listopada 08, 2015

Włoska zupa z klopsikami

Dziś pyszna i rozgrzewająca włoska zupa z klopsikami, która jest tez bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych. Istnieje wiele wersji tego przepisu, w każdym domu czy restauracji podaje się ją odrobinę inaczej, ale jej obowiązkowym składnikiem są klopsiki i warzywa. Po przejrzeniu wielu przepisów, stworzyłam swoją zupę - to jedna z lepszych, które przyrządziłam. Idealna na chłodne dni, polecam, smacznego:)

na klopsiki:
450-500 g mielonego mięsa z indyka,
pół szklanki startego parmezanu,
około pół szklanki bułki tartej,
jajko,
łyżka lub dwie mleka,
starty ząbek czosnku,

mała cebula,
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny
sól, pieprz


ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
puszka pomidorów lub 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
cebula, 
2 marchewki,
2-3 gałązki selera naciowego,
ząbek czosnku,
opcjonalnie pół małej cukinii,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i bazylii,
sól, pieprz, oregano, tymianek (do smaku),
kilka łyżek startego parmezanu do posypania każdej porcji
opcjonalnie ugotowany makaron (najlepiej drobny)

Połączyć składniki na klopsy, wyrobić i formować małe kuleczki (warto wcześniej usmażyć małą porcję na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsnej masy). Szybko przesmażyć klopsiki na małej ilości tłuszczu (do zarumienienia, mają dogotować się w zupie) i odłożyć. Drobno posiekać cebulę i czosnek, seler i cukinię pokroić w małą kostkę, marchewkę w plasterki. Warzywa przesmażyć na patelni po mięsie, czosnek dodać na końcu. Gdy będą lekko zarumienione, wrzucić je do gotującego się bulionu, wlać pomidory z puszki wraz z zalewą (lub dodać koncentrat). Doprawić. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, wrzucić klopsiki i gotować jeszcze 5 minut lub do czasu, gdy nie będą surowe w środku. Dodać świeże zioła. Zupę podawać z makaronem posypaną parmezanem.


Jesienne zupy

40 komentarzy:

  1. Dzisiaj na obiad też miałam klopsiki ;) a zupa wygląda pysznie i ten makaron :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka pierwsza klasa, wygląda bardzo ładnie pewnie i smak równie atrakcyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ponurą jesień jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  4. O kochana jesteś moją kulinarną inspiracją :) ! Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię bardzo takie rozgrzewające zupki, na jesień jak znalazł. :-) Super pomysł z klopsikami.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja jutro będę robić zupę na króliku, kwaśnicę czy jakoś tak i to będzie druga zupa, którą będę umiała zrobić:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Nabrałam ochoty na taką zupę :) Nigdy takiej nie jadłam i przyznam że wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej zupy nie jadłam jeszcze, ale wygląda naprawdę wyśmienicie! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała zupka :-) wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonała zupa. Widok fantastyczny z tym ładnym makaronem. Uwielbiam zupy treściwe z klopsikami z mięsa. Po prostu wspaniale ją przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta zupa wygląda tak apetycznie, że mam ochotę zrobić ją już dziś. Do tego ten śliczny makaron w serduszka, jestem urzeczona. Zdjęcia piękne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie - zjadłabym takiej zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta zupa na mnie patrzy...! Mogę zamówić na dzisiejszy obiad? ;) bo inaczej będę sobie musiała sama zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie chcemy się powtarzać ale nie mamy wyjścia- to nie jest zupa tylko kulinarne dzieło sztuki:)
    Jesteś niesamowita w swoich pomysłach a sposób podania potraw naprawdę zachwyca:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje sie rewelacyjnie, aż sama zgłodniałam od patrzenia na nią :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż zrobiłam się głodna, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Włoska kuchnia to jedyne co mi wychodzi, więc spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Te warzywka (nie wiem co to dokładnie jest) przypominające serduszka, wyglądają uroczo <3 Pyszna zupka :D
    www.kuchnialukasza.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ ta zupa fantastycznie wygląda. Boska, pyszna i taka apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Soups are just great for fall and winter! Have you ever tried red cabbage soup? Do you know a good recipe? I want to try that :)
    How was your weekend and how are you? We are still busy with moving but I am feeling better and better about it with every piece of furniture that enters the new place and makes it more and more comfy. Also I met two nice ladies in the new house so I know there at least two nice people living there and I already feel much better :)
    I am glad you liked my post about Iranian food! It really is sooo good :)
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj tak - idealnie wyszła. Piękne kolory i mnóstwo smaków. Zupa z wkładką nabiera innego znaczenia. Uwielbiam klopsiki i robię je zawsze do makaronu - koniecznie muszę spróbować z zupą. Super inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
  22. o jaa.. zupy z klopsikami jeszcze nie jadłam! Wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. o ja..! nigdy nie jadłam zupy z klopsikami.. wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetna! A jakiego uroku dodaje papryczka w kształcie serc :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nigdy nie lubiłam, gdy na talerzu w zupie pływała mi natka pietruszki. A tak poza tym, gdyby zebrać tą zieleninę to z chęcią zjadłabym taką zupę, bardzo lubię takie dania, jeść i również przyrządzać :) Serduszka ładnie ją zdobią :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękna zupa! Ależ musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger