Dziś sycący obiad w postaci gulaszu z karkówki. Pierwszy raz przyrządzałam go z tego typu mięsa i żałuję, że nie robiłam tego wcześniej. Duszone w sosie z pieczarkami i warzywami mięso jest mięciutkie i soczyste, wprost idealne do tej jesienno-zimowej potrawy. Przed duszeniem zamarynowałam je w przyprawach, których używam do karkówki w keczupie - dodają one wiele aromatu końcowemu daniu. Gulasz jest najlepszy z ziemniaczanym puree. Smacznego:)
ok. 900 g karkówki,
250-300 g pieczarek,
dwie marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego
ok. 2 szklanek wody lub bulionu jarzynowy (płynu ma być tyle, by delikatnie zakryło mięso),
1-2 łyżki mąki
na marynatę:
duża cebula,
3 duże ząbki czosnku (starte),
6 łyżek oleju,
4-5 łyżek octu balsamicznego,4 łyżeczki majeranku,
po 2-3 łyżeczki mielonej kolendry i rozmarynu,
łyżeczka ostrej papryki (lub więcej),
2-3 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
sól, pieprz
2-3 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania gotowej potrawy
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i pozbawić zbędnego tłuszczu. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie pokryć nią mięso i odstawić na godzinę. Po tym czasie zrumienić karkówkę na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić pokrojone w kostkę warzywa oraz plasterki pieczarek. Po 5-10 minutach dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem i dusić wszystko na małym ogniu około 90-120 minut (do miękkości mięsa) co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest rzadki, pod koniec duszenia należy zagęścić go mąką rozmieszaną z małą ilością wody (ew. śmietanki). Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z puree.
Mniam, nabralam ochoty na ziemniaczki :D
OdpowiedzUsuńłał to się nazywa solidna porcja i do tego jak ładnie podana :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi ochoty !
OdpowiedzUsuńŁadnie zrobione foto, a gulasz bardzo smaczny, mięciutka i soczysta karkówka z grzybami i warzywami :)
OdpowiedzUsuńPożywnie i smaczne!
OdpowiedzUsuńKonkretne i pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki!
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu robię podobny gulasz:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pyszny gulasz, szkoda tylko, że nie drobiowy... :P
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie. Super gulasz :)
OdpowiedzUsuńZapachniało mi takim niedzielnym obiadkiem :)
OdpowiedzUsuńPyszne i sycące! Doskonały pomysł na obiad :) Bardzo lubię gulasz, choć ja akurat jadam go najczęściej z kaszą.
OdpowiedzUsuńMięso z karkówki jest smaczne, gulasz pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasz z karkówki, ja podaję go z dodatkiem łopatki, wychodzi przesmaczny
OdpowiedzUsuńpycha ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
ojoj ale pychotka;D
OdpowiedzUsuńMoja mama ostatnio robiła bardzo podobny gulasz, był przepyszny
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajną marynatę zrobiłaś. Dla mnie karkówka to podstawowe mięsko w przygotowywaniu potraw. Nie jest suche, nie jest twarde. No i lubię jego smak. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńTeż coś nas ostatnio wzięło na gulasz. Twój wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńWygląda soczyście:)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam gulaszu:)
OdpowiedzUsuńJa prawie zawsze robię gulasz z karkówki . Twój wygląda wyśmienicie :))))
OdpowiedzUsuńNie przepadam za gulaszem ale wygląda ładnie ^^
OdpowiedzUsuńAle pycha! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasz :]
OdpowiedzUsuńWpraszamy się na obiad w Twoim wydaniu z gulaszem w roli głównej:) Jak pięknie wygląda całe danie...pyszności!
OdpowiedzUsuń