Ostatnio opublikowałam przepis na chapati, czyli płaskie chlebki, które podaje się do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Dziś szybka, zdrowa, szpinakowa potrawka z tej części świata. Można ją przyrządzić z mięsem, rybą lub w wersji wegetariańskiej. Ja prezentuję swoją wersję tego dania, tym razem z kurczakiem. Jest pyszna z ryżem basmati i indyjskim pieczywem. Smacznego:)
Polecam tez inne dania kuchni indyjskiej:)
dla 2-3 osób:
podwójna pierś kurczaka,
450 g mrożonego szpinaku,
duża cebula,
3-4 ząbki czosnku,
ok. 1/3 szklanki śmietanki kremówki,
opcjonalnie duży pomidor,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir (u mnie ok. łyżeczki), ostra papryka/chili (u mnie ok. łyżeczki, może być mniej), kurkuma (ok. łyżeczki), kolendra (rozgnieciona, ok. 1/2 łyżeczki), 2-3 rozgniecione goździki, 2 rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, kumin (3/4 łyżeczki), szczypta gałki muszkatołowej
Kurczaka, cebulę i pomidora pokroić w dużą kostkę, czosnek drobno posiekać. Mięso doprawić solą i pieprzem, usmażyć na małej ilości tłuszczu. Gdy będzie prawie gotowy, zdjąć z patelni, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko wymieszać, po chwili dodać kawałki pomidora, podlać odrobiną wody i wrzucić szpinak. Poczekać, aż szpinak będzie prawie rozmrożony i wrzucić mięso. Dusić całość do miękkości mięsa i odparowania wody. Dodać śmietankę, krótko podgrzać. Podawać z ryżem basmati i indyjskim pieczywem.
wyglaąda pysznie!
OdpowiedzUsuńMój ulubiony ryż :) nawet lubię bardziej od jasminowego :)
OdpowiedzUsuńmniam :) zapraszam na rozdanie ZOEVA http://madziakowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna ;)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę bardzo dobrze:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńJuż uwielbiam:D
OdpowiedzUsuńSuper przepis ;) mega kolorowo u Ciebie ostatnio
OdpowiedzUsuńKurczak w takim wydaniu to mój faworyt! :-)
OdpowiedzUsuńale pychotka :)
OdpowiedzUsuńjak jest szpinak to jem i kg;D
OdpowiedzUsuńMoja mama by się tym zajadała :)
OdpowiedzUsuńAż się zrobiłam głodna :)
OdpowiedzUsuńNiezłe :-).
OdpowiedzUsuńpyszniutkie!
OdpowiedzUsuńSandicious
Aż się zrobiłam głodna :D
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące danie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAleż nabrałam ochoty na szpinak;)
OdpowiedzUsuńMniaaaam ! <3
OdpowiedzUsuńze szpinakiem to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńNie znam tej potrawy, ale połączenie szpinaku i kurczaka musi być pyszne :)))
OdpowiedzUsuńHmmm, more Indian food. I love it!
OdpowiedzUsuńAre you goind to share what you will have for Christmas? I think its awesome that the two families of your fiance and you will celebrat together! That makes things so much eaiser and more comfortable. We always had the stress that we had to go my mothers place, my fathers place, my uncles place and my husbands family! So this year we celebrate only the three of us (husband, me and baby :))
Have a great week ahead a merry Christmas : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
ta wersja chyba dużo bardziej mi siada niż rybna.. wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Już widzę w oddali chlebki, za którymi bardzo przepadam i czuję smak całości dania... Kuchnia indyjska...Mniam. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe danie, muszę kiedyś wypróbować :-) przy okazji, chciałam złożyć Ci życzenia wesołych i pięknych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńKochana mogłabyś poklikać w linki u mnie w najnowszym poście ?
http://rzetelne-recenzje.blogspot.com/2015/12/nowosci-czyli-moje-zamowienia-z-shein.html
Z góry baaaardzo dziękuję ;*