Bezy |
Przepis znalazłam tutaj.
Polecam również pyszne ciasto Telimena z bezą i makiem:
Bezy, składniki:
na 40-50 sztuk
4 duże białka,
szczypta soli,
240 g cukru (najlepszy będzie drobny, ale zwykły też będzie dobry)
4 duże białka,
szczypta soli,
240 g cukru (najlepszy będzie drobny, ale zwykły też będzie dobry)
Bezy, przygotowanie:
Rozpocząć ubijanie białek, a gdy lekko się spienią, dodać szczyptę soli i ubijać do sztywnej piany. Kiedy tylko piana będzie sztywna, stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować, aż masa będzie biała, gęsta i lśniąca. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub zwykłego woreczka foliowego z odciętym rogiem) wyciskać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można również nałożyć bezy łyżką. Piec ok. 40-45 minut w 140 stopniach, najlepiej z termoobiegiem. Bezy powinny być białe i chrupiące z wierzchu, ale miękkie, piankowe w środku - ja piekłam swoje beziki 40 minut, ale czas pieczenia/ suszenia zależy od ich wielkości (bezy firmowane z łyżki stołowej masy pieką się 40 minut).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Bezy - moja miłość :)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam, ale dawno temu, bo oprócz mnie nikt ich nie jadł, bo u mnie w domu nie są lubiane
OdpowiedzUsuńOjojjj aż mi ślinka cieknie :) nigdy jeszcze nie próbowałam piec bezy - może się skuszę
OdpowiedzUsuńUdały Ci się:)
OdpowiedzUsuńNa beziki to ja zawsze chętna jestem ;)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką bezów.
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu nie jadłam bezy haha :D
OdpowiedzUsuńTez często robię bezy:)
OdpowiedzUsuńAle urocze:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Bezy !
OdpowiedzUsuńKocham bezy <3 Mogłabym je jeść non stop :D
OdpowiedzUsuńTakie beziki bardzo ładnie ozdabiają desery, torty. Śliczne Ci się upiekły. Ja też zamrażam białka i potem wypiekam ciasta. Muszę takie bezy zrobić :)
OdpowiedzUsuńOj, to musi być słodkie, ale...ten smak pamiętam z dzieciństwa i aż mi ślinka cieknie na samą myśl....Pychotka:)
OdpowiedzUsuńMoja mama takie piecze i wkłada orzecha włoskiego w bezę:)
OdpowiedzUsuńsą przepyszne:)))
pychotki:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńSandicious
Super ci wyszły :-) mój Junior bardzo lubi bezy :-)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM .... bezy:)
OdpowiedzUsuńPiękne bezy :) Lubię takie maczać w rozpuszczonej czekoladzie, może to i kaloryczne, ale jakie pyszne :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy, niestety musiałam się z nimi pożegnać na jakiś czas, ale ten przepis na pewno zadowoli moją mamę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy. Robię tak samo. Są pyszne. I o niebo lepsze niż te ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bezy, pycha!
OdpowiedzUsuńŚliczności:) pięknie zapieczone zawijaski bezowe robią wrażenie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Moj ulubiony deser :) mi bezy nie wychodza :(
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńBezy to mój ulubiony przysmak....mniam :)
OdpowiedzUsuńI used to love these when I was a kid :)
OdpowiedzUsuńHow as your Christmas? How did it go with the two families together? I hope everything went well :)!? Mine was wooooonderful. I was so nice to spend Christmas eve with my husband and my little one and NOONE else :)
Aaaaaaaall the best for the new year!!!!
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Feito com flores de sabugueiro, açúcar e água, é popular em bebidas e como adoçante natural.
OdpowiedzUsuń