Cordon bleu to drobiowe roladki nadziane serem i szynką. Ostatnio na amerykańskich blogach kulinarnych zauważyłam kilka przepisów na zapiekankę z kurczakiem w stylu tego tradycyjnego dania i od razu postanowiłam stworzyć jej własną wersję. Delikatne kawałki ziołowego kurczaka wspaniale komponują się z pysznym, kremowym sosem, słoną szynką i ciągnącym się serem - to naprawdę niezwykle proste i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam, smacznego:)
na 2-3 osoby:
podwójna pierś kurczaka,
kilka dużych plastrów szynki,
ćwierć małego pora,
ok. 3/4 szklanki startego żółtego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, ew. słodka lub ostra papryka
kilka łyżek bułki tartej
opcjonalnie kilka łyżek natki pietruszki do posypania gotowej potrawy
beszamel:
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
niecała szklanka mleka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę. Szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Doprawić. Pierś kurczaka przeciąć na pół i rozbić na cienkie plastry. Posypać przyprawami. Na natłuszczonej blaszce ułożyć kawałki kurczaka. Piec wstępnie około 10-15 minut w 200 stopniach. Gdy mięso będzie prawie miękkie, posypać je szynką pokrojoną w kostkę, drobno posiekanym porem i startym serem. Zalać całość sosem beszamelowym, posypać bułką tartą. Piec kolejne 10-15 minut do zarumienia wierzchu i miękkości mięsa. Posypać natką. Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem i prostą sałatką.
marca 23, 2016
Kurczak zapiekany pod beszamelem
AUTOR:
Natalia
beszamel
,
daniamiesne
,
kurczak
,
natka pietruszki
,
por
,
ser
,
szynka
,
z piekarnika
,
zapiekanki
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że wygląda tak, że palce lizać to wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować. Uwielbiam beszamel do wszelakich zapiekanek. Ale chyba kurczaka z nim jeszcze nie jadłam, zatem muszę przełamać swoją rutynę kuchenną i pokusić się jak najszybciej o takie danie :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSkąd ty bierzesz tyle pomysłów na jedzenie ?
OdpowiedzUsuńOdwiedzam sporo blogów kulinarnych z całego świata:)
UsuńJa to kurczaka zjem w każdej postaci - w takiej oczywiście też i to z ogromną przyjemnością. :-)
OdpowiedzUsuńBeszamel nigdy mi nie wychodzi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na syty obiad;)
OdpowiedzUsuńKolejny wspaniały sposób na kurczaka.
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczny :)
Pewnie równie dobrze smakuje :) yummy!
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to danie bardzo, pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńoch, narobiłaś mi ochoty na takie danie
OdpowiedzUsuńNatalko bardzo smakowita propozycja, bardzo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńdostojna i piękna potrawa:)
OdpowiedzUsuńKolejny bardzo fajny pomysł na obiad. Muszę przyznać, że jesteś bardzo twórcza i pomysłowa, a Twoje dania są bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Za każdym razem zadziwiasz mnie swoimi potrawami. Kolejny strzał w dziesiątkę. Ta potrawa prezentuje się znakomicie, a do tego jestem przekonana, że jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńSos beszamelowy nie nalezy do moich ulubionych, ale mysle że tu byłby smaczną opcją :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada Twoje danie
Uwielbiam zapiekanki pod beszamelem!
OdpowiedzUsuńtaki kurczak to musiał być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńo mamo! alez mi narobiłaś apetytu <3
OdpowiedzUsuńSandicious
Proste i szybkie, ale jakie pyszne! Pomysł na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńNawet nieźle wygląda :-).
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu zapiekanki! Na pewno rewelacyjnie smakuje! Zdjęcia bomba!
OdpowiedzUsuń