Jeśli przyrządzam obiad z udek kurczaka, prawie zawsze piekę je z warzywami. Idealne były udka z ziemniakami, pyszne z papryką i pomidarami lub w marynacie (cytrynowej, miodowej) albo panierce. Ostatnio, inspirując się kuchnią amerykańską, upiekłam kurczaka z pyszną dynią piżmową - otwieram tym samym sezon dyniowy na blogu:) Warzywa i mięso zamarynowałam w aromatycznej mieszance włoskich ziół, które świetnie zarówno do drobiu, jak i dyni (uściślę, że dynia na fotografii nie jest dynią piżmową; piżmowa ma charakterystyczny gruszkowaty kształt). Naprawdę polecam, smacznego:)
4-6 udek kurczaka (pałek),
pół dyni piżmowej,
ok. 5 małych ziemniaków,
czerwona cebula,
4-6 ząbków czosnku,
ok. 6 łyżek oliwy (u mnie ekologiczna oliwa ze sklepu Smaki Ziemi),
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek, bazylia, oregano, chili w proszku,
garść posiekanej pietruszki
Obrać warzywa (oprócz czosnku). Dynię i ziemniaki pokroić na kawałki podobnej wielkości, cebulę w ósemki. Mięso i warzywa pokroić oliwą, ułożyć na blaszce, równomiernie posypać przyprawami i ziołami. Dokładnie wymieszać (ja marynowałam wcześniej udka ok. 30 minut, ale można pominąć ten krok). Piec ok. 45-60 minut w 200 stopniach. Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z sałatą.
Pyszny musi być ten kurczak, a do tego niesamowicie dobrałaś do niego dodatki. :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na wykorzystanie dyni:)
OdpowiedzUsuńAle kolorowo, pycha aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńale wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńależ połącznie kolorów i smaków :)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja na obiad, zapisuję i przygotuję! :)
mniam wygląda cudnie<3
OdpowiedzUsuńkurczaka z dynią jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńO dyni piżmowej jeszcze nie słyszałam :) a już w połączeniu z kurczakiem w ogóle
OdpowiedzUsuńTy to zawsze trafisz w moje smaki :)
OdpowiedzUsuńTakie dania należą do moich ulubionych. Banalne w wykonaniu. W zasadzie same się robią. A wyglądają nieziemsko i smakują bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja.
Uwielbiam pałki i w dodatku z ziołami :3
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na dynię:)
OdpowiedzUsuńWygląda odjazdowo i jakie piękne, kolorowe!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :)
Bardzo apetycznie to wszystko wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, jesienne kolory :)
OdpowiedzUsuńTakiego kurczaka, to ja bym zjadła :P
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie mogę się do dyni przekonać...po prostu mi nie smakuje, ale może w tej wersji mi podejdzie?
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nigdy nie jadłam dyni :D
OdpowiedzUsuńpysznie
OdpowiedzUsuńa to psikus kurczaka w dyni jeszcze nie jadłam:D
OdpowiedzUsuńMusiało pięknie pachnieć w domu... Moje ulubione smaki ;-)
OdpowiedzUsuńJakim piękny kolorowy Twój kurczak. Tak podany, pewnie zniknął w oka mgnieniu :) Pyszota :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam dyni ! Wyobrażasz to sobie ? hahaha :) Ale dzięki Tobie czas na wypróbowanie. Obiad w moich klimatach więc zrobię. Zapraszam na najnowszą recenzję.
OdpowiedzUsuńale ładnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pieknie wygląda i na pewno tak samo swietnie smakuje. Jeestem tego pewna
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziś mam ochotę na placki z dyni:D
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu Ty Wstrętniuchu! :))
OdpowiedzUsuńZapraszam na rozdanie
Świetny pomysł na obiadek. Pysznie i sycąco.
OdpowiedzUsuń