grudnia 16, 2015

Chapati

Dziś kuchnia indyjska - proste i szybkie w przygotowaniu płaskie chlebki (placki), które są jednym z tradycyjnych dodatków do aromatycznych indyjskich potraw. Swoim neutralnym smakiem pasują do wszelkich mięs, ryb czy warzyw w pikantnym sosie; w Indiach pełnią przede wszystkim rolę sztućców.  My zjedliśmy je do szpinakowej potrawki z kurczakiem (saag), na którą przepis niedługo na blogu. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj

na 5 chlebków:
szklanka mąki,
2-3 łyżki oleju,
1/4 łyżeczki soli,
woda (tyle, by powstało gładkie ciasto)

olej lub klarowane masło do smarowania chlebków

Połączyć wszystkie składniki ciasta (wlać tyle wody, by dało się zagnieść z ciasta kulę) i wyrabiać przez kilka minut. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 5 kulek, każdą z nich spłaszczać i cienko rozwałkować. Posmarować olejem lub stopionym masłem, znów wyrobić i ponownie cienko rozwałkować. Każdy placek piec na suchej patelni - można je przewracać, gdy zaczną pojawią się duże bąble powietrza (placki mogą się bardzo napuszyć, tak ma być; ich pieczenie trwa bardzo krótko!). Gotowe można posmarować oliwą. Podawać do potraw indyjskich.

21 komentarzy:

  1. Ale pyszności, lubię kuchnię indyjską. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione chapati, mam duzo dobrych wspomnien z nimi zwiazanych :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie sobie takie placki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby nic wielkiego a jak chętnie po nie sięgamy. Znakomicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja się z chęcią wpraszam na takie pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kuchnię indyjską:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kuchnię indyjską a wraz z nią wszystkie rodzaje chlebków! Ten przepis na pewno wypróbuję, bo jestem ciekawa, jak smakują wypieki domowej roboty. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam takie kiedyś w indyjskiej restauracji są pyszne, super, że teraz wiem jak je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I love chapati and Indian style spinach! I had a lot when I lived in the US with some wonderful people from India and pakistan. It was the best time of my life bcause I got all this good food every day ;) of course not only because of that, but I really love the cuisine from India, Pakistan, Afghanistan and Iran of course!
    Thanks a lot for your last comment : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie jadłam, z indyjskim jedzeniem muszą stanowić smaczny zestaw:)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny dodatek do mięsnych potraw:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Libie kuchnie indyjską i ich chlebki, świetnie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  14. Chapati są pyszne i pasują prawie do wszystkiego! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny przepis, chętnie zjadłabym taki placuszek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Trudno za Tobą nadążyć:) kiedy się już zdecydujemy na zrobienie sobie jakiegoś dania wg Twojego przepisu - to pojawia się następny, który jest równie atrakcyjny i kuszący:) W Twojej kuchni nie ma miejsca na nudę:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger