Dziś kuchnia indyjska - proste i szybkie w przygotowaniu płaskie chlebki (placki), które są jednym z tradycyjnych dodatków do aromatycznych indyjskich potraw. Swoim neutralnym smakiem pasują do wszelkich mięs, ryb czy warzyw w pikantnym sosie; w Indiach pełnią przede wszystkim rolę sztućców. My zjedliśmy je do szpinakowej potrawki z kurczakiem (saag), na którą przepis niedługo na blogu. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj
na 5 chlebków:
szklanka mąki,
2-3 łyżki oleju,
1/4 łyżeczki soli,
woda (tyle, by powstało gładkie ciasto)
olej lub klarowane masło do smarowania chlebków
Połączyć wszystkie składniki ciasta (wlać tyle wody, by dało się zagnieść z ciasta kulę) i wyrabiać przez kilka minut. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 5 kulek, każdą z nich spłaszczać i cienko rozwałkować. Posmarować olejem lub stopionym masłem, znów wyrobić i ponownie cienko rozwałkować. Każdy placek piec na suchej patelni - można je przewracać, gdy zaczną pojawią się duże bąble powietrza (placki mogą się bardzo napuszyć, tak ma być; ich pieczenie trwa bardzo krótko!). Gotowe można posmarować oliwą. Podawać do potraw indyjskich.
Ale pyszności, lubię kuchnię indyjską. :-)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione chapati, mam duzo dobrych wspomnien z nimi zwiazanych :-)
OdpowiedzUsuńChętnie sobie takie placki zrobię :)
OdpowiedzUsuńNiby nic wielkiego a jak chętnie po nie sięgamy. Znakomicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńTo ja się z chęcią wpraszam na takie pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kuchnię indyjską:)
OdpowiedzUsuńmmm,wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię indyjską a wraz z nią wszystkie rodzaje chlebków! Ten przepis na pewno wypróbuję, bo jestem ciekawa, jak smakują wypieki domowej roboty. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPycha! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Mniami :)
OdpowiedzUsuńJadłam takie kiedyś w indyjskiej restauracji są pyszne, super, że teraz wiem jak je zrobić :)
OdpowiedzUsuńo pychota kocham takie smaki:D
OdpowiedzUsuńI love chapati and Indian style spinach! I had a lot when I lived in the US with some wonderful people from India and pakistan. It was the best time of my life bcause I got all this good food every day ;) of course not only because of that, but I really love the cuisine from India, Pakistan, Afghanistan and Iran of course!
OdpowiedzUsuńThanks a lot for your last comment : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Wyszło perfekcyjnie :D
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, z indyjskim jedzeniem muszą stanowić smaczny zestaw:)
OdpowiedzUsuńfajny dodatek do mięsnych potraw:)
OdpowiedzUsuńLibie kuchnie indyjską i ich chlebki, świetnie Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to! :)
OdpowiedzUsuńChapati są pyszne i pasują prawie do wszystkiego! Pycha :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, chętnie zjadłabym taki placuszek :)
OdpowiedzUsuńTrudno za Tobą nadążyć:) kiedy się już zdecydujemy na zrobienie sobie jakiegoś dania wg Twojego przepisu - to pojawia się następny, który jest równie atrakcyjny i kuszący:) W Twojej kuchni nie ma miejsca na nudę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko:)