyobrażam sobie jak pachną.
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki mogłyby być fajnym dodatkiem np do zup kremów, prezentują się bardzo smakowicie. Dużo ciekawych przepisów u Ciebie i pięknych zdjęć. Dołączam i będę zaglądać :-)
OdpowiedzUsuńSmaki kuchni włoskiej to ja uwielbiam. Pyszne bułeczki, całkiem dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMmm...pyszne bułeczki. Świetnie się prezentują
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata! bułeczki jak z obrazka i do tego ich smak:) rewelacja!
OdpowiedzUsuńŚliczne bułeczki :) czuję ich zapach ;)
OdpowiedzUsuńMoim kubkom smakowym bardzo odpowiadają różnorakie przepisy z wykorzystaniem czosnku, te bułeczki wyglądają pysznie a pewnie jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam wyszły smakowite dziękuję za wspaniały przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że bułeczki smakowały ☺ Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia ☺
Usuń