Mój ulubiony kurczak to zawsze ten pieczony. Moim zdaniem smażenie nie gwarantuje efektu, na jakim zależy mi przy mięsie: powinno być soczyste, miękkie, delikatne i aromatyczne. Z chęcią wymyślam więc nowe marynaty do drobiu - ostatnio jej składnikami były zioła prowansalskie i ocet balsamiczny, który nie tylko nadaje kurczakowi piękny kolor, ale też powoduje, że jest bardziej kruche i delikatne. Polecam, smacznego:)
Polecam tez wiele innych moich przepisów na pieczonego kurczaka, np.: kurczaka pieczonego z ziemniakami, kurczaka w cytrynowo-ziołowej marynacie, kurczaka pieczonego z dynią piżmową
3-4 udka z kurczaka,
na marynatę:
3-4 łyżki oliwy lub oleju,
2-3 łyżki octu balsamicznego,
łyżka ziół prowansalskich,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
opcjonalnie szczypta chili,
sól, pieprz
opcjonalnie:
kilka małych ziemniaków,
pół małej cukinii,
ok. 150 g pieczarek,
cebula,
kilka ząbków czosnku,
marchewka,
sól, pieprz,tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek
Połączyć składniki marynaty. Udka z kurczaka pozbawić skóry (opcjonalnie) i dokładnie pokryć je marynatą, odstawić na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa na kawałki równej wielkości (ząbki czosnku zostawić w całości), wysypać z pieczarkami na delikatnie natłuszczoną blaszkę. Doprawić i wymieszać. Dodać kurczaka. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i warzyw). Podawać z zestawem surówek.
Wspaniałe danie kochana :-)
OdpowiedzUsuńTakie obiady bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńLook yummy! xoxo
OdpowiedzUsuńwww.love-joice.com
Bardzo lubię woń ziół prowansalskich ;) Wszystko takie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie chetnie bym zjadla
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka z warzywami. zawsze i wszędzie :)!
OdpowiedzUsuńTakie kurczaki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda!
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie używałam nigdy octu balsamicznego.
Mniam :) I właśnie mi się zachciało takiego kurczaka :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczonego kurczaka, z takimi dodatkami musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak podanego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńjak otworzysz restaurację, będę Twoją pierwszą stałą klientką:D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie. Fantastycznie przygotowałaś swojego kurczaka. W ziołach... umm, pachnie pysznie:)
OdpowiedzUsuńMmmm.... aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSuper smaczny jest taki kurczak :) I jak pachnie :)))
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne to danie. Dobrze doprawiony pachnący kurczak :)
OdpowiedzUsuńZioła prowansalskie również używam do kurczaka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania<3 :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczone warzywa, kurczaka również- obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńjaka skórka mniam;D
OdpowiedzUsuńTotalnie zgłodniałam, wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Dobrze, że już jestem po obiedzie ;) bo bym biegła do kuchni robić
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mniam! Ślinka cieknie! :) Pozdrawiam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne. Takie warzywa przygotowane w piekarniku uwielbiam, a jeśli danie jest do tego zdrowe i jednocześnie dość szybkie w przygotowaniu to niczego więcej nie potrzeba do szczęścia :) Na pewno wypróbuję kiedyś Twój przepis.
OdpowiedzUsuńDanie jakby wyjęte z mojej kuchni. Tak przygotowany kurczak wychodzi zawsze soczysty. I również eksperymentuję z różnymi przyprawami i dodatkami. Twoja propozycja jest bardzo apetyczna. I w dodatku z moją ukochaną cukinią :) Piekłaś pod przykryciem, czy nie ?
OdpowiedzUsuńBez przykrycia, wtedy kurczak się ładnie zarumienia:)
UsuńKurczak w towarzystwie tych warzyw wygląda wspaniale i apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPięknie upieczona , chrupiąca skórka a do tego warzywa...danie idealne:)
OdpowiedzUsuń