Bardzo lubię tarty, ale ich przygotowanie jest zazwyczaj dość pracochłonne i długie: należy dokładnie wylepić formę ciastem, piec z obciążeniem, a później drugi raz z zalewą. Nie zawsze mam czas i ochotę na tyle przygotowań, dlatego lubię sięgać po szybsze rozwiązanie, które wypróbowałam jakiś czas temu piekąc tartę z kurczakiem, fetą i pomidorami. Dziś kolejna wersja tego szybkiego dania, tym razem z brokułami i sosem czosnkowym. Tarta jest pyszna na ciepło i na zimno. Smacznego:)
Polecam też inny przepis na tartę z kurczakiem i brokułami (z zalewą)
na 3-4 porcje:
płat ciasta francuskiego,
duża pierś z kurczaka,
cebula,
pół małego brokułu,
mała marchewka,
opcjonalnie kilka łyżek startego sera (na przykład parmezanu),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie curry)
na sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu greckiego,
opcjonalnie 2 łyżeczki majonezu,
2 duże ząbki czosnku,
sól, pieprz
Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić i usmażyć na małej ilości tłuszczu z półplasterkami cebuli. Różyczki brokułu zblanszować lub ugotować (w zależności jak miękkie lubimy warzywa). Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozłożyć na blaszce (można lekko rozwałkować) i zawinąć do środka każdy brzeg (ja tym razem upiekłam dwie mniejsze tarty). Środek ciasta nakłuć widelcem i rozłożyć składniki. Doprawić i ewentualnie posypać serem. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut (do zarumienienia i wyrośnięcia boczków). Sos: zetrzeć czosnek, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić. Gotową tartę podawać z sosem.
stycznia 29, 2016
Francuska tarta z kurczakiem, brokułami i sosem czosnkowym
AUTOR:
Natalia
brokuł
,
ciasto francuskie
,
daniamiesne
,
kurczak
,
marchew
,
ser
,
sos czosnkowy
,
tarta
,
warzywa
Szybka, dobra i na obiad, i na kolację i na przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńWidok aż zapiera dech! Z przyjemnością bym skosztowała tej tarty ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://myfantasticbooksworld.blogspot.com/
Ciasto fr nieraz ratowało mi życie:)
OdpowiedzUsuńPycha! Palce lizać ;) zjadłabym
OdpowiedzUsuńSmakowicie:)
OdpowiedzUsuńOj a ja taka głodna wróciłam. no nie... SUPER to wygląda:)
OdpowiedzUsuńfajna propozycja, ale raczej dla mojej siostry niż dla mnie, bo ja nie przepadam za francuzem (jeeezzuu zabrzmiało głupio) znaczy za ciastem francuskim, za to samo nadzienie bym zjadła z chęcią
OdpowiedzUsuńJa nie wiem czemu nie moge się przekonać do zapiekania jogurtu:(
OdpowiedzUsuńTutaj jogurt nie jest zapiekany:)
UsuńW planie mam zrobienie tarty, może zainspiruje się Twoim wypełnieniem.
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za ciastem francuskim ale myślę, że taką tartę , to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńja bym jadła i jadła i jadła!
OdpowiedzUsuńKochana ale cudownie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńBrokuły i sos czosnkowy - mniam :) Uwielbiam to połączenie :)!
OdpowiedzUsuńWarzywa i sos czosnkowy to doskonałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką tartę na obiad. Będę musiała sobie przygotować, bo prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPyszna :)Też zazwyczaj na francuskim cieście się opieram, ale właśnie na dniach porwałem się na tartę kruchą :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie jest świetne i znakomicie się sprawdza w takich wypiekach.
OdpowiedzUsuńSmakowita tarta. Zrobiłabym na kruchym cieście, ale francuskie też fajnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńmniaaam <3 tarta to najlepsza alternatywa na obiad <3 cudo!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Koniecznie muszę kiedyś skorzystać z Twojego przepisu bo tarte uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńale trafiłam! szukałam dobrego przepisu na tartę i normalnie aż mi ślinka poleciała jak zobaczyłam takie pyszności! pozyczam przepis;)
OdpowiedzUsuńSandicious
wykorzystałam twój farsz, lecz do klasycznego, kruchego spodu.
OdpowiedzUsuń