Ziemniaczane zapiekanki są w naszym domu bardzo lubiane. Są chyba najbardziej sycące i wspaniale komponują się z kremowym sosem beszamelowym i ciągnącym się serem. Tym razem węglowodany połączyłam z brokułami i tuńczykiem, którego można zastąpić kurczakiem lub łososiem. W zapiekance dobrze sprawdziłyby się też inne warzywa (na przykład papryka czy kukurydza) oraz pieczarki. Podawać z dowolnym zestawem surówek. Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na ziemniaczane zapiekanki: z mięsem mielonym, sosem czosnkowym, rybą lub szynką.
dla 3 osób:
ok.7 małych ziemniaków,
puszka tuńczyka (w kawałkach),
mały brokuł,
duża cebula lub por,
3 ząbki czosnku,
kilka czubatych łyżek startego żółtego sera i/lub parmezanu,
opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia, ew. słodka papryka
sos beszamelowy:
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 łyżki mąki
przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry (warzywa można ugotować dzień wcześniej). Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno posiekać, smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu. Przygotować sos: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko rozmieszać trzepaczką i cały czas mieszając, wlać mleko. Mieszać i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Doprawić. Dno naczynia do zapiekania posmarować porcją sosu, ułożyć wszystkie składniki i doprawić każdą warstwę. Wierzch oblać sosem, posypać serem i ewentualnie bułką tartą. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy beszamel. Nie wiemy dlaczego nigdy nie zapiekaliśmy pod nim ziemniaków. Musimy spróbować.
OdpowiedzUsuńLubię takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńJa jestem miłośniczką zapiekanek z ziemniakami i wszystkich innych potraw jednonaczyniowych z piekarnika :) Z tuńczykiem jeszcze nie jadłam. Zawsze robię z mięskiem :) Ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie, pyszny miałaś obiad :)
OdpowiedzUsuńPycha, świetnie dobrane składniki, bardzo mi się podoba taki obiad ;)
OdpowiedzUsuńI love broccoli and I am so happy my little one loves it too. She had broccoli for lunch today while my husband and I had a lentil stew with carrots, corn and broccoli. This potatoe and broccoli gratin also looks super yummy!
OdpowiedzUsuńI hope you had a nice weekend and a nice year so far ;)
Thanks a lot for your last comment : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Uwielbiam zapiekanki tego typu. Tuńczyka zjem zawsze i brokuły też, fajne połączenie! :-)
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńale pysznie :)
OdpowiedzUsuńakurat nie mam pomysłu na jutrzejszy obiad;)
OdpowiedzUsuńpołączyłaś wszystkie moje ulubione smaki:D
OdpowiedzUsuńPiękna kolorowa zapiekanka :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie pokazałaś jak wspaniale można skomponować składniki, żeby zrobić pyszna zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńTuńczyka chyba jeszcze nigdy w ten sposób nie zapiekałam :)
OdpowiedzUsuńOj, to by mi nie zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńw moim domu również uwielbiane są zapiekanki ziemniaczane jak i z makaronem :)!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda - u nas też ziemniaczane zapiekanki cieszą się powodzeniem
OdpowiedzUsuńPyszne danie, uwielbiam zapiekanki.
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńhttp://sk-artist.blogspot.com
Wspaniała zapieknaka, wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńMNIAM! Przepis idealny dla mnie :) Zapraszam do mnie - melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńZapiekanka pierwsza klasa:) mniam..mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki, jednak z tuńczykiem jeszcze niczego nie zapiekałam, wygląda interesująco!
OdpowiedzUsuń