lutego 01, 2016

Kremowa zupa ziemniaczano-cebulowa

Dzisiejsza zupa nie jest może najpiękniejsza, ale na pewno stanowi smaczne, pożywne danie w sezonie jesienno-zimowym. Składniki do jej przygotowania prawie zawsze mamy w domu i jest bardzo tania, co stanowi kolejny plus. Jeśli chcemy ją trochę ubarwić, możemy wzbogacić ją o kolejne warzywne składniki, na przykład marchewkę. Smacznego:)

Polecam też moją kremową zupę cebulową z białym winem:)

1.5 -2 l domowego bulionu drobiowego (zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
4 duże cebule,
3-4 duże ziemniaki,
opcjonalnie ćwierć selera korzeniowego lub 2 pietruszki (z bulionu),
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36%)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek, suszona bazylia, opcjonalnie chili
opcjonalnie szczypta cukru,
opcjonalnie pęczek natki pietruszki i/lub koperku

Cebulę pokroić w piórka. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, od razu doprawić i posypać odrobiną cukru (ułatwi karmelizację). Cebula powinna smażyć się około 25-30 minut, do lekkiej karmelizacji - stanie się miękka i zmieni kolor. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pozostałe warzywa oraz skarmelizowaną cebulę, gotować do miękkości ziemniaków. Całość doprawić, zmiksować na krem. Gotową zupę można doprawić śmietanką. Posypać natką lub koperkiem.


23 komentarze:

  1. Bardzo fajny post ! :)
    Paulinandmee.blogspot.com miło mi bedzie jeżeli skomentujesz nowy post :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. przepysznie rozgrzewająca miseczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio szaleję za selerem, świetna zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, uwilbiam taką zupę o wiele bardziej niż zwykłą cebulowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie,ale za cebulą nie przepadam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To przygotować muszę, bo chłop mój i ziemniaki lubi i cebulę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Każda zupka o tej porze roku bardzo wskazana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ziemniaczaną zupkę. Ja jeszcze wkładam laskę polskiej kiełbasy, żeby "chłop" się dojadł ;) Masz dobry pomysł, może ugotuję na środę. :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa nie musi być piękna,najważniejsze,żeby była smaczna:)a Twoja na taką wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmm, a hot soup is just the perfect thing to eat in this weather! Tell me more about the nut body scrub! Did you try it? Was it good? How did you make it? I would love to try it too :)! I am currently experimenting with body scrubs and I want to make a blog post about them too - maybe you would like to include your recipe to it and we make it together :)?
    Thanks a lot for your last comment : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  11. Na taką zupę mam ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. W sam raz po dniu spędzonym w pracy na rozgrzanie i pobudzenie apetytu :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie ;)

    Pozdrawiam!
    http://myfantasticbooksworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. lubię zupy kremy, co pewnie widać i po moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię takie kremowe zupy. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe połamączenie smaków. Ciekaw jestem jaka jest w smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie przepadam za zupami, ale takie warzywne bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna i syta, idealna na takie zimowe dni

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny pomysł na zupę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger