stycznia 11, 2016

Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami

Ziemniaczane zapiekanki są w naszym domu bardzo lubiane. Są chyba najbardziej sycące i wspaniale komponują się z kremowym sosem beszamelowym i ciągnącym się serem. Tym razem węglowodany połączyłam z brokułami i tuńczykiem, którego można zastąpić kurczakiem lub łososiem. W zapiekance dobrze sprawdziłyby się też inne warzywa (na przykład papryka czy kukurydza) oraz pieczarki. Podawać z dowolnym zestawem surówek. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na ziemniaczane zapiekanki: z mięsem mielonym, sosem czosnkowym, rybą lub szynką.

dla 3 osób:
ok.7 małych ziemniaków,
puszka tuńczyka (w kawałkach),
mały brokuł,
duża cebula lub por,
3 ząbki czosnku,
kilka czubatych łyżek startego żółtego sera i/lub parmezanu,
opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia, ew. słodka papryka

sos beszamelowy:
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 łyżki mąki
przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry (warzywa można ugotować dzień wcześniej). Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno posiekać, smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Przygotować sos: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką i cały czas mieszając, wlać mleko. Mieszać i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Doprawić.  Dno naczynia do zapiekania posmarować porcją sosu, ułożyć wszystkie składniki i doprawić każdą warstwę. Wierzch oblać sosem, posypać serem i ewentualnie bułką tartą. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.





24 komentarze:

  1. Uwielbiamy beszamel. Nie wiemy dlaczego nigdy nie zapiekaliśmy pod nim ziemniaków. Musimy spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem miłośniczką zapiekanek z ziemniakami i wszystkich innych potraw jednonaczyniowych z piekarnika :) Z tuńczykiem jeszcze nie jadłam. Zawsze robię z mięskiem :) Ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega apetycznie, pyszny miałaś obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, świetnie dobrane składniki, bardzo mi się podoba taki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. I love broccoli and I am so happy my little one loves it too. She had broccoli for lunch today while my husband and I had a lentil stew with carrots, corn and broccoli. This potatoe and broccoli gratin also looks super yummy!
    I hope you had a nice weekend and a nice year so far ;)
    Thanks a lot for your last comment : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zapiekanki tego typu. Tuńczyka zjem zawsze i brokuły też, fajne połączenie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. akurat nie mam pomysłu na jutrzejszy obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  8. połączyłaś wszystkie moje ulubione smaki:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna kolorowa zapiekanka :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie pokazałaś jak wspaniale można skomponować składniki, żeby zrobić pyszna zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tuńczyka chyba jeszcze nigdy w ten sposób nie zapiekałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, to by mi nie zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. w moim domu również uwielbiane są zapiekanki ziemniaczane jak i z makaronem :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda - u nas też ziemniaczane zapiekanki cieszą się powodzeniem

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne danie, uwielbiam zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale narobiłaś mi smaka ;)

    http://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała zapieknaka, wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  18. MNIAM! Przepis idealny dla mnie :) Zapraszam do mnie - melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Zapiekanka pierwsza klasa:) mniam..mniam

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam zapiekanki, jednak z tuńczykiem jeszcze niczego nie zapiekałam, wygląda interesująco!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger