Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem dyni - tym razem w formie dyniowego puree. Aby je przygotować, należy przekroić okrągłą dynię na kilka części i piec około 45-60 minut w 180 stopniach (do miękkości). Po ostudzeniu obrać ze skórki, a miąższ zmiksować. Taki mus nada się do dyniowych placuszków, wypieków, zup, a nawet zapiekanek. Ostatnio użyłam puree do amerykańskiego ciasta z dynią, czyli pumpkin bread. Jego niewątpliwym plusem jest to, że długo pozostaje świeże i pięknie pachnie korzennymi przyprawami. Idealne na jesień, smacznego:)
Przepis Laury Vitale.
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml
1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki dyniowego puree,
1/2 łyżki cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 rozgniecione goździki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1 i 1/2 szklanki cukru (w tym łyżka domowego cukru waniliowego),
1/2 szklanki oleju,
2 jajka (w temperaturze pokojowej),
1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców (u mnie rodzynki sułtańskie)
3/4 szklanki ulubionych orzechów- ja użyłam mieszanki orzechów włoskich, pekanów i orzechów makadamia (u mnie ekologiczne orzechy makadamia i pekany od Symbio)
Z podanej ilości mąki odjąć czubatą łyżkę i obtoczyć w niej bakalie. Połączyć suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę, imbir, goździki). W drugim naczyniu dokładnie wymieszać trzepaczką puree, jajka, olej, i cukier. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać i pod koniec dodać obtoczone w mące bakalie (bardzo ważne, by mieszać składniki tylko do połączenia, inaczej ciasto wyjdzie suche!). Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki (keksówka o wymiarach 23x13) i piec 50-60 minut w 180 stopniach (u mnie ciasto piekło się ponad godzinę). Studzić w piekarniku. Ja oblałam swoje ciasto polewą z kremowego serka (jak w moich cynamonowych bułeczkach), ale bez tego dodatku ciasto jest dostatecznie słodkie.
Ciasto idealne dla mnie. Poproszę o kawałeczek do herbatki.
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto. Wygląda pysznie. Z chęcią bym zjadła kawałek nawet teraz. Zabieram przepis ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńślinka ciekanie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńBardzo jesienne ciasto:)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie i dostojnie;D
OdpowiedzUsuńdynia orzechy jesien w kuchni :)
OdpowiedzUsuńoj tak i jaka klimatyczna:)
Usuńjakiż piękny kolor uzyskałaś! Cud, miód, malina ;)
OdpowiedzUsuńmniam, do kawy idealne ;)
Nie przepadam za dynią, ale uwielbiam słodycze...może ta wersja przekona mnie do tego warzywa :)
OdpowiedzUsuńmam wolny dzień, więc drukuję przepis i działam:D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być pyszne :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOch ja uwielbiam takie ciasta, a jak z dyni to już zupełnie jestem kupiona. :-)
OdpowiedzUsuńWidzę, że z dyni to można i zupę zrobić i kotlety i ciasto nawet :)
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszło :) Ja też już planuję jakiś wypiek z użyciem dyni :)
OdpowiedzUsuńPropozycja palce lizać! Mniam, przepyszne ciasto się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńwygląda przesmacznie! musze takie zrobić!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńCiasto jak marzenie. Idealne, smakowicie wygląda i kusi ... :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńWygląda super smakowicie :) Uwielbiam jesienny czas kiedy można dostać dynię w sklepach, robię wtedy krem z dyni - mniam!
OdpowiedzUsuńMa cudowny kolor, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziane bakaliami :)
OdpowiedzUsuńJesienne ciacho, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń