Największe mrozy jak na razie minęły, ale wciąż mamy ochotę na pożywne, rozgrzewające dania: zapiekanki, gulasze, zupy czy potrawki. Dziś polecam przepis na delikatne klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym z papryką i pieczarkami. Ja lubię ostre dania, dlatego dodałam sporo chili, ale jak zawsze zachęcam do przyprawienia potrawy według własnego smaku. Potrawę można wzbogacić o więcej warzyw, na przykład cukinię czy marchewkę. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. Smacznego:)
dla 3-4 osób:
na klopsiki:
500 g mielonego mięsa (u mnie indyk),
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
jajko,
opcjonalnie łyżka lub dwie mleka,
starty ząbek czosnku,
pół małej cebuli (drobno posiekanej)
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 małe papryki,
250 g pieczarek,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki bulionu drobiowego, ew. wody,
opcjonalnie 2-3 łyżki śmietanki (18 lub 30%)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, oregano, suszona lub/i świeża bazylia, tymianek, rozmaryn
Połączyć składniki na klopsy, dokładnie wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki - można dodatkowo oprószyć je bułką tartą. Podsmażyć je na małej ilości tłuszczu do zarumienienia (nie powinny być gotowe) i odstawić. Na patelni po klopsikach usmażyć paski papryki, plastry pieczarek oraz drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodać klopsy i zalać całość bulionem lub wodą (tyle, by płyn nie zakrywał zupełnie składników). Dodać koncentrat i przyprawy. Dusić całość, aż sos zgęstnieje, a klopsiki będą miękkie (ok. 15-20 minut). Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać śmietankę i rozmieszać.
stycznia 27, 2016
Klopsiki w sosie paprykowo-pieczarkowym
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
drób
,
indyk
,
kasza
,
klopsiki
,
kuchnia włoska
,
makaron
,
natka pietruszki
,
papryka
,
pieczarki
,
ryż
,
sos pomidorowy
,
warzywa
,
zima
,
zioła
Wygląda smakowicie :P
OdpowiedzUsuńObserwuję ;)
Klopsiki bardzo zachęcająco wyglądają
OdpowiedzUsuńTakie pulpeciki uwielbiam. Są bardzo aromatyczne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńPieczarki, papryka, podsmażone cebulka i czosnek to moje numer jeden w takich daniach. Jak dla mnie danie idealne :)
Jezu czy ty wiesz jak to wygląda?
OdpowiedzUsuńJak milion dolców:) Ale bym wszamała z makaronem :)
Pysznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki, Twoje wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne, chociaż klopsików nie lubię to na zdjęciu wyszły bosko :-D.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńDziś miałam klopsiki na obiad, z makaronem, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńSmaczne propozycja na pyszny, pożywny i zdrowy obiad. I jeszcze tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTo akurat nie dla mnie, wege jestem :p
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny obiadek, świetna propozycja
OdpowiedzUsuńwbijam się na obiad!
OdpowiedzUsuńbardzo fajna właśnie w takiej pikantnej wersji:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam klopsiki pod każdą postacią:D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam się głodna - danie pełne ulubionych smaków.
OdpowiedzUsuńAle pyszności, uwielbiam tego rodzaju klopsiki. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńjak z indyka to jadłabym! pysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńSandicious
aż ślinka cieknie! nie mogę się doczekać, aż wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://myfantasticbooksworld.blogspot.com/
Pomysł na obiad bardzo smakowity! Te klopsiki tak kuszą :)
OdpowiedzUsuńThis looks like something I would think of typically Polish. But maybe I am completely wrong with this quess!? It looks very good though, thats for sure :)
OdpowiedzUsuńI also love grocery shopping best, but like you only if I have time and I go to my favorite organic shop :) after grocery shopping its clothes for sure ;)!!!
By the way, the best source for omega 3 with the perfect ratio of omega 3 and omega 6 fatty acids are chia seeds and walnuts! Have you tried chia seeds?
Thanks a lot for your last comment : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Nasze ulubione klopsiki to te z sosem pomidorowym. Nadal i nieustannie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co paprykowe:)
OdpowiedzUsuńChociaż wielką miłośniczką klopsików nie jestem to tak mnie oczarowało zdjęcie Twoje potrawy, że pokuszę się i przetestuje Twój przepis. Wygląda naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAż mi w brzuchu burczy :)
OdpowiedzUsuńPychota, prezentują się cudownie ^^
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie bardzo apetycznego dania:) masz nie tylko talent kulinarny, robisz cudowne zdjęcia swoich potraw.
OdpowiedzUsuńPowtórzymy się ale taka jest prawda - Twoje potrawy krzyczą z fotek - zjedz mnie!Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem.Pozdrawiamy:)
Dzisiaj wypróbuję Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciepłe jedzonko :) a papryka, pomidor? Wszystko uwielbiamy w naszym domu :)
OdpowiedzUsuń