Jakiś czas temu publikowałam przepis na przepyszne ciasto bananowe. Dzisiejsze ciasto dorównuje mu smakiem, a ciepły zapach cynamonu otulający kuchnię podczas pieczenia po prostu nie ma sobie równych. W tym tradycyjnym, amerykańskim przepisie najbardziej zaintrygował mnie sposób użycia kruszonki. Tworzy ona nie tylko klasyczny, chrupiący, słodki wierzch, ale też stanowi cieniutką warstwę delikatnego, cynamonowego nadzienia. Dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany ciasto długo utrzymuje świeżość, ale ja uwielbiam je jeszcze lekko ciepłe. Polecam, smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj
na blaszkę o wymiarach 23x13cm:
kruszonka:
70 g cukru,
65 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
45 g zimnego masła
ciasto:
166 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli,
115 g masła (w temperaturze pokojowej),
150 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
opcjonalnie cukier puder i mleko do przyrządzenia prostej polewy
Kruszonka: połączyć cukier, mąkę i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; gdyby była za mokra, dodać mąki. Odłożyć do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować masło na kremową masę, dodać cukier, utrzeć. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wlać śmietanę lub jogurt, całość dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia!). Ciasto powinno być gęste. Połowę przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, posypać połową kruszonki, przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch i posypać resztą kruszonki. Piec w 177 stopniach, około 40 minut (u mnie piekło się trochę dłużej). Ostudzić w piekarniku. Gotowe ciasto jest dostatecznie słodkie, ale można udekorować je odrobiną polewy (w tym celu połączyć kilka łyżek cukru pudru i mleka do konsystencji lukru).
Kruszonka w środku ciasta...? Muszę tego spróbować! :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł, musiało wyjść pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPodwójna kruszonka,mniam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, czyli ciasto z niespodzianką. Cynamon uwielbiam, bo on tak pięknie pachnie, a wypieki są niesamowicie smaczne. Oczarowałaś mnie tym ciastem. Zapisuję przepis. Chętnie takie ciasto upiekę :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ciasto bardzo fajne. Lubię ciasta na jogurtach i śmietanach. Są fajne w smaku i strukturze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon i kruszonkę :D Ajjajaj palce lizać !
OdpowiedzUsuńOj pyszności :)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak kiedyś z kolegą dywagowaliśmy na temat tego czy da się upiec samą kruszonkę, bo takimi jej wielkimi fanami jesteśmy. A tu proszę wychodzisz mi naprzeciw. Oj jakbym się dorwała do tego ciasta to pałaszowałabym z przyjemnością. Cynamon, kruszonka - mniam! ozdrowienia najserdeczniejsze od starej blogowej znajomej. Powróciłam po dłuższej nieobecności i stęskniłam za tymi inspiracjami wszelakiej maści w Twoim wykonaniu. Buziak :)
OdpowiedzUsuńCiasta z kruszonką są najlepsze, a z podwójną to już w ogóle och&ach!
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym :D. Pomysł na kruszonkę w środku bardzo fajny, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńWpadam na kawałek! :D
OdpowiedzUsuńMniam, ale mam ochotę na takie ciacho! Twoje przepisy są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, słyszałam o kruszonce w środku ale nie widziałam. Kupuję to :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak niedzielne marzenie do kawy :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNoo:) pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam ten smak... :) Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńale bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńłał wygląda powiem Ci świetnie;D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Niezbyt często przyrządzam takie ciasta, a to przecież takie klasyczne smakują najlepiej. Zapach cynamonu i ciasta z kruszonką najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem. To właśnie takie ciasto najczęściej przygotowywała moja babcia.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł- kruszonkę lubimy chyba najbardziej, a tutaj mamy ją w podwójnej ilości :)
OdpowiedzUsuńfajnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten zapach w kuchni podczas pieczenia tego ciasta :) <3 A pomysł z kruszonką w środku rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńrobiłam strasznie podobne, ale w innej formie troszku :)
OdpowiedzUsuńmmmm.. cynamon <3 <3 wiedziałaś jak mnie kupić!
Ach ta kruszonka...zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńCiasto niezwykle pomysłowe a na dodatek wygląda obłędnie. My jeszcze nie próbowaliśmy ale siostra już upiekła i jest zachwycona:)
OdpowiedzUsuńLubię posmak cynamonu i lubię kruszonkę w ciastach . Na pewno jest pyszne i ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
UsuńCudowne ciasto i bardzo często je piekę.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz, bardzo się cieszę, że smakuje, pozdrowienia☺
UsuńMam pytanie czy ciasto należy do tych wilgotnych czy jest bardziej suche jak babka ?
OdpowiedzUsuńBardziej jak babka ☺
Usuń