marca 04, 2016

Mleko kokosowe

Dziś przepis na pyszny, zdrowy napój, który już od jakiegoś czasu robi furorę na blogach kulinarnych. Jest pyszny do wypicia zaraz po przyrządzeniu, ale będzie też wspaniałym dodatkiem do owsianek i koktajli. Ja oczywiście nie wyrzucam odciśniętych wiórków - wciąż nadają się do spożycia (w lodówce utrzymają świeżość około tygodnia; radzę wykorzystać je do wypieków i deserów). Smacznego:)

170-200 g wiórków kokosowych,
litr wody

Zagotować wodę, wyłączyć gaz i wrzucić wiórki. Zamieszać, przykryć i odstawić na 30-40 minut. Lekko ostudzony płyn przelać do malaksera i zmiksować. Następnie przecedzić całość przez gazę - ja wyciskam swoje mleko przez zwykłą pieluchę tetrową (sprawdza się świetnie), ale nie radzę używać do tego celu sitka. Przelać płyn do dzbanka i spożyć w przeciągu kilku dni.


28 komentarzy:

  1. Lubię to mleko,świetnie sprawdza się w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to coś dla mnie, kocham wszystko co kokosowe nad życie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Każda fanka kokosu w każdej postaci (taka jak ja) doceni :) sama mleka kokosowego nie robiłam nigdy, najczęściej zdaje się na kupowanie gotowego. Ale to wcale nie aż takie trudne. Mmm musi mieć fantastyczny smak :) Pozdrowionka i miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę że taka opcja jest tańsza niż kupno gotowego mleka kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł. Na pewno wypróbuję. Do tej pory kupowałam po prostu gotowe mleko kokosowe w sklepie. Smak takiego domowego jest na pewno o wiele lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś fantastycznego! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na to aby mieć w wersji domowej:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię mleko kokosowe,ale sama nie robiłam.Chętnie wypróbuję wg.Twojego pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie to proste - muszę zrobić!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie piłam takiego mleka. Dzięki za przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam do kawy, genialne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze chciałam zrobić, chyba muszę w końcu się za nie zabrać.

    OdpowiedzUsuń
  14. przyznam szczerze, że jak zrobiłam to wylałam, bo mi nie smakowało

    OdpowiedzUsuń
  15. ach musi pachnieć niezwykle:)

    OdpowiedzUsuń
  16. To takie proste?
    Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. muszę zrobić!:) bo się zabrać nie mogę;p
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  18. mam cpohote na mleko teraz kurczee

    OdpowiedzUsuń
  19. O tak mleko robi furorę bo jest naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam je!! Chociaż na blogu jeszcze go nie mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Do przygotowania tanim kosztem, pycha

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę go koniecznie zrobić! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. O, ciekawy przepis! Do tej pory używałam raczej kupnych kartoników, które całkiem mi smakują, ale zainteresowałaś mnie domową wersją. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. W sumie nigdy go nie piłam
    http://16lipca.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger