Dziś zapraszam na pożywny gulasz z wieprzowiną, cukinią i pieczarkami. Podobny możemy też przyrządzić z mięsem drobiowym, a cukinię zastąpić dynią, kabaczkiem lub bakłażanem. Danie będzie idealne z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na gulasz:)
na 3-4 porcje:
ok. 600 g wieprzowego mięsa (u mnie szynka),
mała cukinia,
250 g pieczarek,
marchewka,
duża cebula,
2 duże ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 2-3 szklanek domowego bulionu lub wody (tyle, by płyn zakrył składniki),
liść laurowy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, opcjonalnie suszona bazylia lub/i oregano, słodka papryka, granulowany czosnek, kilka ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki do posypania potrawy
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plastry cukinii, marchewki i pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek, a po minucie mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (tyle, by lekko zakrył składniki), dodać liść laurowy i doprawić. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
\
marca 21, 2016
Gulasz z cukinią i pieczarkami
AUTOR:
Natalia
cebula
,
cukinia
,
daniamiesne
,
gulasz
,
kasza
,
marchew
,
pieczarki
,
ryż
,
sos pomidorowy
,
warzywa
,
wieprzowina
Super pomysł na danie obiadowe
OdpowiedzUsuńOgólnie nie przepadam za cukinią, ale w takim towarzystwie z chęcią bym ją zjadła :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie niedawno przyszłam do domu po całym ciężkim dniu uczelni, treningu i innych załatwień. Marzyłabym, aby dostać taki ciepły, pachnący, aromatyczny gulasz i się porządnie pokrzepić :) Lubię połączenie cukinii i pieczarek. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńlubię takie gulasze:)
OdpowiedzUsuńSmaczna propozycja na pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bez mięsa ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne danie, takie lubi moja rodzinka :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne połączenie mięsa i warzyw. Na jednej patelni kolorowe, wielosmakowe danie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie żarełko:)
Gulasz <3 Planuję jutro zrobić podobny. Dawno nie jadłam i już tęsknie za jego smakiem :)))
OdpowiedzUsuńoch, co za pyszności!
OdpowiedzUsuńzapachniało latem :)
OdpowiedzUsuńczęsto robię podobny i zawsze znika bardzo szybko:)
Mój były wniebowzięty :D. On uwielbia tego typu dania :)
OdpowiedzUsuńTwoje dania zachwycjaą kolorami, aż chce się jeść oczami
OdpowiedzUsuńŚwietne danie:)Muszę wypróbować z dynią :)
OdpowiedzUsuńwww.khatstyle.blogspot.com
Ommmmm, podeślesz mi trochę tego gulaszu w kopercie? :D
OdpowiedzUsuńSuper wiosennie na talerzu :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM takie ,,jednogarnkowe" dania. Gulasz, leczo z warzywami i np. dobrym drobiowym mięskiem to dla mnie najlepszy obiad. :-) Wybrałaś moje ulubione składniki.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, lekko wiosenne już danie. Podoba mi się Twój przepis oraz samo zdjęcie. Skutecznie zachęca do kulinarnych eksperymentów :)
OdpowiedzUsuńPogoda wciąż bardziej jesienna więc taki obiad idealny na rozgrzanie :) pycha!
OdpowiedzUsuńFajny i kolorowy obiad!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo soczyście! Taki obiad jest zawsze w cenie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kolorowe gulasze :)
OdpowiedzUsuńKocham takie dania. Nawet je wekuję i na zimę mam jak znalazł.
OdpowiedzUsuńPiękne i kolorowe danie.
bym jadła tonami kocham gulasz:D
OdpowiedzUsuńGulasz z pewnością smakuje bajecznie! Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńwieprzowinę zamienić na kurczaka i danie idealne dla mnie!:D
OdpowiedzUsuńSandicious
Uwielbiam wszelkie gulasze.
OdpowiedzUsuńJa zrobilem z karkowka tez jest ok
OdpowiedzUsuń