Dziś pyszna, chrupiąca i bardzo zdrowa jesienno-zimowa surówka z czerwonej kapusty. Tym razem połączyłam ją ze słodkim jabłkiem, marchewką i selerem, a dla dla ostrości dorzuciłam trochę czerwonej cebuli. Świeżość uzyskałam dzięki cytrynie i natce pietruszki, a pestki dyni i ziarenka siemienia lnianego to tutaj dodatkowa porcja cennych witamin. Taką surówkę najlepiej przyrządzić godzinę (lub kilka godzin) przed spożyciem, aby smaki dobrze się przegryzły, a warzywa lekko zmiękły. Idealna do pieczonego mięsa lub sycących zapiekanek. Smacznego:)
mała główka czerwonej kapusty,
duża marchewka,
ćwierć selera,
pół czerwonej cebuli,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
małe jabłko,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
kilka łyżeczek siemienia lnianego ( u mnie ekologiczne siemię lniane ze sklepu Smaki Ziemi),
ok. 3 łyżek pestek dyni (u mnie ekologiczne pestki ze sklepu Smaki Ziemi),
kilka łyżek oliwy (u mnie ekologiczna oliwa ze sklepu Smaki Ziemi),
sól, pieprz (do smaku)
Cienko poszatkować czerwona kapustę, marchew, seler i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w półplasterki lub drobno posiekać. Połączyć wszystkie warzywa, dodać natkę, pestki, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
listopada 13, 2015
Surówka z czerwonej kapusty
AUTOR:
Natalia
cytryna
,
daniawegetarianskie
,
jabłka
,
kapusta
,
marchew
,
natka pietruszki
,
salatki
,
seler
,
smaki ziemi
,
warzywa
,
współpraca
,
zioła
Przepis wygląda fajnie, chyba się skusze
OdpowiedzUsuńJa za kapustą nie przepadam, ale lubię czasami zjeść. Za to mój chłopak uwielbia. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czerwoną kapustę :-) fajnie ją zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią ja wybrobuje
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kapuściane surówki i to ich chrupanie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jak zawsze smacznie! :)
OdpowiedzUsuńObserwuję, aby być na bieżąco.
Czerwona kapusta zawsze troche w cieniu białej, a tu proszę...
OdpowiedzUsuńMy tę surówkę uwielbiamy:) a Twoja jest jeszcze bardziej urozmaicona i taka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
Spadłaś mi jak z nieba! Kupiłam dzisiaj czerwoną kapustę i jutro będę robić surówkę:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam surówki z kapuchy:D
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż taka surówka do obiadu! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówkę z czerwonej!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię surówkę z czerwonej kapusty, a Twoja wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kapustę czerwoną! zapisuję przepis i robię koniecznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówki z czerwonej kapusty. Bardzo fajny pomysł przedstawiłaś. Zrobię taką na obiadek w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco! W dodatku bardzo lubię czerwoną kapustę, Brakuje mi tylko siemienia lnianego i mogę działać;) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSuper taka bomba witaminowa :)
OdpowiedzUsuńSurówkę z czerwonej kapusty często przyrządza moja mama, ale ona ją najpierw gotuje. Twój przepis będzie miłą odmianą i na pewno duzo zdrowszą ;-)
OdpowiedzUsuńSurówka z czerwonej kapusty, do tego pyszne tościki i kolacja gotowa! Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuje, niezwykle kolorowa i pyszna
OdpowiedzUsuńładnie wygląda, ale nie lubię czerwonej kapusty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czerwoną kapustę, bo jest bardzo zdrowa i smaczna ;) A Twoja surówka wygląda przepysznie i na pewno tak samo smakuje ;) Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńcoś dla mojego M:D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńślinka leci:D
Usuńtakiego połączenia to ja nie kojarzyłam! zazwyczaj u mnie z jabłkiem i octem.. ale powiem Ci- skuszę się do kolejnego obiadu :)
OdpowiedzUsuńPyszna - połączenie tych składników ubogaca smakowo sałatkę :)
OdpowiedzUsuń