Zazwyczaj sałatki kojarzą się z lekkim, dietetycznym daniem - sama bardzo takie lubię i publikowałam sporo przepisów na kompozycje tego typu. Tym razem zapraszam jednak na bardzo pożywną, prostą wersję jesienno-zimowej sałatki. Słodycz dyni piżmowej świetnie pasuje do słonego boczku i dwóch pozostałych wyrazistych składników. Jeśli chcemy bardziej podkreślić kontrast smaków ,,słony-słodki", polecam polać dynię przed pieczeniem odrobiną syropu klonowego lub miodu. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego:)
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
garść rukoli,
pół małej dyni piżmowej (upieczonej),
kilka plastrów boczku,
mała czerwona cebula,
opcjonalnie łyżka posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia, tymianek)
oliwa
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko. Cebulę pokroić w półplasterki. Na talerzu ułożyć porcję rukoli, kostki dyni i boczku oraz cebulę. Posypać całość ziołami i ewentualnie polać odrobiną oliwy.
Ależ ona smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak kolorową to i moja chrześnica by szamała ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńFajna i kolorowa!
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa i zapewne smaczna :)
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńAle kolorowa:)
OdpowiedzUsuńAle super :-) takiej jeszcze nie jadłam a z chęcią ją zrobię. Mam upieczoną dynię hokkaido w lodówce :-)
OdpowiedzUsuńKolory ma przepiękne ;)
OdpowiedzUsuńBoczek, jak ja dawno boczku nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńPieknie, jak kolorowo ;) zjadłabym bez gadania
OdpowiedzUsuńOjejku, jak pysznie!
OdpowiedzUsuńJa co prawda nie jem boczku, ale z kurczakiem myślę, że chyba też by się udało? :-)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńdynia i boczek? Brzmi interesująco:D
OdpowiedzUsuńdynia i boczek? dla mnie bardzo egzotyczne połączenie;)
OdpowiedzUsuńIs this pumpkin on the salad? It looks like pumpkin and you just inspired me for my dinner - I will make salad with bread croutons and pumkin - I do not have much in the hosue right now, but these three things I have :) thanks for the inspiration!
OdpowiedzUsuńBy the way, your last comment made me very happy! So cool that you liked my bouquet so much! My husband actually bought it the day of the wedding because he forgot that he is the one in charge of buying one. So it was very spontaneous but still it turned out so beautiful and I also really really loved it! I dried it and look at the dried flowers every day. I would be soooo pleased if you would send me wedding pictures by email next Spring :)
Thanks a lot for your last comment and have a wonderful week ahead : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
O! Takie właśnie sałatki lubię najbardziej! :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smakowe, musiało być przepyszne ze słonym boczkiem i słodkawą dynią ;)
OdpowiedzUsuńO! Tego jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPięknie kolorowo i apetycznie. Dynia, boczek cóż za zestaw :)
OdpowiedzUsuńJejku ! Jak to smacznie wygląda :) Szkoda, że w kuchni mam dwie lewe ręce i najlepiej żebym nie wchodziła do kuchni! :P
OdpowiedzUsuńJaka śliczna i kolorowa :) Będzie ślicznie wyglądała w moim lunchboxie ;) Dobrze, że zrobilam zapasy dyni !
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i tak kolorowo:) Jestem bardzo ciekawa smaku:)
OdpowiedzUsuńIle smaków, ile kolorów! Pięknie :)
OdpowiedzUsuńKolorowo i bardzo bogato w tej salaterce:) od samego patrzenie natychmiast głodniejemy:)
OdpowiedzUsuńKolejny pomysł na wykorzystanie dyni piżmowej - super!
Taka salatka to najlepszy lek antydepresyjny :-)
OdpowiedzUsuń