Zmodyfikowany przepis Laury Vitale
puszka czerwonej fasoli,
pół małej dyni piżmowej,
garść jarmużu lub szpinaku,
puszka pomidorów,
czerwona papryka,
marchewka,
ew. ćwierć małego selera,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. szklanki bulionu jarzynowego, ew. wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, kumin (ok 1/2 łyżeczki), słodka papryka (ok. 1/2 łyżeczki), oregano (ok. łyżeczki), granulowany czosnek (1/2 łyżeczki),
kilka łyżek natki pietruszki,
komosa ryżowa do podania z potrawką (u mnie ekologiczna komosa od Symbio)
Dynię, marchew, paprykę i seler pokroić w duża kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa smażyć na małej ilości tłuszczu ok. 5-7 minut (czosnek wrzucić na końcu). Zalać całość pomidorami wraz z zalewą, doprawić i dusić całość około 30 minut, aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje ( w trakcie duszenia dolewać płyn w postaci bulionu lub wody, gdyby sos za szybko gęstniał). Pod koniec duszenia wrzucić fasolę i jarmuż, gotować kilka minut, aż zielenina zmięknie. Dodać natkę pietruszki, podawać na ugotowanej komosie ryżowej.
Bardzo smakowite danie na jesień:)
OdpowiedzUsuńAle pychotka :)
OdpowiedzUsuńMogłabyś poklikać u mnie w najnowszym poście :
http://rzetelne-recenzje.blogspot.com/2015/11/romwe-moje-nowe-zamowienie.html
Z góry dziękuję za pomoc :*
Wspaniała, mniamu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie potrawki najczęściej przygotowywane w jednym garnku, super przepis! :-)
OdpowiedzUsuńja już na dynię nie mogę patrzeć:P
OdpowiedzUsuńPiękna jesienna potrawka i jaki cudowny kolorek :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńChoć wegetarianką nie jestem z chęcią zjadłabym taką potrawkę.
OdpowiedzUsuńGulasze też lubię z mięsem, ale nie przeszkadza mi to w zajadaniu się takimi pysznymi bezmięsnymi potrawkami jak ta Twoja :) Warto czasem wybrać coś bezmięsnego :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, wyglada wspaniale, piękna i kolorowa
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-) wygląda ciekawie :-)
OdpowiedzUsuńoo.. ja też jem mięsko, ale od czasu do czasu wegetariańskie danie przynosi cudowną odmianę! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie podane, a jakież połączenie smaków! :)
jadłabym i palce oblizywała;D
OdpowiedzUsuńPotrawka bardzo pomysłowa i bogata. Nie zawsze musi być mięso. W twoim przepisie jest też podpowiedź jak można wykorzystać mało popularną u nas dynię piżmową.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda:))
OdpowiedzUsuńBardzo energetyczna, w sam raz na szarość za oknem :)
OdpowiedzUsuńPychota! :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie - potrawki bezmięsne są naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń