listopada 30, 2015

Sałatka z dynią piżmową i boczkiem

Zazwyczaj sałatki kojarzą się z lekkim, dietetycznym daniem - sama bardzo takie lubię i publikowałam sporo przepisów na kompozycje tego typu. Tym razem zapraszam jednak na bardzo pożywną, prostą wersję jesienno-zimowej sałatki. Słodycz dyni piżmowej świetnie pasuje do słonego boczku i dwóch pozostałych wyrazistych składników. Jeśli chcemy bardziej podkreślić kontrast smaków ,,słony-słodki", polecam polać dynię przed pieczeniem odrobiną syropu klonowego lub miodu. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego:)

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

garść rukoli,
pół małej dyni piżmowej (upieczonej),
kilka plastrów boczku,
mała czerwona cebula,
opcjonalnie łyżka posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia, tymianek)
oliwa

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko. Cebulę pokroić w półplasterki. Na talerzu ułożyć porcję rukoli, kostki dyni i boczku oraz cebulę. Posypać całość ziołami i ewentualnie polać odrobiną oliwy.

29 komentarzy:

  1. Myślę, że tak kolorową to i moja chrześnica by szamała ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka kolorowa i zapewne smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super :-) takiej jeszcze nie jadłam a z chęcią ją zrobię. Mam upieczoną dynię hokkaido w lodówce :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boczek, jak ja dawno boczku nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie, jak kolorowo ;) zjadłabym bez gadania

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja co prawda nie jem boczku, ale z kurczakiem myślę, że chyba też by się udało? :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dynia i boczek? Brzmi interesująco:D

    OdpowiedzUsuń
  8. dynia i boczek? dla mnie bardzo egzotyczne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Is this pumpkin on the salad? It looks like pumpkin and you just inspired me for my dinner - I will make salad with bread croutons and pumkin - I do not have much in the hosue right now, but these three things I have :) thanks for the inspiration!
    By the way, your last comment made me very happy! So cool that you liked my bouquet so much! My husband actually bought it the day of the wedding because he forgot that he is the one in charge of buying one. So it was very spontaneous but still it turned out so beautiful and I also really really loved it! I dried it and look at the dried flowers every day. I would be soooo pleased if you would send me wedding pictures by email next Spring :)
    Thanks a lot for your last comment and have a wonderful week ahead : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  10. O! Takie właśnie sałatki lubię najbardziej! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne połączenie smakowe, musiało być przepyszne ze słonym boczkiem i słodkawą dynią ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie kolorowo i apetycznie. Dynia, boczek cóż za zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jejku ! Jak to smacznie wygląda :) Szkoda, że w kuchni mam dwie lewe ręce i najlepiej żebym nie wchodziła do kuchni! :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka śliczna i kolorowa :) Będzie ślicznie wyglądała w moim lunchboxie ;) Dobrze, że zrobilam zapasy dyni !

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie i tak kolorowo:) Jestem bardzo ciekawa smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile smaków, ile kolorów! Pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolorowo i bardzo bogato w tej salaterce:) od samego patrzenie natychmiast głodniejemy:)
    Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni piżmowej - super!

    OdpowiedzUsuń
  18. Taka salatka to najlepszy lek antydepresyjny :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger