Dziś zapraszam na sycącą zapiekankę pasterską, a właściwie moją wersję tego dania. Zamiast tradycyjnego dodatku groszku, do mojej zapiekanki dodałam to, co akurat miałam w lodówce: paprykę, pieczarki i marchewkę. Górna warstwa to już klasyczny dodatek ziemniaczanego puree, wzbogaconego o śmietankę, masło i żółtko. Na pewno nie jest to najmniej kaloryczne danie, ale polecam raz na jakiś czas, zwłaszcza w zimne, jesienne dni. Podawać z zestawem sałatek. Smacznego:)
ZAPRASZAM TEŻ NA PRZEPYSZNĄ ZAPIEKANKĘ GYROS:)
dla 3-4 osób:
500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe),
ok. 200 g pieczarek,
mała papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
duża marchewka starta na tarce o dużych oczkach,
ćwierć małego selera startego na tarce o dużych oczkach,
opcjonalnie łyżka sosu Worcestershire,
2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
ok. 3/4 szklanki bulionu wołowego, ew. wody
1/2 szklanki czerwonego wina,
płaska łyżka mąki
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia (do smaku)
górna warstwa:
5-6 ugotowanych ziemniaków,
2-3 łyżki masła,
1/3 szklanki mleka (może być mniej lub więcej, do smaku),
1/3 szklanki kremówki (może być mniej lub więcej, do smaku),
surowe żółtko,
sól, pieprz
Usmażyć mięso na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć marchewkę, seler, plasterki pieczarek, paski papryki oraz drobno posiekaną cebulą. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek oraz mięso, a następnie mąkę - dokładnie wymieszać i dodać przecier. Wszystko podlać winem, zredukować, wlać bulion. Doprawić do smaku i gotować na małym ogniu ok.10-15 minut, aż mięsno-warzywny sos zgęstnieje. Ziemniaki zgnieść na puree z podanymi składnikami na górną warstwę zapiekanki. Do naczynia do zapiekania wlać mięsny sos, wyrównać wierzch i nałożyć ziemniaczane puree. Piec do zarumienia ok. 10-15 minut w 200 stopniach.
października 15, 2015
Zapiekanka pasterska
AUTOR:
Natalia
cebula
,
daniamiesne
,
marchew
,
mięso
,
papryka
,
pieczarki
,
warzywa
,
wieprzowina
,
wołowina
,
zapiekanki
,
ziemniaki
Rozgrzewające, syte, pyszne jesienne danie:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie i apetycznie ta zapiekanka wygląda :)
OdpowiedzUsuńPychota, wygląda bardzo smakowicie. Na pewno mojej rodzinie by smakowała. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) chyba się skuszę na wykonanie
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki należą zdecydowanie do moich ulubionych. :P
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie !! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
stay-possitive.blogspot.com
Poklikałabyś w linki w najnowszym poście? Z góry dziękuję <3
Pyszności!
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna, ale przepis podkradam -będzie niedzielnym obiadem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapiekanki!
OdpowiedzUsuńPyszna kochana. Takie dania są super na jesienne obiadki :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie :) Nie jadłam jeszcze zapiekanki z ziemniakami ;)
OdpowiedzUsuńale wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńSuper, pyszne połączenie - już od jakiegoś czasu zabieram się za jej zrobienie
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki, a ta wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńplanuję od dawna wypróbować:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie... :)
OdpowiedzUsuńSycące jesienne danie :)
OdpowiedzUsuńna głodny brzuch idealne:)
UsuńUwielbiam tego typu zapiekanki! W szczególności puree ziemniaczane i zapiekane pieczarki :3
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńU mnie by się zajadali :P
OdpowiedzUsuńNo, Kochana. Taką zapiekankę to ja mogłabym jeść, jeść.... Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJAdłbym : )
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :-).
OdpowiedzUsuńNa zimę taka zapiekanka będzie idealna :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, samo robiące się danie, pycha
OdpowiedzUsuńZapiekanka nas urzekła - to jest to co my lubimy:) tylko jeść i mlaskać:)
OdpowiedzUsuńoooo...rzeczywiście sycąca :) ilość składników robi wrażenie
OdpowiedzUsuńPrawdziwa zapiekanka pasterska (shepherd's pie) robiona jest na bazie jagnieciny (baraniny).
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale ja jej nie jadam☺
Usuń