marca 21, 2016

Gulasz z cukinią i pieczarkami

Dziś zapraszam na pożywny gulasz z wieprzowiną, cukinią i pieczarkami. Podobny możemy też przyrządzić z mięsem drobiowym, a cukinię zastąpić dynią, kabaczkiem lub bakłażanem. Danie będzie idealne z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na gulasz:)

na 3-4 porcje:

ok. 600 g wieprzowego mięsa (u mnie szynka),
mała cukinia,
250 g pieczarek,
marchewka,
duża cebula,
2 duże ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 2-3 szklanek domowego bulionu lub wody (tyle, by płyn zakrył składniki),
liść laurowy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, opcjonalnie suszona bazylia lub/i oregano, słodka papryka, granulowany czosnek, kilka ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki do posypania potrawy

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plastry cukinii, marchewki i pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek, a po minucie mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (tyle, by lekko zakrył składniki), dodać liść laurowy i doprawić. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
\

29 komentarzy:

  1. Ogólnie nie przepadam za cukinią, ale w takim towarzystwie z chęcią bym ją zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie niedawno przyszłam do domu po całym ciężkim dniu uczelni, treningu i innych załatwień. Marzyłabym, aby dostać taki ciepły, pachnący, aromatyczny gulasz i się porządnie pokrzepić :) Lubię połączenie cukinii i pieczarek. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczna propozycja na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo aromatyczne danie, takie lubi moja rodzinka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne połączenie mięsa i warzyw. Na jednej patelni kolorowe, wielosmakowe danie:)
    Uwielbiamy takie żarełko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gulasz <3 Planuję jutro zrobić podobny. Dawno nie jadłam i już tęsknie za jego smakiem :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. zapachniało latem :)
    często robię podobny i zawsze znika bardzo szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój były wniebowzięty :D. On uwielbia tego typu dania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje dania zachwycjaą kolorami, aż chce się jeść oczami

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie:)Muszę wypróbować z dynią :)
    www.khatstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ommmmm, podeślesz mi trochę tego gulaszu w kopercie? :D

    OdpowiedzUsuń
  12. UWIELBIAM takie ,,jednogarnkowe" dania. Gulasz, leczo z warzywami i np. dobrym drobiowym mięskiem to dla mnie najlepszy obiad. :-) Wybrałaś moje ulubione składniki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne, lekko wiosenne już danie. Podoba mi się Twój przepis oraz samo zdjęcie. Skutecznie zachęca do kulinarnych eksperymentów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pogoda wciąż bardziej jesienna więc taki obiad idealny na rozgrzanie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo soczyście! Taki obiad jest zawsze w cenie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię takie kolorowe gulasze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham takie dania. Nawet je wekuję i na zimę mam jak znalazł.
    Piękne i kolorowe danie.

    OdpowiedzUsuń
  18. bym jadła tonami kocham gulasz:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Gulasz z pewnością smakuje bajecznie! Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wieprzowinę zamienić na kurczaka i danie idealne dla mnie!:D
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam wszelkie gulasze.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja zrobilem z karkowka tez jest ok

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger