lutego 24, 2016

Łosoś pieczony z cukinią i pieczarkami


Na zdrowy, lekki i szybki obiad proponuję dziś łososia pieczonego na delikatnych plastrach cukinii. Ja upiekłam całość z moimi ulubionymi włoskimi ziołami i plastrami cytryny, które podczas pieczenia wypuściły sporo soku, doprawiając rybę. Danie będzie idealne z brązowym ryżem, prostą sałatką i jogurtowym sosem. Smacznego:)

400-500 g łososia lub pstrąga łososiowego,
ok. 100 g pieczarek,
średniej wielkości cukinia,
1/3 pora,
kilka plasterków cytryny,
sól, pieprz, granulowany czosnek, suszone zioła (u mnie bazylia, oregano, tymianek, majeranek i rozmaryn)

Cukinię, pora i pieczarki pokroić w plastry. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Na natłuszczonej blaszce ułożyć warzywa i grzyby, posypać przyprawami. Ułożyć doprawioną rybę, a na nich plastry cytryny. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

40 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie,koniecznie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to wyglada przepysznie i mimo, zew właśnie jadłam, zjadłabym takiego łososia

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Aż slinotoku dostałam na takie widoki, mega pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie, smakuje zapewne tak samo ;)

    ______________________
    PERSONAL STYLE BLOG
    http://evdaily.blogspot.com



    OdpowiedzUsuń
  5. Kusisz tymi swoimi przepisami. Łososia w duecie z cukinią jeszcze nigdy nie próbowałam przygotować więc przepis idealnie trafiony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym :)
    __________________
    www.justynapolska.com
    Fashiin&Beauty Expert

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham cukinię, a tu takie połączenie wyglądające po prostu cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dawno już nie jadłam tak przyrządzonego łososia

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam łososia :D Z chęcią spróbuje twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  10. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb chociaż wszystkie lubię. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności :-) uwielbiam łososia :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super połączenie łososia z cukinią.
    Bardzo apetyczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  13. ale to musi być przepyszne ;) uwielbiam łososia w każdej postaci!!! :) http://lunch-time.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  14. Mega połączenie kolorów. Oj jadłabym, jadła!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam łososia, jeszcze w takim wydaniu go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. łosoś pieczarki dokładnie tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię pieczonego łososia. W dodatku pieczony z warzywami stanowi aromatyczne i kompletne danie. Takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak proste a wygląda tak cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Smacznie,zdrowo i kolorowo, pyszny łosoś :)

    OdpowiedzUsuń
  21. This look so good, I really want to try it. Great post dear!

    www.love-joice.com

    OdpowiedzUsuń
  22. ulala.. jakże przyrządzone! :)
    Zapowiada się bosko ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. I have a problem with salmon because of all the mercury in it, so I did not eat it in yeeeears (even before I went vegan) but I remember that I loved its tatste and texture ;)
    So how is the current wedding-planning situation? Would you mind sending me a picture of your dress ;)??? Actually two of my blogger friends marry this year and I am somehow soooo excited about it :)
    Thanks a lot for your last comment : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  24. Ależ to apetycznie wygląda!!! Jestem zachwycona. Zjadłabym chyba połowę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kolorowe i przepyszne danie :) Na obiad idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pysznie! :)
    A jak kolorowo wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam łososia. Wprawdzie najczęściej jem tego wędzonego, ale chodzą za mną inne kombinacje :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Amm... uwielbiam łososia a w takim połączeniu musi być przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  30. Tak przygotowanej ryby jeszcze nie miałem okazji jeść i do tego jeszcze w takim zestawieniu. Zresztą ja jestem przekonany, że każde danie rybne jest warte tego aby je przygotować. Osobiście jestem również zachwycony koreczkami z łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ które całkiem niedawno udało mi się zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger