Przepisów na muffinki nigdy dość, zwłaszcza jeśli lubimy szybkie, bezstresowe pieczenie. Do wypieku dzisiejszych zainspirowały mnie klasyczne amerykańskie chocolate chip muffins - ja do ich przygotowania użyłam mlecznej czekolady z całymi orzechami oraz nadziałam je pysznym, domowym dżemem morelowym. Dzięki niemu i sporej porcji kwaśnej śmietany muffinki długo utrzymują świeżość. Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na muffinki:)
2 szklanki mąki,
szklanka kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru, w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
tabliczka ulubionej czekolady (u mnie mleczna z całymi orzechami),
mały słoiczek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego,
opcjonalnie skórka starta z dużej pomarańczy
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek, dodać kawałeczki czekolady (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać łyżkę ciasta, płaską łyżeczkę dżemu i kolejną porcję ciasta (do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 25 minut.
Zjadłabym chętnie teraz:)
OdpowiedzUsuńja tak samo:)
UsuńCiasto świetne. Dżem działa na wyobraźnię. Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiekłam podobne na Sylwestra dla syna, pyszne były :)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie nimi:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki! Są szybkie i efektowne :) Ja zazwyczaj dodaję zmieloną (zasuszoną uprzednio) skórkę pomarańczy. Jakby Cię może zainteresował przepis na moje muffinki "Leniwe Pszczółki" to zapraszam z wizytą na bloga, bo nie chcę Ci tu spamować linkiem :P
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten dodatek dżemu- na pewno wzbogaca ich smak :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) bardzo chętnie sięgam po jedną :-)
OdpowiedzUsuńMuffinki bardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuńRacja, muffinek i przepisów na muffinki nigdy dość :) Pyszności. I ta czekolada :) Mmm...
OdpowiedzUsuńRacja, muffinek i przepisów na muffinki nigdy dość :) Pyszności. I ta czekolada :) Mmm...
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam muffinki! Te mogłyby być świetną inspiracją na zbliżające się Walentynki!:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA bym się ochoczo poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńO zjadłabym. :)
OdpowiedzUsuńCzekolada + morela <3 Zakochałam się! :)
OdpowiedzUsuńdawaj mi tu kilka do kawy:D
OdpowiedzUsuńmusiały być naprawdę dobre z taką czekoladą:)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńPrzygotuję to. Uwielbiam robić maffinki, ale tych z dżemen jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się nie na jedną ;)
OdpowiedzUsuńThese look really yummy! I want to try to make some wholewheat muffins without refined sugar... I decided not to eat sugar and white wheat for ONE year so now I need to be creative when I feel like eating some sweet ;)
OdpowiedzUsuńI hope you are having a good week so far!? Enjoy the Winter weather :)
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Wyszły Ci idealnie ;)
OdpowiedzUsuńMuffinki pełne niespodzianek:) tu czekolada zatopiona w cieście a dalej dżemik, który podkreśla smak:)
OdpowiedzUsuńRewelacja:)
Pozdrawiamy cieplutko:)
Mniam ... cudowne te muffinki. Wpadam do Ciebie na kawę :D
OdpowiedzUsuńTego mi teraz trzeba! Pyszne maluchy :)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać jakieś owoce zamiast konfitury?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej, te muffinki można piec z różnymi owocami, na przykład jablkami, brziskwiniami czy borówkami🙂
UsuńSuper! Dzięki
Usuń