stycznia 23, 2016

Risotto z warzywami

Ostatnio publikowałam przepis dla wielbicieli pikantnych smaków, a dziś polecam delikatne danie kuchni włoskiej - rizotto z warzywami. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych jarzyn, mrożonych lub świeżych. Ja dodałam warzywa pod koniec przygotowania ryżu (użyłam tych z bulionu), ale w zależności od ich rodzaju i wielkości, można je dodać na patelnię we wcześniejszym etapie. Polecam na lekki, niemal wiosenny obiad. Smacznego:)

dla 2 -3 osób:

posiekana mała cebula,
2 ząbki czosnku,
szklanka ryżu do rizotto (Arborio),
1/2 szklanki białego wina,
4-5 szklanek wrzącego bulionu drobiowego lub jarzynowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał),

2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki startego parmezanu,
opcjonalnie 2 łyżki masła,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia, tymianek

warzywa ugotowane al dente w bulionie:

2 małe marchewki,

pietruszka, 
ćwierć małego selera,
ok. szklanki różyczek brokułu i/lub kalafiora,
1/2 szklanki groszku

Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek. Po chwili wsypać surowy ryż, wymieszać go z cebulą, czosnkiem i oliwą, dodać wino i zredukować. Dolać chochlę bulionu, mieszać i czekać, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolać kolejną chochlę i wciąż mieszać. Postępować w ten sposób, aż do momentu, kiedy ryż będzie al dente - u mnie około 18 minut (ja nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Po koniec gotowania dodać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać. Ściągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę (lub dwie) płynu, doprawić. Dorzucić parmezan i masło, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Posypać posiekaną natką i natychmiast podawać.




28 komentarzy:

  1. Ryż i warzywa-bardzo lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam risotto! Nie ma to jak ryż z dobrym sosem i dodatkami. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem na ile to przypadek, ale dziś mam w kuchni risotto z kalafiorem i brokułem i innymi warzywkami

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę talerzyk ;) Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam i przygotowuje je na różne sposoby, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio stawiam na warzywa, moja dieta jest ich pełna. Podobne zestawienia i u mnie często goszczą na stole:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kolorowo! Musiało pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Risotto wygląda bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo takie coś mogę zrobić :D zjadłabym :P

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha! uwielbiam risotto, a z warzywami to już całkiem niebo ;)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Risotto i wszelkie makarony są u mnie podstawą :) !

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ryż w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I takie coś zrobię jutro na obiadek :))))
    Długo już ryżu nie jadłam. Tylko nie wiem czy wyjdzie mi tak pięknie jak Tobie. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Natalia pięknie, zdrowo i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Solidna porcja pyszności, podana jak zwykle u Ciebie bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Faktycznie to danie ma w sobie coś wiosennego! Już nawet zdjęcie powoduje, że myślę o wiośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chyba nie znam osoby,która by nie lubiła :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Już wiem co będzie dziś u mnie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Polecamy risotto z orzechami włoskimi. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam risotto! Mogłabym je jeść bez końca!

    OdpowiedzUsuń
  21. Dokładnie, rissotto jest jednym z moich ulubionych dań, w szczególności lubię jeść na obiad. Do tego dodaję kurczaka i dużo przypraw. Jest to bardzo zdrowy posiłek, ewentualnie można by zamienić biały ryż na brązowy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ryż w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Risotto z warzywami najczęściej przygotowuję latem :) Wrzucam ryż i warzywa (czasem kurczaka) do wolnowaru ariete i gotowe

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger