na 2-3 porcje:
średniej wielkości cukinia,
ok. szklanki ugotowanego kuskusu,
200-250 g pieczarek,
marchewka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka grubych plastrów boczku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, papryka słodka lub/i ostra
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu lub żółtego sera
sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego albo drobiowego,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki
Przekroić cukinię, wydrążyć pestki. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na chrupko, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odłożyć. Warzywa z grzybami szybko przesmażyć na patelni po boczku (czosnek wrzucić na końcu), połączyć z kuskusem i boczkiem. Doprawić, dodać natkę, dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać połówki cukinii. Sos: na patelni zeszklić drobno posiekane cebulę i czosnek, dodać koncentrat. Dolać bulion lub wodę, wymieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Na dno blaszki wylać sos pomidorowy, ułożyć połówki cukinii, opcjonalnie posypać serem. Piec w 180 stopniach około 25 minut (lub do miękkości warzyw; gdyby sos za szybko wyparował, można dolać trochę wody lub bulionu). Podawać z zestawem surówek.
Faszerowałam kuskusem i mięsem mielonym,bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńMniam jak apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie smacznie wygląda... sama bym teraz takie zjadła :D
UsuńDawno nie jadłam cukinii :) Ciekawe danie, musi być bardzo dobre
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła:D
OdpowiedzUsuńkolejny przepis wart zanotowania:)
OdpowiedzUsuńmmm... uwielbiam w tym wydaniu ! ale nigdy nie dawałam marchwi
OdpowiedzUsuńOj, chętnie zjadłabym taką cukinię, tak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńojoj pożywne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńSzczerze to nigdy nie jadłam jeszcze cukinii ;p
OdpowiedzUsuńapetyczna, lubię faszerowane warzywa
OdpowiedzUsuńBardzo lubię warzywa faszerowane, fajnie, że kuskus, bo zwykle pojawia się w takich potrawach ryż, a ten już mi się trochę znudził. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię w każdej postaci. Z przyjemnością wypróbuje więc i taką nadziewaną kuskusem. Lekko, zdrowo i do tego bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten sos pomidorowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane warzywa. Twój pomysł jak zwykle bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie! uwielbiam cukinię, więc chętnie wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńSandicious
Pysznie i zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam cukinię faszerowaną mięsem mielonym, ale sosu z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńtaki obiad to mi się podoba :) mmm.. musiało smakowac nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńPysznie. Cukinię nadziewaną bardzo lubią moi domownicy, taka z kurczakiem i pieczareczkami pycha!
OdpowiedzUsuńJak ja bardzo lubię kuskus....:)
OdpowiedzUsuńwow! muszę i ja tego spróbować :)
OdpowiedzUsuńYummy. This is something I also frequently make :) I like to fill zucchini with couscous, quiona, rice, amaranth or millet.
OdpowiedzUsuńIts so exciting that the weddding os getting so close now! I feel like it was yesterday that you wrote me that you will get married! I am really really excited for you!
I am wishing you a most wonderful weekend : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de