Staram się podawać bezmięsny obiad 2-3 razy w tygodniu. Dania złożone z samych warzyw smakują mi pod warunkiem, że są odpowiednio doprawione, wyraziste w smaku i sycące. Taka jest moja dzisiejsza zapiekanka z pikantnym ryżem, delikatnym szpinakiem i kremowym beszamelem. Ryż można zastąpić kaszą jaglaną lub kuskusem, a do nich dodać swoje ulubione warzywa. Podawać z surówką. Smacznego:)
150-200 g brązowego ryżu,
450 g mrożonego szpinaku,
1/2 szklanki ugotowanej fasoli mung (u mnie ekologiczna fasola mung od Symbio),
1/2 szklanki ugotowanej soczewicy,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
2 małe marchewki,
mała pietruszka,
ćwierć małego selera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, tymianek, rozmaryn, słodka i ostra papryka
sos beszamelowy:
3/4 szklanki mleka,
3/4 łyżki masła,
3/4 łyżki mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starty parmezan lub inny ser do posypania zapiekanki
Ugotować brązowy ryż. Włoszczyznę zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno posiekać. Warzywa usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać z fasolą mung i soczewicą do brązowego ryżu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Ryż z warzywami wysypać do natłuszczonej blaszki, wyrównać całość. Szpinak rozmrozić na patelni i smażyć do odparowania wody. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na warstwę ryżu. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Beszamel wylać na warstwę szpinaku, posypać serem. Piec około 15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia lub stopienia się sera).
lutego 10, 2016
Wegetariańska zapiekanka z brązowym ryżem i szpinakiem
AUTOR:
Natalia
beszamel
,
cebula
,
fasola mung
,
marchew
,
ryż
,
ser
,
soczewica
,
symbio
,
szpinak
,
warzywa
,
współpraca
,
zapiekanki
,
zioła
ostatnio w miarę systematycznie robię zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie łączyłam ryżu z soczewicą, rzadko też łączę szpinak z ryżem, ale ta zapiekanka wygląda świetnie, więc może się skuszę niebawem
OdpowiedzUsuńU mnie w domu, nikt by nie zjadł :D. Nie lubią szpinaku :P
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować - ryż i szpinak moje ulubione dania
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja. Lubię dania z piekarnika robione w jednym naczyniu :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo dobrze:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego rodzaju zapiekanki, a że bez mięsa to dla mnie plus akurat. :D
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak!
ciekawe połączenie :) wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńFajne danie, syte i smakowite:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie musi być smaczne, takie niebanalne.
OdpowiedzUsuńaaaaaaaa zjem całe kilo:D
OdpowiedzUsuńSzpinak potrzebuje dobrego towarzystwa i jest cudowny. Też kiedyś uważałam, że go nie lubię, ale to przeszłość. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOmnomnom ;P
OdpowiedzUsuńZjadłabym, ale dołożyłabym jednak mięsko :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ^^, wpraszam się na taki obiad do Ciebie :D
OdpowiedzUsuńBezmięsne obiady to bardzo fajny pomysł. Tak przygotowana zapiekanka jest super, fajne połączenie smaków :)))
OdpowiedzUsuńFajny, syty obiadek, tak jak lubię
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe zapiekanki. A Twoja to dla mnie idealna propozycja bo łączy wiele lubianych przeze mnie smaków. Także przepis zapisuję i wkrótce wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Kocham wszystko co ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńojej, ale mi apetyt narobiłaś - pożyczam przepis, uwielbiam takie zdrowe, wegetariańskie dania;) A szpinak kocham, choć kiedyś patrzeć na niego nie mogłam;p
OdpowiedzUsuńSandicious
mmm... uwielbiam szpinak, ale jeszcze nigdy nie robiłam z nim zapiekanki! Musze się pokusić o tą wersję ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekanki ze szpinakiem , ale jeszcze nie próbowałam łączyć tego z brązowym ryżem . Myślę że warto spróbować;*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie zawsze w takich daniach musi być ryba i jestem zdania, ze jest ona nieodłącznym elementem każdego dania. Ja jeszcze lubię robić danie z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-zapiekany-z-pistacjowa-kruszonka-z-paprykowymi-chipsami-i-salsa/ gdzie właśnie łosoś jest numerem jeden.
OdpowiedzUsuń