Dziś szybki przepis na bardzo zdrową sałatkę. Jest świetna jako lekka, ale pożywna kolacja lub dodatek do mięsa czy ryby. Była to moja pierwsza próba gotowania z komosą ryżową - ma bardzo delikatny smak i świetnie łączy się z innymi, bardziej wyrazistymi składnikami. Na pewno wykorzystam ją jeszcze do kilku innych dań, na przykład potrawki czy zupy. Smacznego:)
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
na 3 porcje:
1/2 szklanki surowej komosy ryżowej (u mnie ekologiczna komosa od Symbio)
ok. 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
ok. 1/2 szklanki suszonych pomidorów (można zastąpić świeżymi),
średniej wielkości ogórek,
2 awokado,
mieszanka sałat,
mała cebula,
mały pęczek posiekanej kolendry,
mały pęczek natki pietruszki,
sól, pieprz (do smaku),
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
kilka łyżek oliwy
Komosę ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, pomidory w paseczki. Awokado obrać i podzielić na cząstki. Na talerzach ułożyć po garści mieszanki sałat i cząstki awokado. Ostudzoną komosę połączyć z pozostałymi składnikami sałatki, doprawić sokiem z cytryny, oliwą oraz solą i pieprzem. Ułożyć kilka łyżek mieszanki na środku talerzy.
października 19, 2015
Sałatka z komosą ryżową i awokado
AUTOR:
Natalia
awokado
,
cebula
,
ciecierzyca
,
cytryna
,
daniawegetarianskie
,
komosa ryżowa
,
natka pietruszki
,
ogórek
,
pomidory
,
salatki
,
sałata
,
symbio
,
warzywa
,
współpraca
,
zioła
Bardzo fajna sałatka. Wygląda super apetycznie. Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMmm...wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńTo samo chciałam napisać. :)
UsuńNigdy nie jadłam komosy ryżowej aż wstyd się przyznać. Pora to zmienić ! A na taką sałatkę to ja się piszę, wygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńidealny, lekki posiłek do pracy!
OdpowiedzUsuńPrzypomniało mi się lato i zrobiłem się dość głodny, bo Twoja sałatka wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna kompozycja smakowa, chętni bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńKomosę uwielbiam, a sałatki z jej dodatkiem są pyszne i bardzo zdrowe.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam komosy ryżowej
OdpowiedzUsuńSzybki sposób nie znaczy gorszy. Świetna sałatka. Nie dość, że pięknie wygląda, bo ma tyle kolorów, to jeszcze ma wspaniałe składniki, które bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńale pyszności, jem oczami normalnie ! ;)) obserwacja idzie w ruch ! :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! Do tego ta komosa ryżowa - super. :-)
OdpowiedzUsuńJa z komosą jeszcze do czynienia nie miałam. Kiedyś myślałam o jej kupieniu, ale potem zapomniałam i tak zostało. Sałatka wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńkomosa ryżowa? Pierwsze słyszę:D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na sałatkę.
OdpowiedzUsuńPolecam też komosę jako dodatek do zwykłego leczo - nabiera innego wyrazu :)
Ładnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam awokado :o
OdpowiedzUsuńja z komosą nie miałam jeszcze do czynienia, ale wiesz co?
OdpowiedzUsuńWygląda świeeetnie <3 prezentuje się idealnie!
Super sałatka! Komosę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńThis looks like a recipe for me! I love quinoa and avocado and salad... all of it :)!
OdpowiedzUsuńI need to get some quiona and make a salad with it. Its been a while since I had quinoa because it is so expensive here... I think in Poland it may be the same!?
I hope you have been doing good while I was on vacation!? I am back from the holiday... wanna know where I went ,)? New post is up!
Thanks a lot for your last comment : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Bije się w pierś skruszona wielce, bo komosy nie jadłam jeszcze...Sałatka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMmmm..do takiej sałatki to i ja się dosiadam, pyszna
OdpowiedzUsuńNatalia
OdpowiedzUsuńTwoje dania krzyczą z fotek - zjedz mnie! :) super, super, super!
A tera nietypowe pytanie - jakim modelem aparatu robisz zdjęcia?
Pozdrawiamy:)
Bardzo dziękuję za miłe słowa:) Mam dość stary aparat, to SAMSUNG ES15, korzystam też z programu Picasa, do bardzo szybkiej obróbki zdjęć. Pozdrawiam serdecznie!:)
OdpowiedzUsuńPytanie dotyczące aparatu wynikało z podziwu co do jakości Twoich fotografii. Myśleliśmy, że korzystasz z aparatu o wiele
OdpowiedzUsuńwyższej klasy a tu poczciwy, stary Samsung. My też kiedyś korzystaliśmy z Samsungów, ale jeden z racji wieku odmówił
posłuszeństwa a drugi, też z serii S upadł na chodnik i bezpowrotnie uszkodził się wyświetlacz. Teraz korzystamy
z nieobecnego już na rynku Kodaka Easy Share, który sprawia mnóstwo problemów, ale jest cały czas z nami.
i oczywiście również korzystamy z Picasy :)
Z niecierpliwością czekamy na Twoje kolejne pomysły.
Są świetne i do wykorzystania w każdej kuchni.
Życzymy wszystkiego dobrego!
Pozdrawiamy :)))