Dziś przepis na pyszny, zdrowy napój, który już od jakiegoś czasu robi furorę na blogach kulinarnych. Jest pyszny do wypicia zaraz po przyrządzeniu, ale będzie też wspaniałym dodatkiem do owsianek i koktajli. Ja oczywiście nie wyrzucam odciśniętych wiórków - wciąż nadają się do spożycia (w lodówce utrzymają świeżość około tygodnia; radzę wykorzystać je do wypieków i deserów). Smacznego:)
170-200 g wiórków kokosowych,
litr wody
Zagotować wodę, wyłączyć gaz i wrzucić wiórki. Zamieszać, przykryć i odstawić na 30-40 minut. Lekko ostudzony płyn przelać do malaksera i zmiksować. Następnie przecedzić całość przez gazę - ja wyciskam swoje mleko przez zwykłą pieluchę tetrową (sprawdza się świetnie), ale nie radzę używać do tego celu sitka. Przelać płyn do dzbanka i spożyć w przeciągu kilku dni.
Lubię to mleko,świetnie sprawdza się w kuchni;)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie, kocham wszystko co kokosowe nad życie:D
OdpowiedzUsuńKażda fanka kokosu w każdej postaci (taka jak ja) doceni :) sama mleka kokosowego nie robiłam nigdy, najczęściej zdaje się na kupowanie gotowego. Ale to wcale nie aż takie trudne. Mmm musi mieć fantastyczny smak :) Pozdrowionka i miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńWidzę że taka opcja jest tańsza niż kupno gotowego mleka kokosowego :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Na pewno wypróbuję. Do tej pory kupowałam po prostu gotowe mleko kokosowe w sklepie. Smak takiego domowego jest na pewno o wiele lepszy.
OdpowiedzUsuńCoś fantastycznego! :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na to aby mieć w wersji domowej:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mleko kokosowe,ale sama nie robiłam.Chętnie wypróbuję wg.Twojego pomysłu:)
OdpowiedzUsuńJakie to proste - muszę zrobić!:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam takiego mleka. Dzięki za przepis! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam do kawy, genialne!
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam zrobić, chyba muszę w końcu się za nie zabrać.
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, że jak zrobiłam to wylałam, bo mi nie smakowało
OdpowiedzUsuńNie przepadam za nim :-).
OdpowiedzUsuńUbóstwiam wręcz! :)
OdpowiedzUsuńach musi pachnieć niezwykle:)
OdpowiedzUsuńTo takie proste?
OdpowiedzUsuńWypróbuję :)
muszę zrobić!:) bo się zabrać nie mogę;p
OdpowiedzUsuńSandicious
Chętnie bym spróbował :)
OdpowiedzUsuńmam cpohote na mleko teraz kurczee
OdpowiedzUsuńO tak mleko robi furorę bo jest naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je!! Chociaż na blogu jeszcze go nie mam ;)
OdpowiedzUsuńDo przygotowania tanim kosztem, pycha
OdpowiedzUsuńMuszę go koniecznie zrobić! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńO, ciekawy przepis! Do tej pory używałam raczej kupnych kartoników, które całkiem mi smakują, ale zainteresowałaś mnie domową wersją. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńW sumie nigdy go nie piłam
OdpowiedzUsuńhttp://16lipca.blogspot.com