Jakiś czas temu publikowałam przepis na tradycyjną sałatkę tabbouleh, a dzisiaj polecam jej trochę pożywniejszą wersję. Tym razem do jej przyrządzenia użyłam pysznej kaszy bulgur. Jeśli nie przepadamy za tuńczykiem, proponuję zastąpić go łososiem lub kurczakiem. Polecam, bo przygotowanie tej sałatki zajmuje mało czasu, a poza tym jest ona bardzo zdrowa. Smacznego:)
1/2 szklanki suchego bulguru (u mnie ekologiczny bulgur od SYMBIO),
szklanka gorącej wody,
pół dużej papryki,
mała cebula,
duży pomidor,
2 ogórki gruntowe,
puszka tuńczyka (w kawałkach),
2 jajka na twardo,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
sok z cytryny (do smaku),
pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
2-3 łyżki posiekanej kolendry,
1-2 łyżki posiekanej mięty
kilka łyżek oliwy,
sól, pieprz
Bulgur zalać wodą, przykryć i poczekać około 20 minut, aż wchłonie płyn i zmięknie. Pomidory i ogórki pozbawić pestek. pokroić wraz z papryką i jajkami w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki sałatki, doprawić, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Schłodzić.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
października 05, 2015
Tabbouleh z tuńczykiem i jajkiem
AUTOR:
Natalia
bulgur
,
cebula
,
daniarybne
,
jajka
,
kasza
,
kuchnia arabska
,
natka pietruszki
,
ogórek
,
papryka
,
pomidory
,
symbio
,
tuńczyk
,
warzywa
,
współpraca
,
zioła
dawno nie jadłam niczego z tuńczykiem
OdpowiedzUsuńNatalia jaka paleta barw :) Pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Zdrowo i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie ;)
OdpowiedzUsuńJak pieknie i apetycznie wygląda, mniam. Aż się głodna zrobiłam
OdpowiedzUsuńAż miło popatrzeć.To świetnie skomponowana smakowo i kolorystycznie sałatka. To kusząca propozycja dla oczu:)
OdpowiedzUsuńKolorowo:) takie sałatki są wskazane jesienią,by nie tylko nasycić,ale również wprowadzić trochę optymizmu dzięki kolorom:)
OdpowiedzUsuńMMM ale kreatywnie! :)
OdpowiedzUsuńAle kolorowo! To genialny pomysł na tuńczyka, muszę spróbować. :-)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie ma kilka puszek tuńczyka -już wiem jak je wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy to danie dla mnie :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo pożywnie:)
OdpowiedzUsuńAle wygląda smakowicie i tak kolorowo :) na pewno ożywi stół w każdym domku ;))
OdpowiedzUsuńAle kolorowo!!! :)
OdpowiedzUsuńi pysznie;)
Usuńkolorowa sałatka- idealna sałatka ;)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków, muszę się pokusić o wykonanie w najbliższych dniach ;)
Wygląda fajnie, ale tuńczyk to nie dla mnie :P. Przy zamianie właśnie na łososia czy kurczaka zjadłabym chętnie :).
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, aczkolwiek nie przepadam za tuńczykiem :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakowitosci! :) Pozdrawiam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNie znam takiej potrawy, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńfajna np. do zabrania do pracy:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco ...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń