W końcu przyszła prawdziwa zima, jest mroźno, a dzisiaj zaczął padać śnieg. W taką pogodę lubię zjeść coś pożywnego: gęstą zupę, potrawkę lub gulasz. Dziś kolejny przepis właśnie na ten ostatni - tym razem wieprzowy z niebyt tradycyjnymi dodatkami warzywnymi. Pomysł na groszek jako składnik gulaszu podpatrzyłam u Amerykanów, którzy dodają go do różnego rodzaju zapiekanek oraz potraw z wołowiny i wieprzowiny. Idealny z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na gulasze i potrawki, w tym wieprzowy gulasz z papryką i wieprzowy gulasz z grzybami.
dla 3-4 osób:
ok. 600 g wieprzowiny (ja użyłam szynki),
2 marchewki,
3/4 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę (użyłam mrożonej),
1/2-3/4 szklanki mrożonego groszku,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka dużych pieczarek,
woda lub domowy bulion (ok. 3- 4 szklanek),
opcjonalnie 1/3 szklanki śmietanki (18-30%),
1-2 łyżki mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub rozmaryn i tymianek), słodka i ostra papryka
kilka czubatych łyżek natki pietruszki
Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu (do lekkiego zarumienienia). Odłożyć. Marchewkę pokroić w plastry, podsmażyć z drobno posiekanymi cebulą i czosnkiem. Dodać plasterki pieczarek, a po kilku minutach wrzucić mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (w takiej ilości, by delikatnie zakryła składniki; gdyby płyn za szybko wyparował podczas gotowania, można go uzupełniać) i doprawić. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw (ok. 40-50 minut). Na 10 minut przed końcem duszenia dodać dynię, a 5-6 minut później groszek i natkę pietruszki. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub śmietanki. Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem.
stycznia 06, 2016
Gulasz wieprzowy z dynią i groszkiem
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
dynia
,
groszek
,
gulasz
,
marchew
,
natka pietruszki
,
warzywa
,
wieprzowina
,
ziemniaki
,
zima
,
zioła
Mmm..obiadek palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie:)
OdpowiedzUsuńmyślę, że gulasz z dynią musiał być przepyszny. właśnie jeszcze nigdy nie próbowałam dodać dyni do mięsa. super. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńTakie dania to my bardzo lubimy, oj bardzo :-)
OdpowiedzUsuńPożywnie i rozgrzewająco :)Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńApetyczny, kolorowy gulasz :) Ja mam jeszcze jedną całą dynię z działki i muszę coś wykombinować :)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi ochoty na gulasz
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiam gulasze :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudniaście;D
OdpowiedzUsuńwygląda na pyszny, ciepły i sycący ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba! ;)
fajna, rozgrzewająca potrawa!
OdpowiedzUsuńLubię blog Lekcje w kuchni i odwiedzam posty :)
OdpowiedzUsuńhttps://chicporadnik.blogspot.com/2016/01/looks-anastasia.html
Ja też w taką pogodę lubię zjeść coś konkretnego, Twoja propozycja jest więc idealna! Gulasz z takimi dodatkami musi być pyszny :)))
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie do użycia dyni :) !
OdpowiedzUsuńKiedy widzi się tak piękne danie - to nic tylko życzyć smacznego i szybciutko zabrać się do jedzenia aby zachwycać się smakiem:)
OdpowiedzUsuńI really love mashed potatoes and I have them around once a week. I like to add some homemade cashew milk to make them creamy and I always put some mustark and nut megg to it. Hmmm, now I am thinking about making some for lunch but I soaked black beans over night so I will have to make something with them. Maybe a black bean soup. Do you eat lot of beans? I really love beans and currently I am trying out new ones, like calypso beans and black beans and azuki beans... ;)
OdpowiedzUsuńHave a great day dear!!! : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Wszystko, tylko nie groszek :)
OdpowiedzUsuń