Polecam też inne moje przepisy na lazanie i zapiekanki:)
dla 3 osób:
6-8 małych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach),
500 g mielonego mięsa,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. szklanki domowego bulionu, ew. wody,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie starta marchewka,
opcjonalnie 1/3 szklanki czerwonego wina,
1/2-3/5 szklanki startego sera (u mnie parmezan i mozzarella),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, ew. ostra lub słodka papryka
na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mięso przesmażyć na małej ilości tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą i marchewką - całość powinna zmienić kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek, dodać wino, zredukować jego ilość do połowy. Zalać całość bulionem i koncentratem pomidorowym. Doprawić i dusić wszystko ok. 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje (gdyby sos za szybko wyparował, można dolewać więcej płynu). Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką do konsystencji zasmażki. Wlać mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (cały czas mieszając). Doprawić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować beszamelem, a następnie układać warstwami pokrojone w plastry ziemniaki, sos mięsny, beszamel i ser (u mnie 3 warstwy). Zapiekać całość ok. 15 minut w 180 stopniach, do rozpuszczenia się sera.
Kilka dni temu, dzięki uprzejmości właścicieli pasieki ,,Ambrozja", otrzymałam do testowania dwa słoiczki pysznego miodu wielokwiatowego i spadziowego.
Od producenta:
Pasieka ,,Ambrozja" jest małą, rodzinną pasieką o bardzo dużej tradycji. Na czystych ekologicznie terenach, wśród łąk i lasów górskich Beskidu Żywieckiego pozyskujemy doskonałe miody pszczele: mniszkowy, spadziowy, lipowo-spadziowy, leśny oraz wielokwiatowy. Nasze pszczoły zbierają nektar, pyłek i spadź z roślin występujących w naturalnym środowisku, z dala od zasiewów rolniczych i ośrodków przemysłowych. Gospodarujemy w drewnianych ulach, zgodnie z zasadami ekologii, a zgodnie z zasadami zdrowego żywienia zachęcamy do degustacji i spożywania pszczelego miodu.
Miodki są naprawdę pyszne, oczywiście naturalne i bardzo zdrowe. Po więcej informacji i na słodkie zakupy zapraszam na stronę:
http://www.pasiekaambrozja.pl/
http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/
Zachęcam też do skorzystania z moich przepisów wykorzystujących miód:)
Oczywiście, że miodki są bardzo pyszne - do picia, spożywania i jako dodatek kulinarny.
OdpowiedzUsuńZapiekanka palce lizać :)
Ciągle zaskakujesz mnie jakimiś nowościami :) Z przepisu chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńJa za lazanią akurat nie bardzo przepadam, właśnie przez makaron. Chętnie więc wypróbuję taką wersję z ziemniakami! :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka idealna na ten sztorm za oknem:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie to wygląda, lubię bardzo takie zapiekanki! Super przepis. :-)
OdpowiedzUsuńZapiekanka - super pomysł. Musze wyprobować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńNatalio jesteś mistrzynią w robieniu zapiekanek, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka. Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, syty obiadek, mniam
OdpowiedzUsuńZapiekankę robię podobną ale i tak mój mąż woli Lazanie :P No i nie ma to jak miodki z pasieki, u nas można kupić prosto od pszczelarza :)
OdpowiedzUsuńmiodziki<3
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda;) Rewelacja
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Nie wpadłabym na to, żeby zamiast makaronu dodać ziemniaki .
OdpowiedzUsuńSpróbuję :)
pichcilam cos podobnego, uwielbiam takie zapiekanki! :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam zapiekanki. Chętnie zjadłabym taką jaką zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMiody bardzo lubię. Zawsze mam w domu kilka rodzajów.
oo.. a ja robię w innym sosie niż beszamel, bo on to mi w ogóle jakoś nie siada :(
OdpowiedzUsuńAle taką zapiekankę to ja bym zjaaadła, i to baaardzo <3
ojejuuuu ale bym jadła!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód i nie mogę się też doczekać aż moja dieta się zakończy żeby zrobić u siebie taką zapiekankę :) !
OdpowiedzUsuńale pyszna zapiekanka, wygląda naprawdę smakowicie!! mniam :)
OdpowiedzUsuńPiękna zapiekanka i jaka treściwa, akurat posiłek na chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńA miodek zawsze mile widziany.
Alez ta zapiekanka dobrze wyglada, prawie moge poczuc jak pachnie.
OdpowiedzUsuńTeż mam szczęście zaopatrywać się w miodek z tych terenów:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda pysznie:)
Podbiłabyś tym serce mojego chłopa :D
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę bardzo smakowicie :)
Pozdrawiam:D
http://blue-lifee.blogspot.com/
Hey, I havent seen you on my blog in a while, so I thought I stop by and see if everything is okay :) but I guess with this amazing lasagna everything must be okay haha. This looks soooo good. And of course you made me hungry again... too bad I finished my dinner already and there is not really anything left to eat in our new place (the kitchen is not even done yet so I cannot cook these days :( )
OdpowiedzUsuńHave a wonderful weekend dear!
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
W zapiekance wszystko to co bardzo lubimy:) Piękne warstwy a całość niezwykle apetyczna jak zwykle u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńMiodków zazdraszczam ;) a zapiekankę,, pożeram,, wzrokiem :) pycha!
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda smakowicie, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńAle zaskoczyłaś mnie miodkami!!!! Popatrzyłam na nazwę - Suski... wchodzę na stronę a tu pasieka z Suchej Beskidzkiej! Czyli po sąsiedzku!!!! Dzięki - nie wiedziałam, że mamy takie skarby!!!!
Uwielbiam miodki - pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńWitam ! w Odpowiedzi zadanej zadanej przez Konsumenta który zakupił Miód jaki prezentowany jest wyżej " Dlaczego zakupiony miód poprzez sklepik internetowy gdzie na zdjęciach widnieje jako płynny , otrzymałem scukrzony ??? "
OdpowiedzUsuńodpowiadam ; Miód jaki otrzymała Pani właściciel blogu był na dany okres naturalnym zjawiskiem produktu Naturalnym procesem prawdziwego miodu jest jego " Krystalizacja " miody nektarowe krystalizują od 2 tygodni do miesiąca czasu , miody spadziowe nawet do 5 miesięcy . Zdjęcia w sklepiku miodów były robione gdy był płynny ... na każdej etykiecie jest napisane " Ulega Krystalizacji " Szanowni Państwo prawdziwy miód ulega Krystalizacji i nie należy go w żadnym przypadku podgrzewać poprzez podgrzewanie lub dodawanie miodu do napoi powyżej 36 stC traci on wartości odżywcze ,lecznicze i smakowe .... na tema walorów odżywczych leczniczych zapraszam na wyżej podaną Stronę internetową www.pasiekaambrozja.pl .. w dalszym ciągu zapytań pozostaję do dyspozycji z
Poważaniem
Kowaliczek Bogusław
Mniaaaam ! <3 Uwielbiam !
OdpowiedzUsuń