Ostatnio, dzięki współpracy z SYMBIO, miałam okazję wypróbować zdrową fasolę mung - pierwszym przepisem z jej udziałem jest inspirowana smakami Indii potrawka z kurczaka. Maleńka fasolka pozytywnie zaskoczyła mnie tym, że na surowo smakuje jak młody groszek, a poza tym szybko się gotuje i nie rozpada. Na pewno wykorzystam ją do wielu innych przepisów. Dzisiejsze danie polecam podawać na pysznym ryżu basmati i /lub z chlebkiem naan. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj.
Polecam też moje inne indyjskie dania:)
dla 3 osób:
duża pierś kurczaka,
puszka pomidorów,
1/2 szklanki namoczonej ciecierzycy,
1/2 szklanki namoczonej fasoli mung (u mnie ekologiczna fasola mung od SYMBIO),
szklanka bulionu drobiowego, ew. wody,
ok. 1/4 szklanki śmietanki kremówki,
cebula,
2-3 duże ząbki czosnku,
ok. 1/2 łyżeczki rozgniecionej kolendry,
1/2-3/4 łyżeczki kuminu,
płaska łyżeczka curry,
ok. 1/2 łyżeczki kurkumy,
ok. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
ok.1/3 łyżeczki imbiru,
sól, pieprz, chili (do smaku),
natka kolendry lub pietruszki do posypania gotowej potrawki,
ryż basmati (u mnie ekologiczny ryż od SYMBIO)
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, doprawić solą, pieprzem i curry. Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć wraz z mięsem na małej ilości tłuszczu. Gdy kurczak zacznie się rumienić, dodać drobno posiekany czosnek oraz pozostałe przyprawy. Szybko wymieszać, zalać wszystko pomidorami i bulionem, dodać fasolę mung i ciecierzycę. Dusić wszystko na małym ogniu ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, a fasolka i ciecierzyca będą miękkie (w trakcie duszenia można dolać więcej wody lub bulionu, gdyby płyn za szybko odparował). Spróbować, czy nie potrzeba doprawić dania i wlać śmietankę uprzednio rozmieszaną z małą porcją sosu. Wymieszać. Posypać świeżymi ziołami i podawać z ryżem basmati.
Wygląda bardzo apetycznie! Lubię takie kolorowe potrawy, chętnie bym taką potrawkę zjadła :)
OdpowiedzUsuńTakie danie to ja lubię. :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków. Tej fasoli jeszcze nie miałam okazji jeść.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie, niezwykle aromatyczne:)
OdpowiedzUsuńNatalia na tym ryżu wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńThis is my husbands favorite dish! He asks me since a few weeks already if I can cook it and I always want to but somehow there was always some ingredient missing so I never did. Now you remind me that I should just buy everything and just cook it.
OdpowiedzUsuńWe are busy with the new apartment right now... I feel sad about leaving the current place but I also know that we will be very happy there :)
Are you done with everything in your apartment?
Have a great week!
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Taka jestem głodna a TY takie cuda tu pokazujesz :P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu połączenia :)
OdpowiedzUsuńojej, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno, bo danie prezentuje się wspaniale a ja zawsze chciałam ugotować coś indyjskiego. Twój blog, to istna skarbnica świetnych i szybkich przepisów :-)
OdpowiedzUsuńIdealna potrawa na jesień, od razu człowiekowi robi się weselej :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że zajrzałam do Ciebie, bo już wiemy co zrobimy z piersią kurczaka, którą planujemy na obiad:)
OdpowiedzUsuńBędzie pysznie na pewno:)
Pozdrawiamy cieplutko:)
ile kolorów i smaków;D
OdpowiedzUsuńKochana pyszne danie. Bardzo lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńIdealny obiadek jak dla mnie, same pyszności
OdpowiedzUsuńAle pyszności :D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńTakie potrawki uwielbiam najbardziej na świecie. :-)
OdpowiedzUsuńNie wydaje się być bardzo pracochłonne, a efekt końcowy... Zdjęcie mówi samo za siebie :)
OdpowiedzUsuńależ sobie smaku narobiłam!:D
OdpowiedzUsuńSandicious
Zawsze sobie obiecuję, że nie zajrzę do Ciebie wieczorem, bo potem mam głodne sny :) Pięknie wygląda- mniam...
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda:),lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie, idealne na jesienną pogodę - ładne i kolorowe :)
OdpowiedzUsuńChyba się wproszę :D
OdpowiedzUsuńFajne danie, przyda się, gdy temperatura za oknem zacznie spadać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Wygląda obłędnie, jak każde danie przez Ciebie przygotowane. Tym razem postaram się wykorzystać przepis w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuń/meainsolita.blogspot.com
Chętnie zrobię sobie taki obiad, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń