Inspiruje mnie wiele przepisów kuchni włoskiej i uwielbiam programy kulinarne gotujących Włochów. Ostatnio przypomniałam sobie kilka odcinków Kitchen Boss, gdzie Buddy Valastro przygotował między innymi sycylijski makaron z bakłażanem. Od razu postanowiłam stworzyć swoją wersję tego prostego, smacznego dania. Idealne na szybki, bezmięsny obiad. Smacznego:)
na 2-3 porcje:
mały bakłażan,
puszka pomidorów,
opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
duża cebula,
opcjonalnie kilka dużych pieczarek (w oryginalnym przepisie nie ma tego składnika),
pół pęczka świeżej bazylii,
kilka łyżek natki pietruszki,
ok. 400 g makaronu (u mnie razowe świderki)
starty parmezan i/lub ricotta do posypania gotowego dania,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, ew. słodka papryka
3/4 bakłażana pokroić w kostkę, pozostałą część w plastry (wcześniej można posolić warzywo, by pozbyć się goryczki). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć wraz z plasterkami pieczarek na małej ilości tłuszczu, po kilku minutach zalać całość pomidorami (gdyby płynu było za mało, można dolać trochę wody lub bulionu). Doprawić i dusić całość ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać posiekane zioła. W tym czasie na osobnej patelni usmażyć plastry bakłażana (można je tez usmażyć w panierce z bułki tartej) i ugotować makaron. Sos połączyć z ugotowanym makaronem, na wierzchu każdej porcji ułożyć plastry bakłażana, posypać całość serem.
stycznia 08, 2016
Pasta alla Norma (makaron z bakłażanem)
AUTOR:
Natalia
bakłażan
,
daniawegetarianskie
,
kuchnia włoska
,
pieczarki
,
pomidory
,
sos pomidorowy
,
warzywa
,
zioła
Bardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńu mnie w domu nikt nie lubi bakłażanu:/
OdpowiedzUsuńO mamo ja to jestem makaroniara, a takie to już w ogóle kocham!
OdpowiedzUsuńAleż aromatyczne danie!
OdpowiedzUsuńU mnie kuchnia włoska to podstawa, uwielbiam makarony i ostatnio odkryłam dobrą knajpkę o wdzięcznej nazwie donmakaron :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, makaron i bakłażan uwielbiam a razem połączone smakują rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńKuchnia włoska to moja miłość. Uwielbiam takie sosy do makaronu. Jak zwykle pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMy lubimy odcinki kiedy Buddy przygotowuje z żoną słodkości:).
OdpowiedzUsuńRzadko jadam baklażana, Twoje danie wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńPalce lizać !
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać,ale nigdy nie jadłam bakłażana;)
OdpowiedzUsuńNigdy się nie skusiłam na danie z tak podanym bakłażanem, nie wiem czemu, ale nie potrafię się przekonać :(
OdpowiedzUsuńto danie rodem z restauracji:D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepisik.
OdpowiedzUsuńSycące i smakowite danie.
Spróbowałam bym takiego dania z chęcią! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię włoską kuchnię :)
OdpowiedzUsuńTakie dania to ja bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńJaka piękna światowa nazwa :) Fajnie się zapowiada, a więc i smak godny polecenia :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, świetne.
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, aczkolwiek nie lubię bakłażany. Za to mogę zastąpić cukinią ☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażana, ale makaronu z nim jeszcze nie jadłam. Na pewno kiedyś wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przepisy!
OdpowiedzUsuńPysznie gotujesz, mniam! :)
Świetny sos, bardzie fajnie skomponowany obiad :)
OdpowiedzUsuń