Dzisiejszy przepis będzie wspaniałą propozycją dla wszystkich początkujących w kuchni. To ciasto z jabłkami jest banalnie proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki prawie zawsze mamy w domu. Dodatek owoców powoduje, że ciasto długo zachowuje świeżość. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie - ja na pewno wykorzystam przepis jeszcze wiele razy. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj.
na tortownicę o średnicy 23 cm:
300 g mąki,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cynamonu,
180 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
2/3 szklanki oleju,
3 jajka (w temperaturze pokojowej),
2 jabłka (o łącznej wadze 450-500 g),
100 g orzechów lub rodzynek
na kruszonkę:
100 g mąki,
80 g cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
100 g zimnego masła
Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać kawałeczki zimnego masła i rozetrzeć palcami na grube okruchy.Wstawić do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, sodę, proszek, cynamon. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami i olejem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać mąkę i krótko wymieszać (tylko do połączenia). Wrzucić rodzynki lub orzechy i obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę jabłka. Wymieszać całość łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około godziny.
lutego 13, 2016
Proste ciasto z jabłkami i kruszonką
AUTOR:
Natalia
ciasta ucierane
,
ciastaidesery
,
cynamon
,
jabłka
,
jesień
,
orzechy
,
owoce
,
rodzynki
,
z kruszonką
wygląda wspaniale, już mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo apetyczne. Takie proste, idealne do herbatki.
OdpowiedzUsuńSmakowite:)
OdpowiedzUsuńMniam :-) cudowne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńFajne ciach, proste a pyszne!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie proste ciasta. Przepis zapisany do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie domowej roboty ciasto. :)
OdpowiedzUsuńCiasto z jabłkami to po serniku moje ulubione. :-)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś pachniało jabłkami :)
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, jest rzeczywiście pyszne i zawsze się udaje :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne :), a takie przepisy są świetne.
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńLubię proste przepisy. Takie są najlepsze :)
Wygląda bardzo apetycznie:) Ja też ostatnio szaleję z jabłkami, bo o tej porze roku mają najlepszy smak:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle kusząco. Pysznie puszyste i pewnie smakuje niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda dostojnie mimo prostoty:D
OdpowiedzUsuńNa śniadanie bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuń16lipca.blogspot.com
proste i pyszne!
OdpowiedzUsuńSandicious
Aw this looks so delicious! I would like a piece of this pei right now! I came home tonight from a weekend seminare and I feel so tired - the perfect mood for some comfort food like this cake! Lucky me, my husband made us pizza and now he is making me a tea and then I will feel all good again :)
OdpowiedzUsuńHave a great new week!
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
aż się oblizałam na sam widok:D
OdpowiedzUsuńmniaam.. jabłkowe zawsze i wszędzie! :) Dla mnie bomba ;)
OdpowiedzUsuńSzybkie ciasto na niedziele , pięknie się prezentuję i z pewnością wspaniale smakuje;*
OdpowiedzUsuńBuziaki
mm pycha ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Szybkie, a jakie efektowne. Najlepsze. I do tego tak bardzo kojarzy się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze :)
OdpowiedzUsuńaż mi smutno, że nie jem słodkiego :(
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i na pewno jest przepyszne :))) Ciasto z jabłkami i kruszoną musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuń