Chermoula to tradycyjna marynata do mięs i ryb, która cieszy się dużą popularnością w Maroku, Libii, Tunezji i Algierii. Jest kilka sposobów jej przyrządzania, ale najczęściej taka marynata zawiera świeżą kolendrę, natkę pietruszki, kumin i czosnek. Ja zainspirowałam się marokańskim przepisem Alii. Idealnie byłoby ją podać z kuskusem lub marokańskim chlebkiem, ale pstrąg będzie pyszny również z pieczonymi ziemniakami. Polecam, smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na pstrąga:)
na 2 porcje:
2 pstrągi
na marynatę:
mały pęczek świeżej kolendry,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3-4 ząbki czosnku,
1-2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka kuminu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
4 plasterki cytryny,
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy (u mnie ekologiczna oliwa ze sklepu Smaki Ziemi)
Świeże zioła i czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z przyprawami. Dodać sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gęsta pasta (marynatę można też zmiksować w blenderze - wtedy łatwiej będzie ją rozprowadzić na rybie). Każdego pstrąga oprószyć solą i pieprzem, posmarować marynatą ich wnętrze i wierzch (warto zrobić 2-3 nacięcia na wierzchu). Odłożyć na 15-30 minut. Do każdej ryby włożyć po 2-3 plasterki cytryny, piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ryby).
października 17, 2015
Pstrąg w marynacie chermoula
AUTOR:
Natalia
cytryna
,
daniarybne
,
kuchnia arabska
,
kuchnia marokańska
,
natka pietruszki
,
pstrąg
,
ryba
,
zioła
Wspaniała rybka, jestem pewna, że smakuje rewelacyjnie. Bardzo fajny pomysł na marynatę :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o tej marynacie, faktycznie uczę się czytając Twoje posty ;) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńnie pamiętam kiedy ostatnio jadłam rybę...
OdpowiedzUsuńPięknie podane, ach jakie cudowne kolorki aż żal naruszyć tą konstrukcję :)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczna marynata:)
OdpowiedzUsuńMocno zachęcający :) aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na marynatę, może za jakiś czas go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o tej marynacie :P. Zjadłabym, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńPycha rybka, bardzo lubię pstrągi
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na marynatę, na pewno wypróbuję. Bardzo lubię takie ryby :)
OdpowiedzUsuńMniam, pychotka :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taką rybkę:)
OdpowiedzUsuńMusze spróbować zrobić taka marynatę. Już czuję, jak ta ryba musi wyjątkowo smakować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby, byłabym zachwycona tym daniem. :-)
OdpowiedzUsuńmniam! coś dla mnie
OdpowiedzUsuńNie znam takiej marynaty, ale na pewno kiedyś przygotuję. Rybka wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAleż ten pstrąg wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja :)
Nie przepadam za pstrągiem, nie mniej jednak kiedyś wypróbuję twój przepis :)
OdpowiedzUsuńRyby to mięsko, którego nie umiem przyrządzać. Jakoś mi nie idzie, albo za sucha, albo niedosmaczona :( A ta powyżej wygląda tak apetycznie...że chyba podejmę kolejną próbę :)
OdpowiedzUsuńDla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńTaką rybę zjadłabym z wielką przyjemnością.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo lubię pstrąga, a tej marynacie musi być rewelacyjny
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrągi, zwłaszcza te wyglądające tak smakowicie :))
OdpowiedzUsuń