Dziś przepis na moje ulubione ciasto bananowe, tym razem wersji łaciatej - z dodatkiem kakao. Banalnie proste w przygotowaniu, mięciutkie, słodkie od dojrzałych owoców, no i ten zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia...Po prostu musicie je upiec:) Takie samo ciasto możemy też przygotować bez kakao, wtedy otrzymamy klasyczny banana bread, najważniejsze jednak, by do wypieku użyć dojrzałych bananów, najlepiej z plamkami. Polecam, smacznego:)
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
3 duże, dojrzałe banany,
75 g roztopionego masła,
3/4 szklanki cukru, w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego (ja użyłam trochę mniej),
jajko (w temperaturze pokojowej),
łyżeczka sody,
1 i 1/2 szklanki mąki
ok. 2 łyżek ciemnego kakao (tyle, by zabarwić ciasto),
ok. 2 łyżek mleka
Rozgnieść banany. W misce połączyć mąkę i sodę. W drugim naczyniu wymieszać łyżką masło, banany, jajko i cukier, na końcu dodać mąkę z sodą. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Odłożyć 1/3 ciasta, dodać do niej kakao i odrobinę mleka. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x20cm) nakładać naprzemiennie warstwy jasnego i ciemnego ciasta, wyrównać wierzch. Piec ok. 60 minut (u mnie trochę dłużej) w 170 stopniach.
ojej...aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńZapachniało bananami!!! Mmm...Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper efektowna ta łatka ;)
OdpowiedzUsuńkooocham bananowe pod każdą postacią! :) mmm.. cudo!
OdpowiedzUsuńrobiłam tylko raz, z przepisu na kotlet.tv i wyszedł mi totalny zakalec :(
OdpowiedzUsuńSpróbuj upiec z tego przepisu, jest naprawdę proste:)
Usuńmniam!
OdpowiedzUsuńNatalia piękne ciacho :)
OdpowiedzUsuńSiedzę sobie przy komputerze, odwiedzam blogi i myślę o bananowym chlebku i wchodzę do Ciebie :))
OdpowiedzUsuńNo i chyba wypada zrobić, bo mi już zupełnie smaku narobiłaś. Muszę przyznać, że uroczo wygląda z kakao :))
Ciasto bananowe jest super. Zresztą to widać po zdjęciu, że jest puszyste i wilgotne. Osobiście bardzo lubię :)
Zabieram spory kawałek na kolację:)
OdpowiedzUsuńbrzmi nieźle:)
OdpowiedzUsuńHmmm! We had sugar free brownies this weekend and it was soooo good. I just really love cake these days. I guess its because its so cold outside that I feel like eating so much sweet stuff. I am just very happy that I manange to make everything without refined sugar or white flour and I am really learning a lot during my no-empty-calories-year :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot for your last comment : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Oj, zjadłabym takie ciasto z wielką chęcią :)))
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie ciasto. Jest bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńCudowne. Bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie:)
OdpowiedzUsuńNie dość, że smakowite to jeszcze takie ładne!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Aż trudno byłoby mi się mu oprzeć :)
OdpowiedzUsuńMniam..łatkę zjadłabym najpierw ;)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho, proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
It look so delicious, great post dear! xoxo
OdpowiedzUsuńwww.love-joice.com
Mmm...wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńChlebki bananowe bardzo nam smakują...mniam :)
OdpowiedzUsuńNic tylko sięgnąć po kawałek :))
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńSandicious
Wszystkie odcienie brązu, pucate i wilgotne wnętrze...przecież to ciasto musi smakować nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńMoge zamiast sody uzyc proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńRóżne są opinie na temat takiej zamiany, generlanie sody używa się zazwyczaj do cięższych wypieków (takich jak to ciasto bananowe), a proszek do lżejszych. Jeśli jednak chcesz spróbować, to pamiętaj, że jedna łyżeczka sody to 2-3 łyżeczki proszku. Nie piekłam tego ciasta z użyciem proszku, więc nie mogę zagwarantować efektu. Pozdrawiam:)
Usuńdziekuje !!!
Usuńdziekuje !!!
UsuńBardzo mnie ten przepis kusi :)
OdpowiedzUsuń