marca 01, 2016

Cynamonowe ciasto z podwójną kruszonką

Jakiś czas temu publikowałam przepis na przepyszne ciasto bananowe. Dzisiejsze ciasto dorównuje mu smakiem, a ciepły zapach cynamonu otulający kuchnię podczas pieczenia po prostu nie ma sobie równych. W tym tradycyjnym, amerykańskim przepisie najbardziej zaintrygował mnie sposób użycia kruszonki. Tworzy ona nie tylko klasyczny, chrupiący, słodki wierzch, ale też stanowi cieniutką warstwę delikatnego, cynamonowego nadzienia. Dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany ciasto długo utrzymuje świeżość, ale ja uwielbiam je jeszcze lekko ciepłe. Polecam, smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj

na blaszkę o wymiarach 23x13cm:

kruszonka:
70 g cukru,
65 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
45 g zimnego masła

ciasto:
166 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli,
115 g masła (w temperaturze pokojowej),
150 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,

opcjonalnie cukier puder i mleko do przyrządzenia prostej polewy

Kruszonka: połączyć cukier, mąkę i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; gdyby była za mokra, dodać mąki. Odłożyć do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować masło na kremową masę, dodać cukier, utrzeć. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wlać śmietanę lub jogurt, całość dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia!). Ciasto powinno być gęste. Połowę przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, posypać połową kruszonki, przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch i posypać resztą kruszonki. Piec w 177 stopniach, około 40 minut (u mnie piekło się trochę dłużej). Ostudzić w piekarniku. Gotowe ciasto jest dostatecznie słodkie, ale można udekorować je odrobiną polewy (w tym celu połączyć kilka łyżek cukru pudru i mleka do konsystencji lukru).





35 komentarzy:

  1. Kruszonka w środku ciasta...? Muszę tego spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowity pomysł, musiało wyjść pysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podwójna kruszonka,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, czyli ciasto z niespodzianką. Cynamon uwielbiam, bo on tak pięknie pachnie, a wypieki są niesamowicie smaczne. Oczarowałaś mnie tym ciastem. Zapisuję przepis. Chętnie takie ciasto upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie ciasto bardzo fajne. Lubię ciasta na jogurtach i śmietanach. Są fajne w smaku i strukturze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cynamon i kruszonkę :D Ajjajaj palce lizać !

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam jak kiedyś z kolegą dywagowaliśmy na temat tego czy da się upiec samą kruszonkę, bo takimi jej wielkimi fanami jesteśmy. A tu proszę wychodzisz mi naprzeciw. Oj jakbym się dorwała do tego ciasta to pałaszowałabym z przyjemnością. Cynamon, kruszonka - mniam! ozdrowienia najserdeczniejsze od starej blogowej znajomej. Powróciłam po dłuższej nieobecności i stęskniłam za tymi inspiracjami wszelakiej maści w Twoim wykonaniu. Buziak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta z kruszonką są najlepsze, a z podwójną to już w ogóle och&ach!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj zjadłabym :D. Pomysł na kruszonkę w środku bardzo fajny, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, ale mam ochotę na takie ciacho! Twoje przepisy są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł, słyszałam o kruszonce w środku ale nie widziałam. Kupuję to :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda jak niedzielne marzenie do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już sobie wyobrażam ten smak... :) Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. łał wygląda powiem Ci świetnie;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie. Niezbyt często przyrządzam takie ciasta, a to przecież takie klasyczne smakują najlepiej. Zapach cynamonu i ciasta z kruszonką najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem. To właśnie takie ciasto najczęściej przygotowywała moja babcia.

    OdpowiedzUsuń
  16. fajny pomysł- kruszonkę lubimy chyba najbardziej, a tutaj mamy ją w podwójnej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już czuję ten zapach w kuchni podczas pieczenia tego ciasta :) <3 A pomysł z kruszonką w środku rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  18. robiłam strasznie podobne, ale w innej formie troszku :)
    mmmm.. cynamon <3 <3 wiedziałaś jak mnie kupić!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto niezwykle pomysłowe a na dodatek wygląda obłędnie. My jeszcze nie próbowaliśmy ale siostra już upiekła i jest zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię posmak cynamonu i lubię kruszonkę w ciastach . Na pewno jest pyszne i ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowne ciasto i bardzo często je piekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, bardzo się cieszę, że smakuje, pozdrowienia☺

      Usuń
  22. Mam pytanie czy ciasto należy do tych wilgotnych czy jest bardziej suche jak babka ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger