marca 29, 2016

Jajka faszerowane pesto

Dziś przepis, którego nie zdążyłam opublikować przed Świętami, czyli jajka faszerowane pesto. Ten włoski przepis znalazłam u Laury Vitale i troszkę go zmodyfikowałam. Polecam na kolejną Wielkanoc lub jako ciekawą przystawkę na spotkania w większym gronie. Smacznego:)

6 ugotowanych na twardo jajek,
ok. 1/4 szklanki pesto,
2 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu,
kilka oliwek lub suszonych pomidorów,
2 łyżeczki orzeszków piniowych (u mnie ekologiczne orzeszki od Symbio),
opcjonalnie łyżka startego parmezanu

Obrane jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Połączyć z pesto, jogurtem i parmezanem. Farszem nadziewać wydrążone białka, na wierzch nałożyć plasterki oliwek lub pomidorów. Posypać orzeszkami piniowymi i ewentualnie szczyptą chili.



29 komentarzy:

  1. takiej wersji faszerowanych jajek jeszcze nie kosztowałam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię faszerowane jajka :)Pesto, suszone pomidory... brzmi bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalia bardzo ładne jajeczka i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Inspiracja :) Nie znam takiego przepisu. Jajka faszerowane jadam zwykle raczej w klasycznej wersji, choć powiem Ci szczerze, że ten przepis bardzo mi się podoba i mam przeczucie, że musiały być smaczne! A pesto o jakim smaku? Bo ja mam obecnie różne i nie wiem jakie byloby najlepsze :) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne jajeczka. Przepis mi się podoba. Podoba mi się dodatek orzeszków piniowych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz się spotykam z takimi jajkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam pesto...teraz planuje zrobić brokułową z pesto :) Oby się udała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne jajeczka :-) bardzo fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jajka z pesto muszą smakować super! Bardzo fajny pomysł :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam moje podniebienie by to jadło:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, że takie jajka to nie tylko idealny przepis na święta. To również bardzo fajna propozycja śniadaniowa. Z przyjemnością wypróbuję bo takich jajek faszerowanych pesto nigdy jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda fajnie, ale nie wiem, czy by mi smakowało takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają MEGA smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają smacznie! Muszę wypróbować przepis ;)
    http://karox96.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Powiem ci, że oryginalnie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Takich jeszcze nie jadłam. :) Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie jajka wyglądają bardzo wytwornie i ja chętnie zaserwowałabym je w roli przystawki, nie czekając na kolejne Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Natalia, your wedding is so close now! You must be soooooo excited :) I am very very happy for you! I am glad that you had a nice Easter time and that you have been able to enjoy some warm weather! We will have warmer weather this weekend and I am looking forward to it. We will clean our apartment this weekend so that the sun can shine through clean windows ;)
    Thanks a lot for your last comment : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie. Jedyne co bym ominęła w tym przepisie to oliwki bo za nimi nie przepadam, za to pomidory suszone jak najbardziej na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jajka faszerowane lubię na wiele sposobów, Twoj też wyglada na apetyczny

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie faszerowane jajka muszą być wspaniałe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. i oliwki... uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kocham jajka i pesto. Aż dziwię się, ze do tej pory nie wpadłam na to połączenie:))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger