Bardzo lubię pożywne gulasze i potrawki, ale od jakiegoś czasu staram się, aby serwowane przeze mnie dania były odrobinę lżejsze. Dziś zapraszam na wzbogaconą warzywami sycącą potrawkę z kurczaka, brokułu, groszku, dyni i włoszczyzny. Oczywiście moje danie jest improwizacją, dlatego zachęcam, aby dodać do niego swoje ulubione warzywa lub grzyby - świetnie sprawdziłyby się tu pieczarki, papryka, cukinia czy kukurydza. Ja podałam swoje danie z kaszą jaglaną, ale oczywiście możemy je podać na ryżu lub makaronie. Smacznego:)
500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości; można zastąpić je piersią),
2 małe marchewki,
2 małe pietruszki,
ćwierć małego selera,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
pół małego brokułu,
kilka łyżek mrożonego groszku,
1/3 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni (użyłam mrożonej),
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego, jarzynowego lub wody,
opcjonalnie 1-2 łyżki śmietanki 18%,
opcjonalnie 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka i/lub ostra papryka
świeże zioła do posypania potrawy (natka pietruszki lub/i koperek)
Pokroić mięso w kostkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu do lekkiego zarumienienia, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plastry marchewki, seler i pietruszkę pokrojone w kostkę oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać mięso, zalać całość płynem (tyle, by lekko zakrył składniki), doprawić i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut (lub do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie). W zależności od tego, jak miękki ma być brokuł, dodać go na początku lub w połowie duszenia. Na 5 minut przed końcem dodać groszek oraz dynię. Aby sos był gęstszy, można dodać mąkę rozmieszaną w małej ilości wody lub/i śmietanki. Posypać świeżymi ziołami.
Apetycznie wygląda i dzięki za miłe słowa, ale nie wiem czy wiesz, ale już jakiś czas obserwuję cię :)
OdpowiedzUsuńAle super potrawka.
OdpowiedzUsuńZjadłabym z kaszą kuskus :)
ja jakoś nie przepadam za wszystkimi kaszami .. normalnie aż coś mi się robi jak je jem :(
OdpowiedzUsuńSmakowita potrawka :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńNatalio, chyba będę od Ciebie ściągać pomysły na obiad :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię takie potrawki :)
OdpowiedzUsuńHm, this looks great! I also love to cook with loads of herbs, like a whole lot of parsley as in your recipe here. It tastes great plus its soooo healthy. Great choice :)
OdpowiedzUsuńI hope you had a wonderful weekend and I wish you a awesome new week!
Thanks a lot for your last comment : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Wygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuń_________________________
www.justynapolska.com
Fashion & Beauty
Potrawka palce lizać :) Na pyszny i zdrowy obiad idealna :)
OdpowiedzUsuńdanie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie :D Chętnie bym zjadł taką dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna, lekka i kolorowa potrawka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Musi być pyszna, wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Lekko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie składników i pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńU ciebie jak zwykle kolorowo i apetycznie :) Ciekawy pomysł z udkami, bo ja właśnie zawsze pierś dawałam do tego typu dań :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa potrawka
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :p Na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńMoże obs za obs?
myhappysunmoontruth.blogspot.com
Uwielbiam takie dania :) Ja bym dodała tu jeszcze tylko pieczarki <3
OdpowiedzUsuńMniam! Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPięknie i kolorowo, niesamowicie apetycznie:) Och te Twoje fotki...człowieki natychmiast są głodne i najchętniej ściągnęliby ten talerzyk z monitora:)
OdpowiedzUsuńPotrawkę z kurczaka uwielbia mój syn , tak więc dziś będzie na obiad;*
OdpowiedzUsuńPrzyjemny blog , ładny desing z przyjemnością obserwuję i zostaję na dłużej , a i również zapraszam do siebie : maminelove.blogspot.com
Buziaki