Mimo że lubię odkrywać nowe smaki i poznawać kuchnie świata, doceniam stare, proste, sprawdzone przepisy na dania, które smakują każdemu. Kiełbaski w cieście drożdżowym (czy jak to mówią za oceanem, pigs in blankets) to świetna propozycja na przystawkę lub spotkanie w większym gronie. Do środka możemy też dodać inne składniki (ser, pieczarki, warzywa). Podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ketchupem. Smacznego:)
Zmodyfikowany przepis z Kuchni Polskiej.
ok. 8 dobrej jakości kiełbasek lub parówek
ciasto:
250 g mąki,
15 g drożdży,
5 g cukru,
1/4 szklanki mleka,
jajko,
szczypta soli,
30 g stopionego masła,
opcjonalnie pół szklanki siemienia lnianego (u mnie ekologiczne siemię lniane ze sklepu Smaki ziemi)
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 g mąki i kilka łyżek mleka (z podanej ilości płynu trzeba dodać tyle, aby otrzymać gęstość kwaśnej śmietany). Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać jajko, siemię, resztę mąki i lekko posolić. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać masło i wyrabiać dalej, do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Cienko rozwałkować i owijać każdą kiełbaskę, pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Odstawić na 20-30 minut. Każdy pasztecik posmarować mlekiem lub jajkiem, piec w 190 stopniach ok. 30 minut.
ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńFajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńfajne na przekąskę imprezową:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają, podkradnę i wypróbuję przepis na ciacho ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Zawsze się świetnie sprawdzają, i na przekąskę, i na przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńJaki smaczny widok :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię też parówki zapiekane w cieście francuskim :)
OdpowiedzUsuńNa przekąskę idealne:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne przekąski :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka zrobiłaś :) świetny pomysł musze wypróbować kiedyś xd bo obecnie nie mam parówek w lodwóce.. :d
OdpowiedzUsuńpozdrawiaam!
Pychotka je się oczami i na weekend wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, ale na pewno u mnie szybko by zniknęły :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie kiełbaski, mój 4letni braciszek je uwielbia. :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńApetyczni się prezentują :), miałem okazję jeść w cieście francuskim, ale w drożdżowym jeszcze mi się nie zdarzyło, dlatego najwyższy czas to zmienić
OdpowiedzUsuń;)
Uwielbiam! Polecam też w cieście francuskim! :P Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńojoj mniam:D do tego sos czosnkowy:D
OdpowiedzUsuńOjj już dawno takich nie robiłam. Ja jeszcze każdą kiełbaskę owijałam żółtym serem i dopiero wtedy w ciasto ;)
OdpowiedzUsuńJadłam takie ale w wersji z parówką, pycha! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne kiełbaski
OdpowiedzUsuńNa to bym nie wpadła- super pomysł
OdpowiedzUsuńSprawdzone smaki są niezastąpione i też czasami chętnie po nie sięgam :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńO, na kolację dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńI remember I used to love this when I was a child :)
OdpowiedzUsuńAre you going to share the recipe of your alpine ginger bread? My husband also wants to make gingerbread this weekend, but I am still trying to find some healthier alternatives... and I have a few in mind that I will hopefully share on the blog soon ;)
Have a great evening!
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Fajny przepis-prosty i szybki, a jaki efekt :)
OdpowiedzUsuńSUper przekąska, smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńZabawne :D
OdpowiedzUsuńFajna przekąska na imprezy ;) Takie przepisy zawsze się przydają, więc zapisuję ! ;))
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska! Wyglądają super apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPiękniutkie...nic tylko jeść i mlaskać:)
OdpowiedzUsuńZnamy, znamy są pyszne i niezastąpione podczas każdej imprezy - tylko, że nasza wersja jest z kruchym lub francuskim ciastem.
OdpowiedzUsuń