dla 2 -3 osób:
posiekana mała cebula,
2 ząbki czosnku,
szklanka ryżu do rizotto (Arborio),
1/2 szklanki białego wina,
4-5 szklanek wrzącego bulionu drobiowego lub jarzynowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał),
2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki startego parmezanu,
opcjonalnie 2 łyżki masła,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia, tymianek
warzywa ugotowane al dente w bulionie:
2 małe marchewki,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
ok. szklanki różyczek brokułu i/lub kalafiora,
1/2 szklanki groszku
Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek. Po chwili wsypać surowy ryż, wymieszać go z cebulą, czosnkiem i oliwą, dodać wino i zredukować. Dolać chochlę bulionu, mieszać i czekać, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolać kolejną chochlę i wciąż mieszać. Postępować w ten sposób, aż do momentu, kiedy ryż będzie al dente - u mnie około 18 minut (ja nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Po koniec gotowania dodać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać. Ściągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę (lub dwie) płynu, doprawić. Dorzucić parmezan i masło, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Posypać posiekaną natką i natychmiast podawać.
Ryż i warzywa-bardzo lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto! Nie ma to jak ryż z dobrym sosem i dodatkami. :-)
OdpowiedzUsuńnie wiem na ile to przypadek, ale dziś mam w kuchni risotto z kalafiorem i brokułem i innymi warzywkami
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę talerzyk ;) Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam i przygotowuje je na różne sposoby, mniam :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio stawiam na warzywa, moja dieta jest ich pełna. Podobne zestawienia i u mnie często goszczą na stole:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle kolorowo! Musiało pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam rissota:D
OdpowiedzUsuńRisotto wygląda bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńooo takie coś mogę zrobić :D zjadłabym :P
OdpowiedzUsuńpycha! uwielbiam risotto, a z warzywami to już całkiem niebo ;)!
OdpowiedzUsuńuwielbiam risotto :)
OdpowiedzUsuńRisotto i wszelkie makarony są u mnie podstawą :) !
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńI takie coś zrobię jutro na obiadek :))))
OdpowiedzUsuńDługo już ryżu nie jadłam. Tylko nie wiem czy wyjdzie mi tak pięknie jak Tobie. :)
Na pewno, trzymam kciuki, pozdrawiam:)
UsuńNatalia pięknie, zdrowo i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńSolidna porcja pyszności, podana jak zwykle u Ciebie bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie to danie ma w sobie coś wiosennego! Już nawet zdjęcie powoduje, że myślę o wiośnie :)
OdpowiedzUsuńChyba nie znam osoby,która by nie lubiła :))
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będzie dziś u mnie na obiad :)
OdpowiedzUsuńPolecamy risotto z orzechami włoskimi. Pycha.
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto! Mogłabym je jeść bez końca!
OdpowiedzUsuńDokładnie, rissotto jest jednym z moich ulubionych dań, w szczególności lubię jeść na obiad. Do tego dodaję kurczaka i dużo przypraw. Jest to bardzo zdrowy posiłek, ewentualnie można by zamienić biały ryż na brązowy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńRisotto z warzywami najczęściej przygotowuję latem :) Wrzucam ryż i warzywa (czasem kurczaka) do wolnowaru ariete i gotowe
OdpowiedzUsuń