stycznia 13, 2016

Muffinki z czekoladą

Przepisów na muffinki nigdy dość, zwłaszcza jeśli lubimy szybkie, bezstresowe pieczenie. Do wypieku dzisiejszych zainspirowały mnie klasyczne amerykańskie chocolate chip muffins - ja do ich przygotowania użyłam mlecznej czekolady z całymi orzechami oraz nadziałam je pysznym, domowym dżemem morelowym. Dzięki niemu i sporej porcji kwaśnej śmietany muffinki długo utrzymują świeżość. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na muffinki:)

2 szklanki mąki,
szklanka kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru, w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
tabliczka ulubionej czekolady (u mnie mleczna z całymi orzechami),
mały słoiczek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego,
opcjonalnie skórka starta z dużej pomarańczy

W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek, dodać kawałeczki czekolady (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać łyżkę ciasta, płaską łyżeczkę dżemu i kolejną porcję ciasta (do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 25 minut.



28 komentarzy:

  1. Zjadłabym chętnie teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto świetne. Dżem działa na wyobraźnię. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam podobne na Sylwestra dla syna, pyszne były :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam muffinki! Są szybkie i efektowne :) Ja zazwyczaj dodaję zmieloną (zasuszoną uprzednio) skórkę pomarańczy. Jakby Cię może zainteresował przepis na moje muffinki "Leniwe Pszczółki" to zapraszam z wizytą na bloga, bo nie chcę Ci tu spamować linkiem :P

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się ten dodatek dżemu- na pewno wzbogaca ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe :-) bardzo chętnie sięgam po jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Racja, muffinek i przepisów na muffinki nigdy dość :) Pyszności. I ta czekolada :) Mmm...

    OdpowiedzUsuń
  8. Racja, muffinek i przepisów na muffinki nigdy dość :) Pyszności. I ta czekolada :) Mmm...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja uwielbiam muffinki! Te mogłyby być świetną inspiracją na zbliżające się Walentynki!:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. A bym się ochoczo poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekolada + morela <3 Zakochałam się! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. musiały być naprawdę dobre z taką czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przygotuję to. Uwielbiam robić maffinki, ale tych z dżemen jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. These look really yummy! I want to try to make some wholewheat muffins without refined sugar... I decided not to eat sugar and white wheat for ONE year so now I need to be creative when I feel like eating some sweet ;)
    I hope you are having a good week so far!? Enjoy the Winter weather :)
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  15. Muffinki pełne niespodzianek:) tu czekolada zatopiona w cieście a dalej dżemik, który podkreśla smak:)
    Rewelacja:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam ... cudowne te muffinki. Wpadam do Ciebie na kawę :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Tego mi teraz trzeba! Pyszne maluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można dodać jakieś owoce zamiast konfitury?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej, te muffinki można piec z różnymi owocami, na przykład jablkami, brziskwiniami czy borówkami🙂

      Usuń
    2. Super! Dzięki

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger